Τα δύο σενάρια του… lifting της κυβέρνησης

Με κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Α» του περασμένου Σαββατοκύριακου, για τους σκοπούς τής προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη. Η αλλαγή της ατζέντας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες οδήγησε σε αναβολή, μιας και προς το παρόν η κυβέρνηση δεν είχε ανάγκη να φέρει άλλα ζητήματα στο προσκήνιο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με κάθε τρόπο θέλει η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει πως η συζήτηση για τη Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια επιχείρηση απεμπλοκής και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη σκληρή πραγματικότητα. Μάλιστα, χθεσινή ανακοίνωση ήρθε να προσθέσει άλλη μία απόδειξη.

Με αφορμή δημοσίευμα περιοδικού, ανέβασε ακόμα μια φορά τους τόνους σημειώνοντας πως «κάθε μέρα που περνάει από την αναβολή τής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως, πολλαπλασιάζοντας τα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες για τις ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν με τον σκληρό τρόπο πως μόνη διέξοδος από την κατάσταση που επικρατεί είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας. Τουλάχιστον μέχρι να λήξουν οι εκκρεμότητες με τους δανειστές και να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγήσει στην επόμενη μέρα την κυβέρνησή του.

Οι δύο «εναλλακτικές»
Το δυνατό χαρτί της Δικαιοσύνης μεταφέρθηκε, έτσι, για την Τρίτη, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού δουλεύουν ήδη πάνω στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι να φτάσουν στον ανασχηματισμό που φημολογείται έντονα το τελευταίο διάστημα και τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του καλοκαιριού και σίγουρα μόνο αφότου κλείσει η αξιολόγηση.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι δύο:

# Το πρώτο θέλει τον Αλ. Τσίπρα να προχωρά σε σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά και αλλαγή του σχήματος έτσι ώστε να οριοθετήσει μια νέα αρχή για την κυβέρνησή του.

# Το δεύτερο υποστηρίζει πως θα προχωρήσει σε «χειρουργικές» επεμβάσεις έτσι ώστε να διορθωθούν τα ελλείμματα, αλλά κυρίως να αντικατασταθούν εκείνοι που έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν.

Με δεδομένο πως τα σενάρια αυτά είναι πλήρως αντικρουόμενα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως ελάχιστοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα. Όπως σχολιάζει στην «Α» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα του συντονισμού μιλά μόνο με μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων που εμπιστεύεται», μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τόσο ο Γ. Δραγασάκης όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης να απομακρύνονται από την κυβέρνηση με δική τους επιθυμία, όπως και ο Θοδωρής Δρίτσας. Χαρακτηριστικό είναι πως ο «πατέρας» του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα αποφεύγει και τις δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα και άτυπος σύμβουλός του σημείωνε δηκτικά στην «Α» πως «εμείς πρέπει να πάμε σπίτια μας. Έχουμε κουραστεί είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Υπάρχουν άλλοι που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα και έχουν αντοχές και όρεξη».

 

Όλοι «αναλώσιμοι» πλην Τσακαλώτου

Έτοιμος να αλλάξει υπουργείο εμφανίζεται και ο Νίκος Παππάς, αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες, και με προορισμό κάποιο παραγωγικού χαρακτήρα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα των αδειών θα προχωρήσει ανάλογα με τις… επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, αν και ο υπουργός έχει δηλώσει πως θα ολοκληρωθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο.

Εφόσον βρεθεί αντικαταστάτης, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η μετακίνηση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εκτιμάται πως έχει εξαντλήσει τις αντοχές της στη θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου. Το πιθανότερο είναι εκεί να μεταφερθεί ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος θυμίζεται πως ήταν εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε αρνηθεί να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει εκείνος για το μέλλον του, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται «αναλώσιμοι» με τη διασταλτική έννοια του όρου. Αυτό ακριβώς όμως έχει ανοίξει και μια έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος με κάποιους να θέτουν ηθικά ζητήματα.

«Δεν είναι δυνατόν πρόσωπα όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Γ. Κατρούγκαλος να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, ενώ έχουν σηκώσει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης», σχολιάζει κομματικό στέλεχος.

Στο Μαξίμου, πάντως, εκφράζεται διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν πρόσωπα που την επόμενη μέρα θα έχουν ταυτιστεί με τα σκληρά μέτρα. Και ότι και να κάνουν από την στιγμή εκείνη και μετά δεν θα μπορούν να αλλάξουν την εικόνα τους. Θα κουβαλούν πάντα το βάρος αυτό. Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να αντικατασταθούν για να αποκτήσει η κυβέρνηση φρέσκο αέρα που να σηματοδοτεί μια νέα αρχή».

Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού δεν αναμένονται ούτε άμεσα αλλά ούτε και όλες μαζί. Κάθε μία θα εξαντλεί τον επικοινωνιακό αντίκτυπο που θα δημιουργεί προτού ακολουθήσει η επόμενη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα