Big-4: Τα σπάνε για τον Κλάτενμπεργκ

Η ΕΠΟ δεν θέλει να πληρώνει τα 900 χιλιάρικα, η UEFA δίνει ένα μέρος της αμοιβής των μελών τής ΚΕΔ και οι «μεγάλοι» τής Super League είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα για τον Βρετανό αρχιδιαιτητή

Η ιστορία ξεκίνησε στην τηλεοπτική «Δίκη» του Open με τον Κυριάκο Θωμαΐδη, όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου, ρωτήθηκε –μεταξύ άλλων– για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

«Τον επέβαλε η UEFΑ, η οποία δεν πληρώνει ούτε τα μισά. Ο Κλάτενμπεργκ και οι συνεργάτες του κοστίζουν 900.000 ευρώ. Η ΕΠΟ έχει δώσει 600.000. Έφυγε έγγραφο από την ΕΠΟ να πληρώσουν οι “Big “» το υπόλοιπο ποσό. Τον ήθελαν τα μεγάλα σωματεία. Με την τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ξένος αρχιδιαιτητής είναι απαραίτητος», σχολίασε ο παράγοντας της Ομοσπονδίας και αυτομάτως πυροδότησε αντιδράσεις.

Στην επιστολή που έφυγε προς Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναφερόταν  ότι «…η μέχρι σήμερα συνολική δαπάνη για τη λειτουργία της ΚΕΔ, από του διορισμού της, ανέρχεται στις 887.191,93 ευρώ, καταβληθέντα εξ ολοκλήρου από πόρους της ΕΠΟ». Αφού τονιζόταν ότι μέχρι στιγμής η UEFA έχει καταβάλει 300.000 ευρώ, η Ομοσπονδία ζήτησε από τις τέσσερις ΠΑΕ (που συμφώνησαν να έρθει ο ξένος αρχιδιαιτητής στο πρωτάθλημα της Super League) να καταβάλουν το… υπόλοιπο της ετήσιας αμοιβής του Βρετανού και των συνεργατών του (Άλαν Σνόντι, Ζοάο Καπέλα, Τζέικομπ Κόλιν και Στίβεν Μπένετ) το υπόλοιπο ποσό της τάξης των 887.191, 93 ευρώ, δηλαδή περίπου 220.000 ευρώ έκαστη ΠΑΕ ως συνεισφορά στη μισθοδοσία των μελών της ΚΕΔ.

Επισήμως, δεν καταγράφηκε κάποια αντίδραση από τις ΠΑΕ. Ούτε ανεπισήμως.

Το ότι ορισμένες ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό αναρωτήθηκαν «πού το πάει η ΕΠΟ;» ή κάποιες άλλες του Παναθηναϊκού υποστήριξαν ότι η ΕΠΟ με αυτή την ενέργεια «αντί να προστατεύσει αρχιδιαιτητή, ζητά από τις ΠΑΕ να του πληρώσουν κιόλας τον μισθό», δεν συνιστά ούτε καν ανεπίσημη αντίδραση.

Είναι γνωστό πλέον ότι τον Κλάτενμπεργκ στηρίζουν ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, ενώ η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ τον αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική διαιτησία, αλλά και τους χειρισμούς του γύρω από αυτήν.

Φυσικά, ο Π. Δημητρίου δεν έθεσε θέμα αντικατάστασης του Κλάτενμπεργκ με όσα είπε στην τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ούτε η ΕΠΟ είπε στην επιστολή της προς το Big-4 ότι θα διώξει τον Κλάτενμπεργκ επειδή δεν μπορεί να πληρώνει τις αμοιβές του ίδιου και των συνεργατών του.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ (στην ίδια εκπομπή) χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία ξένου αρχιδιαιτητή με την τοξικότητα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι από την επιστολή της ΕΠΟ, εμφανίστηκε να δίνει συνέντευξη σε αθλητική ιστοσελίδα ο Χέρμπερτ Χούμπελ, για τον οποίο μάθαμε ότι είναι… επικεφαλής  της «Governance and Compliance Committee» (Επικεφαλής της Επιτροπής Xρηστής Διοίκησης και Συμμόρφωσης) στην UEFA…

Αυτής της τόσο σπουδαίας επιτροπής, που δεν πρέπει να την ξέρει ούτε ο ίδιος!!!

Ο Χούμπελ –για όσους δεν θυμούνται– ήταν ένας από τους πολλούς απεσταλμένους της UEFA που πέρασε από το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν… ακούμπησε, που λένε. Ουδείς αντιλήφθηκε ποιος ήταν ο ρόλος του, και κυρίως κανείς δεν αντιλήφθηκε ποια ήταν η προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Κι όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και πολλών άλλων που ήρθαν «φυτευτοί» από την UEFA για να φτιάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και το γύρισαν πίσω τριάντα χρόνια σε σημείο να μπουκάρουν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο (όπως έγινε πριν από μια βδομάδα στην Τούμπα) και να διακόπτουν αγώνα της Super League με… ξένο διαιτητή.

Ο Χούμπελ λοιπόν παρενέβη από την Αυστρία (στην οποία δικηγορεί) για να πει ότι… απ’ όσο γνωρίζει η UEFA θέλει να παραμείνει ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ γι’ άλλα δύο χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είπε ο ξένος πρώην επιτετραμμένος: «Ο Κλάτενμπεργκ έχει την πλήρη υποστήριξη της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και, από όσο γνωρίζω, η UEFA θέλει να παρατείνει το συμβόλαιό για επιπλέον 1-2 χρόνια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαιτησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει πλήρως στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ και η UEFA δεν θέλει με κανένα τρόπο να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας».

Ο λόγος της επανεμφάνισης του Αυστριακού δικηγόρου ήταν προφανής.

Ήθελε να πει στους αυτόχθονες ιθαγενείς ότι  η UEFA δεν θέλει «να επιστρέψει η διαιτησία στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ», όπως εμφανίζεται να λέει στη συνέντευξή του και προτίμησε να κάνει… διάγγελμα, νομίζοντας ότι εξακολουθεί να διαφεντεύει τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη (για να μην… ξεχνιόμαστε) διατύπωσε και την… απογοήτευσή του «διότι βλέπουμε –όπως είπε– πολύ μικρή πρόοδο και μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ειδικά μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Για παράδειγμα, το καταστατικό έχει εγκριθεί τον Αύγουστο και δεν είναι ακόμη ενεργό. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Όλο αυτό δημιουργεί απογοήτευση στην Ελλάδα και ανησυχίες στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν τη θέλησή τους να εξελιχθούν και να αλλάξουν τα πράγματα».

Ας πάρει ένα τηλέφωνο αυτούς που υπέγραψαν την Ολιστική Μελέτη να τους το θυμίσει…

Αν το έχουν ξεχάσει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα