Σφαγή στα αλώνια της κοινωνικής πολιτικής

«Είναι ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε αλύπητα την μεσαία τάξη», λένε από το Μαξίμου

Η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προφανώς θα λειτουργήσει σαν το ορντέβρ της προεκλογικής περιόδου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει στην αντιπολίτευση να αναδειχθεί σε προστάτη της κοινωνίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική θα δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στην ελληνική κοινωνία και το κλείσιμο των τραπεζών στο παρ’ ολίγο μοιραίο καλοκαίρι του 2015, αλλά και στην αφόρητη πίεση που υπέστη η μεσαία τάξη. Κάτι εξάλλου που παραδέχθηκε προ ημερών και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αρκετά όπλα στα χέρια του. Κάτι που είδαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο της 20ης Ιουνίου, εκεί όπου ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό απολογισμό δράσης για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Και όπως αναφέρουν από το Μαξίμου τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια και όχι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη «λύθηκε το τεράστιο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, μεταρρυθμίστηκε ο ΟΑΕΔ, ενώ δαπανήθηκαν περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιδοτηθούν οι άνεργοι το 2021, ενώ υπήρξαν κι ένα σωρό ακόμη δράσεις που αποτέλεσαν ομπρέλα για την κοινωνία».

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την κοινωνική πολιτική είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αντικρούσει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει στην κοινωνία την πραγματική διάσταση της κοινωνικής πολιτικής και όλες τις δράσεις, καθώς πολλά από τα μέτρα δεν έτυχαν της απαραίτητης προβολής λόγω της τρέλας που βιώνει όλος ο κόσμος από τον Φεβρουάριο του 2020 με τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Εξάλλου τα περισσότερα μέτρα της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής είναι προσανατολισμένα να βοηθήσουν τους πιο ασθενείς οικονομικά συμπολίτες, αλλά και να θωρακίσουν την μεσαία τάξη. Μία τάξη που επλήγη με σφοδρότητα από την κυβέρνηση Τσίπρα. Μάλιστα τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας επί της ουσίας δίνουν χείρα βοηθείας στη μεσαία τάξη. Και αυτό διότι είναι έντονη η ανησυχία στο Μαξίμου ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει τα στρώματα με ικανοποιητικά εισοδήματα, τα οποία πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής. Στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες αυτών των εισοδημάτων, ωστόσο θέλουν να δείξουν ότι αναγνωρίζουν την κατάσταση και κάνουν ότι είναι δυνατόν. Και επειδή, πολλά δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν, ελπίζουν ότι με όσα έχουν εξαγγείλει θα μετριαστεί η δυσαρέσκεια, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αποστασιοποίηση και σε αποχή.

«Δεν θέλουμε να χαρίσουμε την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Από το 2019», προσθέτουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ως ακραία νεοφιλελεύθερους και κοινωνικά ανάλγητους. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρούμε μια αμηχανία. Ούτε τέτοιες επιθέσεις δεχόμαστε ούτε πολλές ερωτήσεις κατατίθενται στη Βουλή». Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό οφείλεται στο ότι οι κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης αποδίδουν, και ότι όσοι ωφελούνται το γνωρίζουν, όμως πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα στο σύνολο της κοινής γνώμης ή απλώς ξεχνιούνται μετά την εξαγγελία τους.

Μάλιστα πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή στις 6 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι τελικά με πολιτική απόφαση θα ξεπεραστεί το εμπόδιο του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους για τα Χριστούγεννα του 2015, το Πάσχα το 2016 και το επίδομα θέρους του 2016. Το ΣτΕ δικαίωσε μεν όλους όσοι είχαν προσφύγει, αλλά στην απόφαση του εξαίρεσε περί του1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Έτσι η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση θα δώσει και σε αυτούς τα 800 ευρώ που επιδίκασε το ανώτατο δικαστήριο. Κάτι αναμφίβολα πολύ σημαντικό.

Οι αντοχές του προϋπολογισμού θα κρίνουν τα επόμενα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

 

Ο προϋπολογισμός

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες θα καθορίσει το αν θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του έτους. Κι αυτές όμως, όπως φαίνεται από την πορεία των εξελίξεων, θα εστιάζουν στο σκέλος του ρεύματος και των καυσίμων.

Προς ώρας δεν υπάρχει άλλος χώρος, όμως ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να δοθεί στη συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αισιοδοξία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου τους επόμενους μήνες είναι η πορεία του τουρισμού. Τα πρώτα μηνύματα για το διάστημα Απριλίου – Μαΐου είναι ιδιαίτερα θετικά ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή τουριστική περίοδος μπορεί να αποδειχθεί αντίστοιχη ή καλύτερη από το 2019. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα τουριστικά έσοδα φέτος θα διαμορφωθούν στο 80% του 2019  ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο ανεβάζει τον πήχη στο 90% του 2019. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν θα φτάσει στα ίδια επίπεδα του 2019, δηλαδή έσοδα από τον τουρισμό ύψους 18 δισ. ευρώ.

Βέβαια υπάρχει όμως και ένας σημαντικός αστάθμητος παράγοντας. Η τιμή του ρεύματος, η οποία θα μπορούσε να «εξανεμίσει» και να απορροφήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες. Από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του Φθινοπώρου.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023. Σε αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως και τη διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Για να εφαρμοστούν, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί για το επόμενο έτος η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου περίπου 2 δισ. ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα