Τρέμει τις απώλειες προς Συγγρού ο Θεοδωράκης

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να είναι ο κυρίαρχος στο Ποτάμι, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που του ζητούν να ξεκαθαρίσει άμεσα το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και να έχει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ο επικεφαλής του κόμματος θα βρεθεί υπό πίεση γιατί μέλη του κόμματος μπορεί να μη βλέπουν με καλό μάτι την πρόσκληση που γίνεται από το ΠΑΣΟΚ σε διάλογο, αλλά δεν αποκλείουν τη δημιουργία νέου κόμματος με τη συμμετοχή τους.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα παραπάνω στελέχη δεν αποκλείουν την αποχώρησή τους από τη Σεβαστουπόλεως, αν επιτέλους όπως λένε δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα που θα εκφράσει όλους όσοι νιώθουν ότι δεν ανήκουν στους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς. Κρίσιμο ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα παίξει η έκβαση στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι υπάρχουν αρκετοί που υπό προϋποθέσεις θα έβλεπαν τους εαυτούς τους στην υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Ν.Δ., αν βεβαίως και εκείνος αλλάξει κάποιες από τις σκληρές θέσεις του.

Έτσι, όσο και εάν αποφεύγουν τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και οι επιτελείς του να τοποθετηθούν, εν τούτοις η αγωνία τους ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς την 10η Ιανουαρίου, ημέρα εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. Στη Σεβαστουπόλεως γνωρίζουν πολύ καλά ότι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με πολλούς από το Ποτάμι. Παράλληλα, γνωρίζουν πως είναι πολύ δύσκολο να περιχαρακωθούν τόσο τα απλά μέλη, όσο και οι ψηφοφόροι του κόμματος σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το Ποτάμι.

Οι αλήθειες
Υπό αυτό το πρίσμα ο Στ. Θεοδωράκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους πολίτες πως είναι ο εκφραστής του δύσκολου δρόμου και όχι των φρούδων ελπίδων. Μία προσπάθεια που, όπως λένε οι πιο παλιοί στο Ποτάμι, πρώτα στοχεύει στο εσωκομματικό προσωπικό. «Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά την ατολμία των απόντων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. «Η χώρα θέλει αλήθειες. Η χώρα θέλει παρόντες. Χρέος των πολιτικών είναι να είναι παρόντες. Το σύμφωνο συμβίωσης απέδειξε ότι στο Κοινοβούλιο υπάρχουν πολλοί που δεν είναι αληθινά μεταρρυθμιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε, ακόμα, πως στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχει τροπολογία που δίνει υπερεξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για να ελεγχθούν οι εισαγγελείς. «Όταν πολιτεύεσαι με αυτόν τον τρόπο, δεν βοηθάς τη χώρα αλλά το κόμμα σου», δήλωσε. «Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει μυαλά, να αλλάξει πορεία. Να περιορίσει τις σπατάλες και να δώσει χρήματα σε αυτούς που τα χρειάζονται. Στους ανέργους και τους ανθρώπους της παραγωγής», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε το Ποτάμι στις εκλογές, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Η αλήθεια σε πολλές ιστορικές στιγμές δεν ανταμείβεται, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μη λες την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας την άνοιξη και το καλοκαίρι έλεγε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει χρονικό όριο και σήμερα ομολογεί ότι καθυστέρησε και χάσαμε χρήμα και δυνάμεις. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παρέα του Μαξίμου στην ενίσχυση του πελατειακού κράτους. Διορίζουν διπλές διοικήσεις στους οργανισμούς μόνο και μόνο για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε ιδεοληψίες. Για μας όμως είναι κόκκινη γραμμή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα», πρόσθεσε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συμπόρευσης του Ποταμιού με κάποιο άλλο κόμμα. «Εμείς θα είμαστε εδώ για να επιμείνουμε στη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού ρεύματος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος και το Ποτάμι αν είχαν αυτή τη δυνατότητα, ο Στ. Θεοδωράκης διευκρινίζει ότι λ.χ. τα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού (κατάργηση πρόωρων, περικοπή και πλαφόν στις υψηλές συντάξεις) μπορούσαν να είχαν γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αυτά θα τα έκανα από μόνος μου, χωρίς να περιμένω να μου το πουν οι δανειστές, γιατί είναι για το καλό της χώρας μου», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατέληξε: «Αυτό είναι το μεγάλο λάθος των Ελλήνων πολιτικών: αποφεύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις».

«Βαράνε» τον Καμμένο για να… ακούει το Μαξίμου
Κατά τα λοιπά, το Ποτάμι σήκωσε πολύ ψηλά τις προηγούμενες ημέρες τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για την υποχρεωτική θητεία των γυναικών, αλλά και για τη λειτουργία στρατιωτικών λυκείων. Βασικός στόχος βέβαια δεν ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο και από τη Σεβαστουπόλεως αγνόησαν τόσο την ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ., Μαρίνας Χρυσοβελώνη, όσο και το υβριστικό tweet του Καμμένου προσωπικά κατά του Θεοδωράκη.

Όμως το θέμα φρόντισε να κρατήσει ψηλά ο Ιάσων Φωτήλας. Ο βουλευτής Αχαΐας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Καμμένος δεν βρίσκεται σε διάσταση με την ιδεολογία του περί στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας προτείνοντας τη στράτευση γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια. Το ζήτημα είναι τι πιστεύει η κυβέρνηση της αριστεράς που ήταν απέναντι ακόμα και στη στράτευση των ανδρών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το παράδοξο να φέρνει η κυβέρνηση νομοσχέδια και να περνάνε λόγω των ψήφων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και το σύμφωνο συμβίωσης. Είμαστε σε στάση αναμονής για τις προτάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, στη φορολόγηση των αγροτών και στα κόκκινα δάνεια.

Η μετατόπιση που επιχειρείται στο μέλλον των δύσκολων μέτρων μεγαλώνουν τον λογαριασμό. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν ως συνέπεια την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ λόγω της άρνησης υπουργών να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα