Αμετανόητος ο Γιάνης…

Το 2015 ο Γ. Βαρουφάκης έκλεισε τις τράπεζες, έγινε ο «παρίας» των Βρυξελλών, επέστρεψε σχεδόν 11 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και με alter ego του τον πρώην καζινά Στεργιώτη το κράτος κινδύνεψε με αγωγή ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να έχει αφαιρέσει ένα σύμφωνο από το μικρό όνομά του, αλλά φαίνεται ότι είχε φυλάξει αρκετά… φωνήεντα κατά των αλλοτινών συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και τους τα «σφύριξε» την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, με φόντο την κοινοβουλευτική επικύρωση της σύμβασης για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού.

Από κορώνες άλλο τίποτα ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25: κατήγγειλε τη νυν αλλά και την τέως κυβέρνηση και για την εμβληματική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο, και για τη νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός, ακόμη και για την κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας Πειραιώς. Εκεί που, όμως, έδωσε ρέστα ο Γ. Βαρουφάκης ήταν όταν εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στον επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τον ΟΠΑΠ και την ανάπτυξη των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος συνωμότησε «αρχικά πίσω από τις πλάτες μου και στη συνέχεια φανερά, λειτουργώντας υπέρ του ΟΠΑΠ».

Μέχρι και τον αλήστου μνήμης διατελέσαντα πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνη Στεργιώτη, θυμήθηκε ο κύριος «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», προκειμένου να πείσει το ακροατήριό του ότι είναι ο υπερασπιστής της φτωχολογιάς την οποία και θα έσωζε από τον εθισμό στον τζόγο.

Ούτε κουβέντα για τα… χαΐρια του

Ξέχασε, βεβαίως, ο Γ. Βαρουφάκης να αναφερθεί και να εξηγήσει τα δικά του πεπραγμένα. Πώς, για παράδειγμα, σε ελάχιστες ημέρες από την αρχή της υπουργικής θητείας του κατάφερε να γίνει ο «παρίας» των Βρυξελλών, επιδιδόμενος σε «μαγκιές» και «λεονταρισμούς», πιστεύοντας ότι έτσι θα εκφοβίσει-εκβιάσει τον Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και τους σκληρούς του ΔΝΤ να δεχτούν το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» σχέδιό του.

Ή δεν είπε, εξάλλου, πώς και δεν ύψωσε το επαναστατικό ανάστημά του τον Απρίλιο του 2015 όταν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Ελλάδα επέστρεψε στον EFSF, το ευρωπαϊκό ΤΧΣ, ομόλογα αξίας 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν εξήγησε, τέλος, πώς η διαπραγματευτική στρατηγική του, αυτή της δημιουργικής ασάφειας, δεν λειτούργησε και έφερε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οδηγώντας τη χώρα το καλοκαίρι του 2015 στον στραγγαλισμό των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls.

Πιθανότατα, ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου και έχουν ξεχάσει ότι, όσο εκείνος μπαινόβγαινε στο υπουργείο του και στη Βουλή με τα πλουμιστά πουκάμισα και το εκδρομικό σακίδιο στην πλάτη, εκείνοι στέκονταν στις ουρές των ATΜ για να «σηκώσουν» τα μόλις €60 που ήταν το ημερήσιο όριο αναλήψεων.

H εμμονή με τα VLTs

Προφανώς με την ίδια βεβαιότητα περί λωτοφαγίας των Ελλήνων, ο επικεφαλής τού ΜεΡΑ25 επανήλθε στο θέμα των VLT’s του ΟΠΑΠ. Λησμόνησε, βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση να αναφέρει ότι αν ενεργοποιούνταν οι ρυθμίσεις που προωθούσε ο βαρουφάκειος εκλεκτός Αντώνης Στεργιώτης, τότε το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τις δικαστικές διεκδικήσεις του Οργανισμού θα ανερχόταν με τους τόκους περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ!!!

Ευτυχώς, όσα τεχνηέντως απέφυγε να αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης, τα απάντησε ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ως παλιά καραβάνα της πολιτικής χρειάστηκε σκάρτες 700 λέξεις για να αποδομήσει τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του (σ.σ. παρατίθεται ολόκληρη παρακάτω).

Η «Α» είχε επισημάνει τις «βαρουφιές»

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν η «Α» εκείνη που πολύ πριν από τον κ. Δραγασάκη, ήδη από το φθινόπωρο του 2015, είχε το δημοσιογραφικό ένστικτο να διαβλέψει και να αποκαλύψει με στοιχεία τον κίνδυνο να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τους ιδεοληπτικούς (και όχι μόνο) ερασιτεχνισμούς του alter ego του Βαρουφάκη και πρώην καζινά, Αντ. Στεργιώτη.

Μία και μόνο παράγραφος από τα πρώτα μας ρεπορτάζ, συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου 2015, είναι αρκετή για να θυμηθούμε το πώς ξεκίνησε η ιστορία που διαστρεβλωμένα περιγράφει ο πολιτικός που αποπειράθηκε να εφαρμόσει στην πλάτη μιας χρεωκοπημένης Ελλάδας την αγαπημένη του «Θεωρία των Παιγνίων». Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση Τσίπρα έψαχνε σίγουρα έσοδα για να τα συμπεριλάβει στον μνημονιακό προϋπολογισμό που είχε συμφωνήσει με τους Θεσμούς. Όπως εξηγούσαμε σε εκείνο το ρεπορτάζ, ο Γ. Βαρουφάκης από τη θέση του υπουργού Οικονομικών διαβεβαίωνε μέσω του ελληνικού σχεδίου που είχε «ταχυδρομηθεί» στους Θεσμούς ότι τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου θα ενισχύονταν με ετήσια έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ προερχόμενα από την αδειοδότηση των παιγνιομηχανηματων (VLTs) που θα ανέπτυσσε στα καταστήματα OPAP Play!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ «Α» ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 (ΕΔΩ)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ «Α» ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (ΕΔΩ)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ «Α» ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 

12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (ΕΔΩ)

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η ανεξάρτητη ΕΕΕΠ, που είχε στο τιμόνι της τον εκλεκτό Αντ. Στεργιώτη, ψήφισε έναν… οραματικό κανονισμό που περισσότερο απορρύθμιζε παρά ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs όπως προβλεπόταν από τον νόμο 4002/2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Και λέμε «απορρύθμιζε», διότι επί της ουσίας ο κ. Στεργιώτης τροποποίησε τον προηγούμενο κανονισμό των VLT’s θέτοντας περιορισμούς που καθιστούσαν αδύνατη την εκμετάλλευση των παιγνιομηχανημάτων. Ειδικότερα, ετίθεντο περιορισμοί που καθόριζαν: 

>>Στα €80 το μέγιστο ημερήσιο ποσό που θα μπορούσε κάθε παίκτης να παίζει.

>>Διακοπή της παικτικής συνεδρίας όταν ο παίκτης χάσει €20!!!

>>Περιορισμό της επίσκεψης στον χώρο των VLT’s σε 10 ώρες την εβδομάδα και 32 ώρες τον μήνα, σε μόνο μία ημερήσια επίσκεψη.

>>Υποχρεωτική καταγραφή ΑΦΜ στα στοιχεία που απαιτούνται για την έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη.

Υπογραμμίζαμε σε εκείνο και σε άλλα ρεπορτάζ ότι η υιοθέτηση τέτοιων περιορισμών θα είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, καθώς:

α) Για τους παίκτες ο νόμιμος τζόγος θα καθίστατο πλήρως αποτρεπτικός με αποτέλεσμα να στραφούν είτε στα παράνομα παίγνια είτε στα καζίνο, δηλαδή τον πρώην χώρο επαγγελματικής ενασχόλησης του τότε επικεφαλής της ΕΕΕΠ.

β) Κίνδυνος απώλειας προϋπολογισμένων δημοσίων εσόδων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΑΠ βλέποντας την άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (€560 εκατ. για την ακρίβεια) επένδυσή της στα VLT’s να «τρεκλίζει», εξέφραζε την πρόθεσή της να παγώσει επ’ αόριστον το επενδυτικό πρότζεκτ, αλλά και να διεκδικήσει δικαστικά το δίκιο της. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία εποχή που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, με τους Θεσμούς να ζητούν ισοδύναμα μέτρα κάθε φορά που προέκυπτε δημοσιονομική τρύπα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κατά τα λοιπά, με κλειστά τα VLT’s ο Γιάνης ενημέρωνε τους θεσμούς ότι θα είχε έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως!!!

Υπουργός Οικονομικών ή επαγγελματίας ψεύτης. Ίσως του αξίζει ο χαρακτηρισμός «Σύγχρονος Μαυρογιαλούρος»…

Σε εκείνο το ρεπορτάζ η «Α» είχε αποκαλύψει επίσης ότι δεκάδες υποψήφιοι πράκτορες παιγνιομηχανημάτων έστειλαν επιστολή προς τον Αντ. Στεργιώτη (σ.σ. την είχαν κοινοποιήσει στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στον πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και αλλού, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της ΕΕΕΠ),  ισχυριζόμενοι ότι η τροποποίηση του κανονισμού των VLT’s «αλλάζει ριζικά τα δεδομένα της επένδυσης, καθιστώντας ουσιαστικά τα καταστήματα VLT’s μη βιώσιμα επιχειρηματικά» και πως καταστρέφονται ολοκληρωτικά!

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά: Ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και χρειάστηκε να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 2016 για να κλείσει αισίως η υπόθεση.

Είχε προηγηθεί η μη ανανέωση της θητείας του Αντ. Στεργιώτη στην ΕΕΕΠ τον Ιούνιο του 2016 και φυσικά η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στείλει σπίτι του τον Γιάνη Βαρουφάκη έναν χρόνο νωρίτερα. Ήταν τελικά αυτή η «απόλυση», το δεύτερο θετικό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μετατροπή του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ» και την αποφυγή ενός ολέθριου Grexit που περίμενε στην… εξώπορτα.

Η απάντηση-«δηλητήριο» του Δραγασάκη στη Βουλή για τον Βαρουφάκη

Με μία επιστολή-καταπέλτη που έστειλε την Τετάρτη (24/3) ο Γιάννης Δραγασάκης στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, αποδόμησε επιγραμματικά τα επιχειρήματα του επικεφαλής του ΜεΡΑ25, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί ο Γ. Βαρουφάκης θα κόστιζε στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Και μόνο το εδάφιο της επιστολής που αναφέρει ότι «Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης –και στο πεδίο αυτό– ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο» αποτυπώνει ανάγλυφα την 5μηνη πορεία του Γιάνη στη θέση του υπουργού  Οικονομικών.

Στη σχετική επιστολή του ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει αναλυτικά τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης έκανε απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές αναφορές, τόσο για το γραφείο της Αντιπροεδρίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για εμένα προσωπικά σχετικά με το χειρισμό θεμάτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

»Επειδή λόγω των γνωστών περιορισμών δεν ήμουν στην αίθουσα παρακαλώ να καταχωρηθούν στα πρακτικά τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα:

»1. Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Παιγνίων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, ψήφισε κανονισμό που ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανήματα) όπως προβλεπόταν από το νόμο 4002 του 2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο.

»Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίσθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ότι ενώ ο ίδιος μαζί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων θέσπισαν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των VLTs, η Αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης υπονόμευε την προσπάθειά του αυτή. Όμως καμία υπονόμευση δεν υπήρξε και ούτε μπορούσε να υπάρξει αφού αυτά που ζητούσε ο κ. Βαρουφάκης είχαν αποφασιστεί και οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες.

»Πώς μπορούσε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος –που έτσι κι αλλιώς δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα– ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να τον υπονόμευε όταν η Επιτροπή Παιγνίων είναι ανεξάρτητη αρχή, αποφασίζει η ίδια και όχι οι υπουργοί και οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες;

»2. Ο κ. Βαρουφάκης σκόπιμα αποκρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ήταν ότι με την ως άνω απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων ο κανονισμός που ψήφισε με δική του, όπως ο ίδιος χθες ομολόγησε, υπαγόρευση (παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής) έγινε χωρίς διαβούλευση, ήταν νομικά ευάλωτος και το κυριότερο έδινε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία και να διεκδικεί από το δημόσιο τεράστια ποσά ως αποζημίωση, όπως και έκανε.

»Πράγματι ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 1,3 δισ. €.

»3. Μετά από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη η Επιτροπή Παιγνίων προχώρησε σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος από τις αστοχίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς η ευθύνη γι’ αυτό ξέφευγε πλέον από τα όρια της Επιτροπής Παιγνίων.

»4. Το θέμα τελικώς έκλεισε όταν τον Οκτώβριο του 2016 ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός ο οποίος παραμένει ο αυστηρότερος μεταξύ αντίστοιχων κανονισμών στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ έκρινε ότι δεν το συνέφερε πλέον να επιμείνει στις δικαστικές διεκδικήσεις του.

»5. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με τη ταχτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και τους φορολογούμενους.

»Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Όμως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού. Διότι, εκτός από τον ΟΠΑΠ στο χώρο αυτό ισχυρή είναι η παρουσία και ο ρόλος των καζίνο, των στοιχηματικών εταιριών του διαδικτύου καθώς και ο παράνομος τζόγος. Και εκτός από τους υφιστάμενους υπάρχουν και νέοι παίκτες που καραδοκούν.

»Ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού.

»Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης –και στο πεδίο αυτό– ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

»Προς τι λοιπόν οι επιθέσεις και αυτός ο νέος αντιΣύριζα παροξυσμός λίγες μέρες μετά την ανοιχτή πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία;

»Μήπως έχει να κάνει με τα σημάδια αποσύνθεσης που παρατηρούνται στον κομματικό οργανισμό του οποίου ηγείται και ελπίζει πως με τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει κάποια συσπείρωση;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα