Αχαρτογράφητα νερά, πολλοί οι ύφαλοι…

Η μετάλλαξη Όμικρον και η ακρίβεια είναι οι κρυφοί ύφαλοι που απειλούν την κυβερνητική πλεύση

Στις αρχές του Νοεμβρίου, στο Μαξίμου είχαν σχεδιάσει ένα πλάνο για τις δύσκολες τελευταίες 60 ημέρες τού 2021. Και μάλιστα, όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρούσαν το συγκεκριμένο διάστημα ως εξόχως δύσκολο με δεδομένη την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως επίσης και τη γραμμή άμυνας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων που πλήττουν τα νοικοκυριά. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τότε δεν είχε εμφανιστεί στον ορίζοντα η μετάλλαξη «Ο» και γι’ αυτό όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έβαζαν ως ορόσημο τις εορτές, ώστε να περάσει η μπόρα και να σχεδιάσουν το επίσης δύσκολο τρίμηνο που αναμένεται για το 2022. Τώρα, πλέον, με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού να έχει μπει στη ζωή μας, τα πάντα έχουν αλλάξει.

Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι να φτιάξουν ένα νέο πλάνο για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο μοιάζει σαν πορεία πλοίου σε αχαρτογράφητα νερά, όπου ο καπετάνιος πρέπει να έχει τα αντανακλαστικά του σε εγρήγορση. Η «Ο» είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Διότι μπορεί όλες οι επιστημονικές μελέτες να κάνουν λόγο για ήπια νόσηση, όμως η ταχεία εξάπλωσή της θέτει εκ νέου σε πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν στο κόκκινο εδώ και δύο χρόνια περίπου. Και οι γιατροί και νοσηλευτές, πριν προλάβουν να πουν το «Δόξα ο Θεός» και πάρουν μία ανάσα, ξεκινούν πάλι το «βοήθα, Παναγιά».

Η νέα μετάλλαξη του ιού, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις από την ενεργειακή κρίση δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας. Και το χειρότερο είναι πως ακόμη και η Κομισιόν έχει αρχίσει και μιλάει ότι η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει σχεδόν μέχρι το καλοκαίρι. Οπότε, δεν μιλάμε μόνο για ένα δύσκολο τρίμηνο, αλλά για πολύ περισσότερο. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας (ειδικά σε αγορές κι επενδυτές), ότι δεν αλλάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και επίτευξη αυτοδυναμίας.

Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει εάν σε αυτό το τρίμηνο η κυβέρνηση θυμηθεί τον καλό της εαυτό του πρώτου διαστήματος της πανδημίας και καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη ακόμη και των επικριτών της. Εάν η αντιμετώπιση της πανδημίας κριθεί ως επιτυχημένη, σε συνδυασμό με την τιθάσευση των ανατιμήσεων, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να ενδώσει στο αίτημα του κ. Τσίπρα και να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προς ώρας, όμως, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν κλειδωθεί σε κάποιο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. «Τώρα πλέον είμαστε σε μάχη», λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Κάθε μέρα που περνά είναι κέρδος», υποστηρίζουν, εννοώντας την αύξηση των εμβολιασμών. Διότι οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι τα εμβόλια αποτελούν μία ξεχωριστή θωράκιση έναντι της ταχείας εξάπλωσης της «Ο». Εάν μάλιστα επαληθευθούν οι επιστημονικές μελέτες για τη μικρή νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, τότε το φως στο τούνελ σύντομα θα είναι ορατό κι έντονο και δεν θα χρειάζονται κιάλια.

Όχι σε νέα καραντίνα

Αυτό όμως που δεν έχει τεθεί σε καμία σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο, είναι να υπάρξει και νέο ολικό lockdown. Η οικονομία έχει βρει τον δρόμο της και μία νέα αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων θα είναι επώδυνη με όλη τη σημασία της λέξης. Εξάλλου, το κράτος έχει προχωρήσει σε ένα σωρό μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα. Ακόμη και τώρα έδωσε γενναίες παρατάσεις στις αποπληρωμές των κορωνοχρέων, όπως και στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Οπότε, τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα είναι για κάποιες εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (όπως η διασκέδαση) στο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν θα πλήξουν την αγορά. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι φωνές από τους επιχειρηματίες, μικρούς και μεσαίους, για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ακόμη περισσότερες κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και για πιο νέες ηλικίες, δηλαδή να συμπεριλάβει και τη δεκαετία 50-60. Σε αυτό, το Μαξίμου είναι επιφυλακτικό, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ, το οποίο και επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά και τώρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη ζητά μετ’ επιτάσεως αύξηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ταχθεί υπέρ της ολικής υποχρεωτικότητας για όλες τις ηλικίες, αδιαφορώντας εάν μεταξύ των ανεμβολίαστων δεν βρίσκει ψήφο.

Η ακρίβεια

Το άλλο μέτωπο που πονοκεφαλιάζει τους κατοικοεδρεύοντες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με το κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το μόλις ανακοινώθηκε ότι για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη η πιο ενισχυμένη μάσκα, τύπου Κ-95, ξαφνικά παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του παραμονή Χριστουγέννων ξεκαθάρισε ότι όποιος συλληφθεί από τους ελέγχους, τότε θα επιβάλει τα υψηλότερα των προστίμων.

Όμως αυτό που προβλημάτισε τον πρωθυπουργό ήταν τα όσα άκουσε από τους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ. Ότι πολύ δύσκολα θα γίνει συγκράτηση τιμών, όπως και ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ίσως υπάρξουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ελλείψεις που δεν θα συγκρίνονται με αυτές της Βρετανίας το προηγούμενο διάστημα, όμως σίγουρα θα επηρεάσουν την άνοδο των τιμών. Έτσι, στο Μαξίμου προσπαθούν να επιλύσουν μία δύσκολη εξίσωση. Από τη μία να διατηρηθούν σε υψηλά στάνταρ οι δημοσιονομικές αντοχές και από την άλλη να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να ανακουφιστούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Όπως είναι λογικό, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Αρμόδια πηγή από το πρωθυπουργικό μέγαρο μας έλεγε ότι «όλα είναι στο τραπέζι. Αλλά κανένας δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι. Εβδομάδα με την εβδομάδα θα εξετάζεται το κάθε εργαλείο που υπάρχει στο “οπλοστάσιο” μας για να εφαρμόζεται».

Πάντως εντός του δύσκολου πρώτου τριμήνου του 2022 προγραμματίζονται δράσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι θα δοθεί έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με δεδομένο και τις θετικές κρίσεις των πολιτών. Επίσης, θα επιχειρηθεί ανασυγκρότηση πεδίων όπως η Δικαιοσύνη και η Πολιτική Προστασία και δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας (κυρίως τα νησιά), την καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις, τον Πολιτισμό, τις νέες υποδομές, την επιχειρηματικότητα και τον μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα