Έτσι πήραν πίσω τα «κομμένα» οι δικαστές

Ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από τις περικοπές στις αποδοχές τους ελέω μνημονίων «εδώ και τώρα», και το κατάφεραν, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο λόγος για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι φαίνεται πως βγαίνουν «ατσαλάκωτοι» από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Της Αγγελικής Κοσμποπούλου

Η εισαγωγή του ρεπορτάζ δεν αποτελεί δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά αποτελεί αποτύπωση της πραγματικότητας, μιας και για τους λειτουργούς της Θέμιδας έχει ήδη προβλεφθεί κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να τους καταβληθούν αναδρομικά ποσά που «ψαλιδίστηκαν» από τις αποδοχές τους από τον Αύγουστο του 2012. Πρόκειται για χρήματα που εφόσον τους επιστραφούν θα επαναφέρουν τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012! Τα ποσά που είχαν παρακρατηθεί στους δικαστικούς μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου αφορούν στα διαστήματα από 1/8/2012 έως 31/12/2012 και από 1/1/2014 έως 30/6/2014.

Το «πράσινο φως» για την καταβολή των αναδρομικών δικαστών και εισαγγελέων είχε ανάψει το Μισθοδικείο, το οποίο με αποφάσεις του έκρινε ότι «οι διατάξεις του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222) αντίκεινται στα άρθρα 26, 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ισοδυναμίας και της ισοτιμίας αυτών και της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας».

Βάσει της απόφασης αυτής, κρίθηκε ότι για τον καθορισμό των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του ν. 4093/2012. Για την ιστορία, με τις ρυθμίσεις του τελευταίου αυτού νόμου, «κόπηκαν» κατ’ επιταγή των δανειστών τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, μειώθηκε το εφάπαξ για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, κ.ά.

Μάλιστα, βάσει της απόφασης αυτής σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου αξιώνοντας άμεσα –μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όπως έλεγαν– την εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου που τους δικαίωνε.

Δεν ήταν δε καθόλου τυχαία η επισήμανση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κας Βασιλικής Θάνου προς τον άλλοτε συνάδελφό τους κ. Αθανασίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πριν από μια εβδομάδα στην Παλιά Βουλή. «Κύριε υπουργέ, θα θέλαμε να μεταφέρετε τη δυσαρέσκεια όλων μας στον πρωθυπουργό για τη μη εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου», είπε η κα Θάνου στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Προειδοποιήσεις και συμφωνία

Δικαστές και εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η υπομονή τους εξαντλείται. Τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) είχαν αποσπάσει δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου «θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες αφενός οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών θα επανέλθουν εφεξής στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αφετέρου θα ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης των απαιτήσεών τους, των σχετικών με τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους».

Η δέσμευση για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης έγινε σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων με τον κ. Σαμαρά. Κατά τη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «κατά τρόπο ρητό και ανεπιφύλακτο» σύμφωνα με τους δικαστές ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει, ως οφείλει, την απόφαση».

Ακολούθησαν συναντήσεις των δικαστικών ενώσεων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών και έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συγκεκριμένη συμφωνία για την καταβολή των αναδρομικών. Μάλιστα, το περιεχόμενο της συμφωνίας αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τους δικαστές, σε «non paper», τα οποία ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mail) των Δικαστικών Ενώσεων.

Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, «αφενός την επαναφορά των δικαστικών αποδοχών στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις διατάξεις του ν. 4093/2012 αφετέρου την καταβολή έως τα τέλη Ιουνίου 2014 των αναδρομικών διαφορών των αποδοχών, που παρανόμως παρακρατήθηκαν».

Μάλιστα, σε εκτέλεση της συμφωνίας, στο άρθρο του ν. 4263/2014, με το οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2015-2018, προβλέφθηκε η δαπάνη για την εξόφληση των ως άνω αναδρομικών απαιτήσεων. Παράλληλα, με άλλο άρθρο στον ν. 4270/2014 καταργήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4093/2012 που αφορούσαν τους Δικαστικούς Λειτουργούς και δόθηκε η εξουσιοδότηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να εκδώσουν απόφαση, με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καταβολής των αναδρομικών διαφορών των αποδοχών…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα