Παγίδες και αστερίσκοι στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Επτά παγίδες κρύβει η επερχόμενη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία:

Η ρύθμιση, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε έως 120 δόσεις κατά περίπτωση, αντί των 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών.

Όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό του ποσού της οφειλής, θα λάβουν αναλογικά μειωμένη σύνταξη, καθώς θα έχουν καταβάλλει λιγότερες εισφορές.

Οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, αλλά μειωμένη καθώς θα υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των οφειλών.

Η ρύθμιση, χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και

αν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019

Επιπλέον, απώλεια ρύθμισης θα υπάρξει αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν συμπεριελήφθησαν στη ρύθμιση, με επιλογή του οφειλέτη, καθώς επίσης και

αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απόφασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενδεχόμενη απώλεια της ρύθμισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ημεροµηνία υπαγωγής σε αυτή και πριν από τον τυχόν επανυπολογισμό τους.

Πάντως, το ποσό που έχει καταβληθεί έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα