ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ: Τους έβαλε στο κελί, τους έβγαλε από τη Βουλή, αλλά είναι ακροδεξιός;

 Αν είναι δυνατόν!!! Ως ακροδεξιός βαφτίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σαμαράς, που έστειλε το ναζιστικό μόρφωμα στον Κορυδαλλό, και το έθεσε εκτός Βουλής >> Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης ομολογούν: «Μας διέλυσε ο Σαμαράς»

Ελάχιστοι είναι οι αμετανόητοι που στη θέα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένιωσαν λύπη για τη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πλέον αναγνωρίσιμος εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η όντως θλιβερή παρουσία του κατά τη διάρκεια της απολογίας του είχε πολλά αδειάσματα σε πρώην και νυν συναγωνιστές του (μπας και γλιτώσει ο ίδιος), συνήθεις απρέπειες (όπως το ότι η δολοφονία Φύσσα είναι δήθεν αποτέλεσμα μιας τυχαίας φονικής συμπλοκής δύο αγνώστων), αλλά και μία έμμεση παραδοχή της αλήθειας: ότι το ξήλωμα του πουλόβερ της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

«Έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια (…)», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του την περασμένη Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, αναφερόμενος στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013. Τότε, δηλαδή, που μετά τις εισαγγελικές έρευνες επικεφαλής των οποίων ήταν ο αντιεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από τη Χρυσή Αυγή. Κατόπιν αυτών, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έλαβε εντολή και πέρασε… βραχιολάκια στον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρο και τον Γιώργο Πατέλη, αρχηγό της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Είχε προηγηθεί, φυσικά, η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 από το χέρι του μέλους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά.

Έστω κι αν ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνωμοσιολογεί και αποδίδει τη δίωξή του σε πολιτική σκευωρία, αποσιωπώντας ότι δεν διώκεται για τις ιδέες του αλλά για τις ειδεχθείς πράξεις που η Χρυσή Αυγή διέπραξε, η αλήθεια είναι ότι οι διάσπαρτες δικογραφίες που αφορούσαν την εγκληματική οργάνωση δυσκόλευαν το έργο των αρχών και την εύρεση του κοινού νήματος που συνέδεε διαφορετικά περιστατικά. Δυστυχώς για τη Χρυσή Αυγή και τους συνοδοιπόρους της, ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους, πρωθυπουργός την εποχή εκείνη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Εκείνος ήταν που έδωσε το «πράσινο φως» για να συγκεντρωθούν οι διάσπαρτες δικογραφίες που υπήρχαν, γεγονός που πιστοποιεί σε δήλωσή του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, Πέτρος Τατσόπουλος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γνωστό συγγραφέα, εκείνη την περίοδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχαν «έως τον ουρανό φάκελο για τη Χρυσή Αυγή».

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία και ο τέως αρχηγός της είναι αυτοί που πιστώνονται την κρίσιμη πολιτική επιλογή να ταράξουν στη νομιμότητα δεκάδες βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος, που η Θέμιδα αποφάσισε τη σύλληψή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι συλληφθέντες ήταν περίπου 20, ενώ ο συνολικός αριθμός των στελεχών που αναζητούνταν για να συλληφθούν υπερέβαινε τους 30.

Το δικαστικό χρονικό

Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένας χρόνος και η εξέταση περισσοτέρων από 100 υποθέσεων, ώστε οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες να ολοκληρώσουν την ανάκριση τον Αύγουστο του 2014 και να σχηματίσουν δικογραφία σε βάρος 78 κατηγορούμενων, από τους οποίους 30 προφυλακίστηκαν. Η λίστα με τους προφυλακισμένους μετρούσε 8 από τα 16 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Η δικογραφία στάλθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, για να διατυπώσει πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή όχι των κατηγορούμενων σε δίκη, και τον Οκτώβριο του 2014 ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος κατέθεσε σχετική πρόταση εισηγούμενος στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής και άλλων 52 ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκτασης 700 σελίδων πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός περιέγραφε τη Χρυσή Αυγή ως μία εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή που τελούσε υπό τον απόλυτο έλεγχο του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών με πλειοψηφία 2-1 υιοθέτησε τους ισχυρισμούς Ντογιάκου και με ένα βούλευμα 1.109 σελίδων διέταξε την παραπομπή σε δίκη 69 ατόμων, κατηγορούμενων με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης.

Το πώς φτάσαμε πέντε χρόνια μετά να μην έχει τελειώσει η πολύκροτη δίκη δεν έχει λογική απάντηση. Όπως δεν βρίσκει λογική εξήγηση το τραγελαφικό σκεπτικό ο ουσιαστικός πολιτικός «δήμιος» της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Σαμαράς, να χαρακτηρίζεται εμμονικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ακροδεξιός!!! Εδώ η επιστήμη και η πολιτική επιχειρηματολογία σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα