Αρματώνεται για να προστατέψει την ΑΟΖ της

«Ο κακός ο χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας δεν περνάει», λέει μια παλιά παροιμία και στην περίπτωση της Κύπρου η λαϊκή σοφία έπεσε… διάνα! Με το νησί της Αφροδίτης να διάγει τον δικό της «κακό καιρό» της οικονομικής κρίσης και την Τουρκία να έχει όχι απλώς τον ρόλο του «κακού γείτονα” αλλά του εισβολέα που συχνά πυκνά βρυχάται, οι Κυπρίου δεν έχουν πολλά περιθώρια παρά να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει η στρατηγική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Αυτό γνωστοποιήθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη όπως αυτά του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα του θα αγοράσει δύο πολεμικά πλοία ανοικτής θαλλάσης προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο Κύπριος υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας.

Ως γνωστόν το θέμα της αξιοποίησης του υποθαλασσίου πλούτου της Κύπρου έχει προκαλεί… αλλεργία στην Άγκυρα, αλλά μετά και το πλήγμα που υπέστη ο τραπεζικός τομέας του νησιού, η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Κυπρίους. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο Φ. Φωτίου επισημαίνει ότι θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο Φ. Φωτίου ανέφερε εξάλλου ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ΄επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα οδηγούν σε επανασχεδιασμό της συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου, συμπληρώνοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεών του με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο. «Αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Φωτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου θα έχει στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του για θέματα διμερών σχέσεων, και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τόσο σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας όσο και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα