21.000.000 σύγχρονοι σκλάβοι!

Μια νέα εκστρατεία πειθούς ώστε τα 50 κράτη-μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα σύμφωνο «ανθρωπιάς» για τον ελεύθερο κόσμο ξεκινάει η ΔΟΕ. Ο λόγος; Η ανάγκη να επικυρωθεί μιας συνθήκη που θα βάζει τέρμα στην καταναγκαστική εργασία οδηγώντας έτσι στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα είναι σχεδόν κατά κυριολεξία όμηροι συνθηκών σύγχρονης δουλείας.

Η ΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της 21.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο –κορίτσια και γυναίκες στην πλειοψηφία τους–, τελούν υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, η οποία υπολογίζεται ότι παράγει παράνομα κέρδη ύψους 150 δισ. δολάρια σε κλάδους όπως η αγροτική παραγωγή, η αλιεία, τα μεταλλευμάτων, οι κατασκευές, ακόμη και η πορνεία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, τα κράτη-μέλη της ΔΟΕ υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο, βάσει της Σύμβασης της ΔΟΕ του 1930, που απαιτεί από τις χώρες να το επικυρώσουν ώστε να προχωρούν στην ταυτοποίηση των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας και στην απελευθέρωση τους, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα τους χορηγήσουν αποζημίωση και θα τιμωρήσουν τους δράστες.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από δύο κράτη μέλη, αλλά έως τώρα μόνο ο Νίγηρας έχει προχωρήσει στην κύρωση της. Η Ταϊλάνδη καταψήφισε την συνθήκη, ενώ απείχαν σχεδόν όλες τις χώρες του Κόλπου.

«Όλοι βλέπουν ποιες είναι οι χώρες που επικυρώνουν ταχύτατα τη συνθήκη (…) είναι ένα σαφές μήνυμα δέσμευσης στη μάχη ενάντια στη δουλεία που πρέπει να δοθεί από τα κράτη μέλη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Γενεύη στο Thomson Reuters Foundation, ο Χουτάν Χομαγιουνπούρ, ανώτερο στέλεχος του προγράμματος για την καταναγκαστική εργασία στη ΔΟΕ.

«Ακόμη και αν κάποιοι εκπρόσωποι χωρών απείχαν ή καταψήφισαν, τα κράτη μέλη –ακόμη και αν δεν επικυρώσουν τη συνθήκη– έχουν υποχρεώσεις βάσει αυτής, που τους έχουν κοινοποιηθεί», τόνισε ο Χομαγιουνπούρ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι (η Ταϊλάνδη) θα επικυρώσει την συνθήκη».

Η ΔΟΕ ανέφερε πως επιθυμεί 50 χώρες να επικυρώσουν το πρωτόκολλο έως το 2018.

Οι ΗΠΑ στην ετήσια έκθεση τους για την εμπορία ανθρώπων, τοποθετούν την Ταϊλάνδη –όπου έχουν τεκμηριωθεί καταχρήσεις, ιδίως στις συνθήκες εργασίας στην βιομηχανία αλιείας– στην τελευταία θέση παγκοσμίως από το 2014.

Στην έκθεση του 2015 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι κάποιοι Ταϊλανδέζοι και μετανάστες εργαζόμενοι εξωθούνται σε εξαναγκαστική εργασία σε ταϊλανδέζικα αλιευτικά σκάφη, με κάποιους να παραμένουν εν πλω για αρκετά χρόνια, να πληρώνονται πενιχρά και να απειλούνται ή να ξυλοκοπούνται.

Η μεταχείριση των διακινούμενων εργαζομένων στις χώρες του κόλπου –ανάμεσα τους στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία– προκαλεί ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως αναφέρουν, το σύστημα «Kafala» (χορηγίας), καθιστά δύσκολο για τους εργάτες να φύγουν από τις χώρες του Κόλπου χωρίς ειδική άδεια, πράγμα που ουσιαστικά ισοδυναμεί με καθεστώς δουλείας.
Όσοι επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών τους να επικυρώσουν τη συνθήκη, μπορούν να υπογράψουν στη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών στην ιστοσελίδα http://50forfreedom.org/

(Με στοιχεία από το mignatiou.com)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα