Ν. Ανδρουλάκης: «Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε.»…

Στη Χαριλάου Τρικούπη έδωσαν τεράστια βάση στο αναθεωρητικό ντελίριο του Πούτιν, ενθυμούμενοι το αφήγημα που έχει στήσει ο Ερντογάν

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και η προσπάθεια του καθεστώτος Πούτιν να μετατρέψει μία ολόκληρη χώρα σε κράτος-οπερέτα, βασιζόμενη σε αναθεωρητικές ιδεοληψίες, έχει ανησυχήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ήδη από την πρώτη ημέρα, που ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις αποσχισθείσες περιοχές των Ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ), ο Νίκος Ανδρουλάκης και ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ως ευρωβουλευτής άσκησε αυστηρή κριτική και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εξωτερικών Ζοζέφ Μπορέλ λέγοντας ότι «είναι κατώτεροι των περιστάσεων».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως ο κ. Ανδρουλάκης δεν έμεινε εκεί. Ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έπρεπε οι κύριοι Σολτς και Μακρόν να πάνε μαζί στον κ. Πούτιν και στον κ. Μπάιντεν. Να δείξουν ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης πριν ηχήσουν τα όπλα», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του. «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, που θα δημιουργήσει φοβερές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όμως αναφέρθηκε και στο θέμα των κυρώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πάμε στην απλή πλειοψηφία. Όσο υπάρχει ομοφωνία σε θέματα κυρώσεων και κοινής εξωτερικής πολιτικής, τόσο η Ευρώπη θα έχει μία πολυφωνία που δημιουργεί χαραμάδες για διάφορους παίκτες της ευρύτερης περιοχής, να κάνουν κινήσεις εις βάρος της Ευρώπης. Αυτή θα πληρώσει την οικονομική κρίση. Όταν κοιτάς βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα, δυστυχώς τα βρίσκεις όλα μπροστά σου».

 Ανησυχία και για τα εθνικά

Στη Χαριλάου Τρικούπη στον πρωινό καφέ συζητήθηκαν και τα εθνικά. Και αυτό διότι στο ΚΙΝΑΛ ανησυχούν ότι το αναθεωρητικό ντελίριο που χρησιμοποίησε ως αφήγημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανόν να ανοίξει την όρεξη και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει αναπτύξει τη δική του αναθεωρητική ρητορεία, έχοντας φτάσει μέχρι και στη δημιουργία χαρτών με βάση το θεώρημα της Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα).

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Μιχάλης Κατρίνης (επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο: «Αυτή η απόφαση της Ρωσίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου που στηρίζεται σε μια αναθεωρητική στρατηγική της χώρας που ουσιαστικά θεωρεί ότι θα πρέπει να προσαρτήσει εδάφη που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση με διάφορες αφορμές και αιτίες, και προσομοιάζει για εμάς με την αναθεωρητική στρατηγική την οποία εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα εφαρμόζει η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να περάσει διεκδικήσεις και να δημιουργήσει θέμα γκρίζων ζωνών ακόμα και σε νησιά που κατοικούνται στο Αιγαίο με ένα μπαράζ διπλωματικών και όχι μόνο κινήσεων σε διεθνή φόρα, αλλά και την ένταση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαν οι γείτονές μας να το θεωρήσουν ως μια πρόγευση, γιατί είδαμε ότι η Ε.Ε. έδειξε πολύ χαμηλά αντανακλαστικά».

Εν μέσω, λοιπόν, των εξελίξεων στην Ουκρανία, που έβαλε μπουρλότο στις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως, από το ΚΙΝΑΛ εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, δεν απορρίπτουν την πρόταση του πρωθυπουργού που υποβλήθηκε προς τους άλλους ηγέτες, προκειμένου να επιτραπεί στις χώρες-μέλη τής Ε.Ε. να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και πολίτες στα θέματα ενέργειας για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μη θεωρηθούν από την Κομισιόν αυτά τα κονδύλια ως κρατική ενίσχυση. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως επίσης και την πρόταση για ένα κοινό πλαίσιο στήριξης λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων, θα το φέρει στην Ευρωβουλή και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με την ελπίδα ότι θα υπερψηφιστεί, καθώς όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

 Τον Ιούνιο το Συνέδριο

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, υπάρχει αισιοδοξία που πηγάζει από τη διαρκή άνοδο του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις. Τα δημοσκοπικά ποσοστά ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επανήλθε δυναμικά. Το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που μετείχαν στην ψηφοφορία για την εκλογή του στις 5 Δεκεμβρίου να εγγραφούν στις νομαρχιακές οργανώσεις. Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζουν και την πρώτη παρουσίαση του ψηφιακού κόμματος, με τη βοήθεια του Γιάννη Καραμανώλη.

Οι επιτροπές πρωτοβουλίας που θα σχηματιστούν σε κάθε περιοχή θα καταγραφούν σε μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, την οποία θα χειρίζεται μια κεντρική γραμματεία. Αν το εγχείρημα πετύχει και υπάρξει ενδιαφέρον, τότε τα μέλη αυτών των τοπικών επιτροπών θα συμμετέχουν και σε ιδρυτικές νομαρχιακές συνελεύσεις, μαζί με τα υφιστάμενα μέλη των οργανώσεων, ώστε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (πολύ πιθανόν στις 10 Απριλίου) να γίνουν οι εκλογές για τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών και για τους συνέδρους – το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο.

Στην εισήγηση περιλαμβάνεται και ο θεσμός των περιφερειακών πολιτικών εργαστηρίων, τα οποία θα συμβάλουν στον προσυνεδριακό διάλογο, με στόχο να συνεχιστούν και μετά το συνέδριο και να μείνουν ως παρακαταθήκη στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή και τον γραμματέα της. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία δικτύων, καθώς η κεντρική γραμματεία που θα αναλάβει το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης θα απαρτίζεται από ανθρώπους που θα μπορούν να βολιδοσκοπήσουν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον άμεσο κομματικό μηχανισμό, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής – τα δίκτυα που έχουν ήδη προταθεί αφορούν την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους αγρότες, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και την κοινωνία των πολιτών.

Η πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στον Νίκο Ανδρουλάκη και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως μόλις μπουν οι τελευταίες πινελιές και βρεθεί λύση σε τεχνικά ζητήματα που τυχόν προκύψουν. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η οργανωτική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του Ιουνίου, με τη συνεδριακή διαδικασία, την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα