Θέλει να τους «κόψει τον βήχα» ο Σαμαράς

Η αρνητική στάση που κράτησε η τρόικα στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία έως τις 10 Μαρτίου έχει θορυβήσει το Μαξίμου και την κυβέρνηση γενικότερα, η οποία εξορκίζει το να εξελιχθεί σε νέο πολυήμερο θρίλερ η παραμονή των Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ στην Αθήνα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από τις πρώτες ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών λένε «όχι» σε όλα τα ζητήματα, που έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως είναι το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία. Και δεν είναι μόνο το ότι απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τα συγκεκριμένα σημεία τριβής, αλλά καθημερινά εγείρουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σμικρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ήδη στο Μαξίμου υπάρχει κινητοποίηση, καθώς οι πιέσεις των τροϊκανών επιβαρύνουν το κλίμα, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση ενόψει και της κρίσιμης διπλής εκλογικής μάχη του Μαΐου. Πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ναι μεν έχουν κινητοποιηθεί, αλλά όπως υποστηρίζουν δεν νιώθουν αιφνιδιασμένοι από τη στάση των εκπροσώπων των πιστωτών, που βάζουν ζητήματα για το πλεόνασμα και τις τράπεζες, καθώς όπως τονίζουν «είναι ένα έργο που έχουμε δει πολλές φορές». Μάλιστα, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε για δογματισμό της τρόικας, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της και το πολιτικό περιβάλλον, 12 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν μπορεί να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και επικρατεί προβληματισμός για τη στάση των εκπροσώπων των πιστωτών που εμφανίστηκαν στην Αθήνα χωρίς την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού.

Το πλεόνασμα

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των επικεφαλής της τρόικας να αμφισβητήσουν ακόμη και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η ελληνική άποψη είναι ξεκάθαρη: «Αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Eurostat και τα στοιχεία είναι υπέρ μας».

Με δεδομένο ότι την ελληνική κυβέρνηση τη χωρίζουν αρκετά με την τρόικα, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στην πολιτική συνδρομή των Ευρωπαίων προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να επέλθει συμφωνία έως τις 10 Μαρτίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και προσωπικά ο πρωθυπουργός, που θα θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο. Εκεί αναμένεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις στο Δουβλίνο, η κυβέρνηση ανέβαλε τις ανακοινώσεις για τις παροχές στις ευπαθείς ομάδες. Οι ανακοινώσεις αναμένονται για μετά τις 10 Μαρτίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, «πρέπει πρώτα να πεισθεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων την περίοδο 2014-2016». Τα τελικά στοιχεία θα έρθουν με την πιστοποίηση της Eurostat στις 23 Απριλίου, και μετά από αυτή την ημερομηνία θα ανοίξει ο φάκελος «παροχές», όπως έκανε σαφές κορυφαία κυβερνητική πηγή. Η αλλαγή στάσης έγινε σαφής στην υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο ΥΠ.ΟΙΚ. την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα.

Και συμφωνία

Πάντως, ανεξάρτητα από τις πιέσεις των τροϊκανών, θα πρέπει να επισημανθεί και η συμφωνία που επήλθε μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς φαίνεται πως οι δανειστές πείστηκαν για κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούσαν αδιανόητο. Ότι δηλαδή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, εφάπαξ, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, θα αφήσει «τρύπα» μόλις 120 εκατ. ευρώ για το 2014 και συνολικά 350 εκατ. ευρώ στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία. Και κυρίως ότι, το 2014, το κενό θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην τρόικα, η οποία φαίνεται πως δέχθηκε καταρχήν την εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Αυτό που συζητά, και φαίνεται πως επιμένει περισσότερο ο Πολ Τόμσεν για λογαριασμό του ΔΝΤ, είναι εάν «καρπωθούν» όλη τη μείωση οι εργοδότες, ή θα γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας και θα επιμεριστεί κατά το 1/3 και στους εργαζόμενους.

Στο αρχικό πλάνο του υπουργείου Εργασίας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγούσε σε μείωση των εσόδων προς τα ταμεία και κυρίως προς το ΙΚΑ, κατά 700 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια προκρίθηκε η λύση κατάργησης των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ και αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα στράτευσης και το επίδομα κατάρτισης. Συνολικά, οι εργοδότες, όπως φαίνεται και στον πίνακα, καταβάλλουν 2,9%, ενώ άλλο 1% καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Στο υπουργείο κατέληξαν στη λύση αυτή, καθώς θεώρησαν ότι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο σύνολο των επιδομάτων που δίνει ο ΟΑΕΔ, δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν. Άλλωστε η καθιέρωση του επιδόματος τέκνων από τον ΟΓΑ, με εισοδηματικά κριτήρια και μάλιστα από το πρώτο παιδί, αποτελεί, θεωρούν, μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στον τομέα της οικογένειας. Έτσι, κάπως, το έλλειμμα προς τα ταμεία έπεσε στα 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν –και φαίνεται πως έπεισαν και την τρόικα– ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει λόγω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αύξηση της απασχόλησης κατά 30.000 θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες θα είναι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, εκτιμάται ότι τα έσοδα προς το ΙΚΑ δεν θα ξεπεράσουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα θα είναι επίσης, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, και τα φορολογικά έσοδα, από την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ θετικές θα είναι, θεωρούν, και οι επιπτώσεις στην κατανάλωση, καθώς έστω και ένα 1% θα επιστραφεί και στους εργαζόμενους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα