“Το Grexit είναι πάντα πιθανό όσο και η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

“Το Grexit είναι πάντα πιθανό όσο και η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” διαμηνύει ο Νουριέλ Ρουμπινί Η πορεία σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα ενός Grexit, αλλά και το ίδιο πιθανή είναι η διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει σε άρθρο παρέμβασή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομία ο γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής και σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ άλλων σε άρθρο του στο Project Syndicate επισημαίνει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα μπορούσαν να είναι το σημείο μηδέν της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής φέτος, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ενώ η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της Συνθήκης Σένγκεν και της κυβέρνησης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Περαιτέρω, μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της να βρίσκονται και πάλι σε πορεία σύγκρουσης, ο κίνδυνος ενός Grexit μπορεί να επιστρέψει.

Τα εθνικιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Οπότε η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της διάλυσης. Επιπλέον, η ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης βρίσκεται σε ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία γίνεται πιο επιθετική στα σύνορα της Ευρώπης, από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα