ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Αχνοφαίνεται συμφωνία για τη Λιβύη

Κορυφώνεται το διπλωματικό παζάρι - Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. σε Τουρκία: "Oξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης"

Με συμπληρωμένες περισσότερες από τρεις ώρες από την έναρξή της η Διάσκεψη του Βερολίνου για το θέμα τη Λιβύης μάλλον θα βγάλει άσπρο καπνό από την καμινάδα της!

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που στον πυρήνα της έχει την κατάπαυση του πυρός στην ταραγμένη χώρα της βορείου Αφρικής.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση του ενός εμφυλίου πολέμου, που όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και θα αφήσει τη Λιβύη ευάλωτη σε μόνιμη διαίρεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης αποκάλυψε ότι ο Οργανισμός έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Το πώς, βέβαια, αντιλαμβάνεται ο καθένα την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη έχει τη σημασία του. Για παράδειγμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε την τοποθέτηση παρατηρητών στη Λιβύη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν έθεσε ως προτεραιότητα την παύση των τουρκικών παρεμβάσεων στη χώρα, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι για να επιτευχθεί η ποθούμενη εκεχειρία θα πρέπει ο στρατάρχης Χαφτάρ να σταματήσει την επιθετική δράση του κατά της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Σαραζ

Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. σε Τουρκία: “Oξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης”

Οι πρόσφατες αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στην Ελλάδα δεν έμειναν αναπάντητες και σε αυστηρό τόνο το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι “είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας”.

Από την Αθήνα υπογραμμίζεται εξάλλου πως “για την Ελλάδα σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα