Υποκλοπές

Τι θα κάνει

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης με σχέδιο νόμου, έρχεται να διαλύσει τον ΕΦΕΤ ύστερα από 15 χρόνια, τον οποίο δημιούργησε – ως υπουργός του Κ. Σημίτη- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που τοποθέτησε τον κ. Τσαυτάρη στη συγκυβέρνηση με το Σαμαρά στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση Βενιζέλου στην «ανταρσία» του υπουργού του, η απόφαση του οποίου (για κατάργηση του ΕΦΕΤ) ήδη προκαλεί αντιδράσεις και από φορείς καθώς η δράση του Φορέα όλα αυτά τα χρόνια κρίνεται θετική.

Και παράπονα

Παρότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους περισσότερους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι του ζήτησαν να τους ξαναεπισκεφθεί, αρκετοί ήταν αυτοί που αξιοποίησαν την ευκαιρία να του εκφράσουν τα παράπονά τους. «Όχι πολιτική και ψέματα. Αλήθειες. Τέρμα τα ψέματα, αλλιώς δεν ξαναπατάτε εδώ», είπε ένας κάτοικος Ληξουρίου στον πρωθυπουργό, και τότε εκείνος απάντησε: «Αυτά ήταν παλιά».

«Μας κάνατε χωριό, αλλά δεν είμαστε στο μυαλό και στο πνεύμα», είπε κάποιος στον κ. Σαμαρά, διαμαρτυρόμενος για τον «Καλλικράτη» στο Ληξούρι. Τα λεγόμενα αυτού του πολίτη τα ενίσχυσε και ένας άλλος κάτοικος Ληξουρίου που είπε χαρακτηριστικά: «Να κάνεις και δεύτερο δήμο στο Ληξούρι κ. πρωθυπουργέ. Υπάρχει πρόβλημα».

Ένας άλλος, ακόμη, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να επιστραφούν τα κρατικά κονδύλια τα οποία έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης και «να μας δώσετε πίσω τα λεφτά που μας πήρατε».

Πλανάται

Νέες φωτιές στο ΣΥΡΙΖΑ ανάβει άρθρο μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που φιλοξενεί η ιστοσελίδα ISKRA, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Στο άρθρο του ο Πάνος Κοσμάς με τίτλο «Οι (επικίνδυνες) νέες ιδέες των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνει αιχμές κατά κεντρικών στελεχών του κόμματος και κάνει λόγο για θέσεις που είναι «εκτός των πρόσφατα ψηφισθέντων στο ιδρυτικό Συνέδριο, αλλά είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά επικίνδυνες». Ο κ. Κοσμάς ασκεί πολύ σκληρή κριτική στους Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιό για όσα υποστηρίζουν περί του χρέους και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αφού παραθέτει τις απόψεις του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την κριτική του σε κάθε μια από αυτές καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που απέχει από την κεντρική γραμμή της ηγεσίας για το πως θα πορευτεί. Όποιος θεωρεί ότι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύκολη πλανάται πλάνην οικτρά.

Καθυστερημένα

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για να επισκεφθεί τους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό. Αρκετά –η αλήθεια- εικοσιτετράωρα μετά το πρώτο σοκ από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Θάνος Μωραΐτης κα Χρήστος Γκόγκας, καθώς και τα στελέχη του κόμματος Νίκος Οικονομίδης και Αντώνης Λιάρος, θα βρεθούν αύριο το πρωί στο πολύπαθο νησί για να ενημερωθούν από τις τοπικές αρχές, κυρίως όμως να στηρίξουν όσο γίνεται τους πληγέντες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και η παροιμία. Όμως όλοι πλέον παραδέχονται ότι τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ όσο πάει και γίνονται πιο αργά…

Αλλού χτυπάει

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ, με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, να πηγαίνει τώρα ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι «κανείς δεν θέλει εκλογές». Ισχυρίζεται μάλιστα πως «ούτε ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές, άλλο τι λέει, διότι ξέρει πολύ καλά ότι με αυτά που τάζει σε όλους δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα την επόμενη μέρα»…Εκεί και εντοπίζει το πρόβλημα με την αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας κατά κάποιον τρόπο ως …κακό μαθητή τον Αλέξη Τσίπρα και προεξοφλώντας σε έναν βαθμό τι πρόκειται να κάνει, ακολουθώντας τον δρόμο του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν πήρε τα μαθήματα από τα λάθη του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας. Ούτε τα μαθήματα από τα Ζάππεια και τα 17 δισεκατομμύρια που μετά τα ξεχάσαμε μέσα από την υπευθυνότητα. Τα ίδια θα κάνει και ο κ. Τσίπρας», είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Ανδρουλάκης μάλλον στο Μαξίμου κτυπάει και όχι στην Κουμουνδούρου με τα όσα δήλωσε…

Ψηστήρι στον Μανιτάκη

Παρά την αποχώρησή του –μαζί με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ.-  από  την τρικομματική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και επιθυμεί να καταγράψει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κάνει το τραπέζι στον πρώην υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, αφού τον σκέφτεται για τη συγκεκριμένη θέση. Πάντως, ο πρώην υπουργός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα και, προς το παρόν, σκέφτεται αν θέλει ή όχι να «μετακομίσει» από την Αθήνα στη βελγική πρωτεύουσα.

Επιφυλακτικός

Εμφανώς προβληματισμένος και επιφυλακτικός για το μέλλον του εγχειρήματος των «58» εμφανίστηκε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ο Τάσος Γιαννίτσης, που εφέρετο ως ένας εκ των φημολογούμενων για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης». Ο Τάσος Γιαννίτσης είχε κληθεί από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, προκειμένου να πει τη γνώμη του για την ελληνική κρίση και τους τρόπους υπέρβασής της, σε σχετική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρώην υπουργός, πάντως, ρωτήθηκε επίμονα και για τους «58», καθώς ο ίδιος στηρίζει μεν το εγχείρημα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν θα συμμετάσχει ενεργότερα ή όχι στην επιχείρηση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Όμως, ο Τάσος Γιαννίτσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός και απέφυγε κομψά να απαντήσει σχετικά με το αν θα εμπλακεί έτι περαιτέρω με τους «58» ή όχι. «Έχω μεταφέρει τις σκέψεις μου εκεί που πρέπει και δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε να εννοηθεί πως όσοι μιλούν εκ μέρους του και τον εμπλέκουν σε σενάρια για τις Ευρωεκλογές, δεν… ξέρουν τι λένε. «Δεν έχω τοποθετηθεί καθόλου για το θέμα το προσωπικό. Έχουν τοποθετηθεί άλλοι, αν και εγώ δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν. Δεν είναι υποχρεωμένος, όμως, να αντιδρώ κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι για μένα, γιατί καταντάει γελοίο», πρόσθεσε ο κ. Γιαννίτσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα