Μάχη των κομμάτων και για την ΛΟΑΤΚΙ+ ψήφο

Σε δηλώσεις, ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κόμματα πλειοδοτούν σε… προοδευτικότητα

Τον Ιούνιο του 2019, έναν μόλις μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, μια κοινότητα νεαρών ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ από την Αθήνα, η Colour Youth, αποφάσισε να στείλει επιστολές σε έξι πολιτικά κόμματα που διεκδικούσαν τη συμμετοχή τους στη Βουλή. Η ανταπόκριση ήταν ισχνή. Τώρα τέσσερα χρόνια αργότερα τα θέματα φύλου βρίσκονται πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα και πλέον τα κόμματα ερίζουν για τις ψήφους των ΛΟΑΤΚΙ+. Σε δηλώσεις, ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κόμματα πλειοδοτούν σε… προοδευτικότητα: οι εξαγγελίες για την άμεση νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου πέφτουν βροχή, η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ για πρώτη φορά υπουργοί που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι δίνουν συνεντεύξεις μιλώντας για τις επιλογές τους. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης – συμμετείχαν σε ένα άτυπο debate του ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικού «Antivirus».

Ν.Δ.: Άνοιγμα στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει κάνει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη ρητορική της «σκληρής Δεξιάς» που κάνει λόγο για «δικαιωματισμό». Πριν από ένα έτος, στο συνέδριο του κόμματος, γαλάζια στελέχη έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ότι μια νέα τάση διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. Παρότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού τον κατηγορούν πως παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, στελέχη της παράταξης επισημαίνουν πως η δική τους κυβέρνηση συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ως υπουργό έναν Έλληνα που έχει δηλώσει ανοικτά ομοφυλόφιλος, τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, και έναν γκέι  σύμβουλο πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρότι έφερε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δείχνει να… απολογείται προεκλογικά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επειδή δεν ικανοποίησε πιο  προωθημένα αιτήματά της.

ΠΑΣΟΚ: Τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα είχε προσελκύσει πριν από λίγους μήνες και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ένα σχόλιο της γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του κόμματος, Κατερίνας Λάσπα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απέδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει το ΛΟΑΤΚΙ+ ακροατήριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Κατερίνα Λάσπα δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του οργισμένου «βέτο» που έθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα