Υποκλοπές

1Ανησυχούν με τους ΠΑΣΟΚφερμένους

Με αγωνία αναμένουν τη συνέντευξη Τύπου των ΠΑΣΟΚοφερμένων στην Κουμουνδούρου. Κι αυτό διότι μπορεί μεν να κάνουν τον αδιάφορο οι συνεργάτες του Τσίπρα, αλλά κάθε άλλο παρά ισχύει αυτό. Διότι φοβούνται ότι οι ΠΑΣΟΚοφερμένοι θα προβούν σε υποδείξεις κυβερνητισμού. Κάτι που σημαίνει πως «ποιος κρατά τον Λαφαζάνη μετά», ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν συμφωνεί με αυτού του είδους τις συνεργασίες. Έτσι από ότι μαθαίνω έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις στον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος θεωρείται ο επικεφαλής για να λειάνουν τις θέσεις τους. Όμως οι υπόλοιποι τι λένε; Ο λ΄γοος φυσικά για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Αντώνη Κοτσακά, τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, τον Κώστα Χρυσογόνο και τον Δημήτρη Τσουκαλά. Υπομονή. Κοντή γιορτή αλληλούια, που λέει και ο λαός μας.

 
2Και συγχαρητήρια…

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα σχετικά με το χρέος. Σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Παπαδημούλης έγραψε ότι «η σπουδή Στουρνάρα να συνταχθεί με το γερμανικό “Όχι“ στο κούρεμα του χρέους, υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση. Οι Μερκελιστές πρέπει να φύγουν». Αυτό το σχόλιο λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο. Όμως αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη καις τον ίδιο, είναι ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. έσπευσαν να τον συγχαρούν. Όπως γίνεται αντιληπτό τον «λατρεύουν» τον Στουρνάρα.

 

 

¡»«Õ¡-¬œ’À«-Ûı̘flÊÂÙ·È Á ÛıÊfiÙÁÛÁ Û˜ÂÙÈÍ‹ Ï ÙÔ ÌÔÏÔÛ˜›‰ÈÔ „È· ÙÁÌ Âˆ·ÒÏÔ„fi ÙÔı ÃÂÛÔÒ¸ËÂÛÏÔı Í·È ÙÁÌ ¯fiˆÈÛÁ ÙÔı ˆ·ÒÏÔÛÙÈÍÔ˝ ̸ÏÔΌχι νέα μέτρα

Με ορίζοντα τετραετίας θα συνταχθεί η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο κλειδί της συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνεχίσουν τον κοινό βηματισμό στην κυβέρνηση είναι η μη αποδοχή νέων μέτρων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στο να μην αποδεχτούν νέο Μνημόνιο για την χώρα και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την έξοδο από την ύφεση τηρώντας πιστά κάθε συμφωνία με την τρόικα. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε είναι το μόνο που εξασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, κάτι που είναι γνωστό στην τρόικα και στους δανειστές.

 

 
4«Εμείς του φέραμε»…

Μετά από μακρά απουσία αποχής από τα κοινά με άρθρα, παρεμβάσεις και ομιλίες, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης γέμισε τις μπαταρίες του κι έσπασε την σιωπή του μετά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση. Κάποιοι που τον γνωρίζουν ισχυρίζονται πως ο βασικός του στόχος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετά Σαμαρά εποχή. Μέσω διαδικτύου, πάντως, κτύπησε στην «καρδιά» του Σαμαρικού στρατοπέδου, επαναφέροντας το θέμα με την κατάργηση των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης προς τους παλιννοστούντες από τη βόρειο Ήπειρο και τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. «Εμείς τους φέραμε. Είναι ανεπίτρεπτο να τους εγκαταλείψουμε» έγραψε στο twitter, στοχεύοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά που ήταν υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ο Στυλιανίδης χρεώνει πολλά στο Μαξίμου. Και το Μαξίμου στο Στυλιανίδη φυσικά…

 
5Μπαρούτι…

Αναπόφευκτη μοιάζει, κατά πολλούς, μία νέα σύγκρουση στο χώρο της Παιδείας, μετά από την απεργία των καθηγητών κατά την περίοδο των πανελλαδικών. Ο χώρος μυρίζει μπαρούτι, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο όχι μόνον για απεργία αλλά και για αποκλεισμό σχολικών συγκροτημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν ακόμη κύκλο επιστράτευσης αλλά, αν απαιτηθεί, και για την, μέσω της ΕΛΑΣ, διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, ποντάρει και στον κοινωνικό αυτοματισμό, δηλαδή στην κινητοποίηση των γονέων απέναντι στους απεργούς. Μπαρούτι, πραγματικό….

 

 
6Μετά την ΔΕΘ…

Πολλά είναι τα πεδία αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν θέματα. Όπως για παράδειγμα οι επιλογές των προσώπων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για ένα θέμα «δύσκολο», τόσο σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα προταθούν για τους κεντρικούς δήμους και περιφέρειες της χώρας, όσο και αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών που θα πρέπει να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην σημειώσουν οι συνδυασμοί του 5% ή 7%, ως συνήθως. Επειδή, λοιπόν, το θέμα έχει μια σχετική δυσκολία και νομοτελειακά θα προκαλέσει γκρίνιες και εσωστρέφεια στο κόμμα, αποφασίστηκε να… συζητηθεί αργότερα. Καίτοι έγινε μια πρώτη συζήτηση την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν διαφωνίες στην πολιτική συμμαχιών από την πλευρά Λαφαζάνη και έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει τη συζήτηση μετά τη ΔΕΘ. Ως τότε, η Κουμουνδούρου θα ασχοληθεί με το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στην εμφάνισή του στη ΔΕΘ, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς και, φυσικά, στις απαντήσεις που θα δώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

 
7Η ευκαιρία με τον Σουλτς

Μία τεράστια ευκαιρία παρουσιάστηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο την προηγούμενη Παρασκευή στην Σκιάθο και από ότι φαίνεται δεν την άφησε να πάει χαμένη. Έτσι στην εκδήλωση για τον Δημήτρη Τσάτσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό διότι στην εν λόγω εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Βενιζέλος, λοιπόν, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ο Γερμανός συνομιλητής του ήταν θερμότερος από τις προηγούμενες φορές που είχαν βρεθεί οι δυο τους, ενώ αυτή τη φορά, απουσίαζε από τη συζήτηση ένα όνομα που… ενοχλούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο: το όνομα του Φώτη Κουβέλη. Είναι γνωστό ότι στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών «καλόβλεπαν» τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και, μάλιστα, είχαν υπάρξει και πιέσεις προκειμένου το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Όμως, μετά την αποχώρηση Κουβέλη από την κυβέρνηση, φαίνεται πως τουλάχιστον για τον Μάρτιν Σουλτς, η ΔΗΜΑΡ δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα του…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα