Δύσκολη μέρα η σημερινή Τετάρτη…

Η παρoυσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, η πρόταση για Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με κύριο θέμα τη διαιτησία, και η αύξηση του προσωπικού, συνιστούν ένα εύφλεκτο τοπίο στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Λείπει μόνο η σπίθα…

Ως γνωστόν σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου, έχει συγκλιθεί και θα συνεδριάσει  η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Για πρώτη φορά θα παρευρεθεί και ο νέος πρόεδρος της Super Leaque 1, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι και τόση ήρεμη, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην ημερήσια διάταξη. Εκεί υπάρχει α) το θέμα υπ.αρ.6 – Ορισμός τόπου και ημερομηνίας διεξαγωγής Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών της ΕΠΟ (άρθρο 27, παρ. 2 του Καταστατικού της ΕΠΟ) και β) το θέμα 14. Θέματα προσωπικού.

Τα δύο προαναφερόμενα θέματα δεν είναι απλώς «καυτά». Χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε στην κατηγορία «ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΥΛΕΚΤΑ» ή ακόμα και σε εκείνα με ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ».

Ας κάνουμε λοιπόν τα παραπάνω «λιανά»:

Είναι γνωστή η θέση του νέου προέδρου, κ. Τάκη Μπαλτάκου ότι η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και όχι στην Super League που προσδιορίζει ο νόμος Αυγενάκη.

Για το νόμο αυτό, έχουν ήδη ενημερωθεί οι FIFA και UEFA που βεβαίως δεν συμφωνούν με τις διατάξεις του.

Ο Τ. Μπαλτάκος, για να ενισχύσει τις θέσεις της ΕΠΟ στη διαιτησία, βάζοντας το θέμα 6 στην αυριανή συνεδρίαση, θα επιδιώξει να τροποποιήσει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας ώστε να δέσει χειροπόδαρα τη διαιτησία στο «άρμα» της ΕΠΟ. Φυσικά αναμένεται η άμεση αντίδραση των εκπροσώπων της Super League 1 με μπροστάρη όπως είναι φυσικό τον νέο πρόεδρο, Βαγγέλη Μαρινάκη.

 

Παρένθεση: Στα πηγαδάκια συζητείται ότι ο Β. Μαρινάκης αποφάσισε να γίνει πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, όταν άκουσε προ ολίγων εβδομάδων τον Τ. Μπαλτάκο -πριν ακόμα εκλεγεί- να παίρνει θέση για τη διαιτησία και να δηλώνει ότι αυτή ανήκει στην ΕΠΟ.

Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της Super League 1, υπάρχουν και δυσκολίες τεχνικού τύπου για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΠΟ μετά από σχετική απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης

Σύμφωνα με το Άρθρο 27, παρ. 2 του Καταστατικού της ΕΠΟ, απαιτείται το λιγότερο διάστημα δύο μηνών για να συγκλιθεί η Γενική Συνέλευση, άρα μιλάμε για Γενική Συνέλευση στο τέλος Αυγούστου ή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Όμως το πρωτάθλημα θα έχει αρχίσει, ο Κλάτενμπεργκ ή κάποιος άλλος νέος στη θέση του θα έχει επιλεγεί από την ΕΠΟ, η οποία βεβαίως θα επιδιώξει να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες τόσο στον αρχιδιαιτητή, όσο και στα άλλα μέλη της ΚΕΔ που είναι αμφίβολο εάν θα είναι οι πέντε-έξι Εγγλέζοι που έχει κουβαλήσει ο Άγγλος αρχιδιαιτητής και οι οποίοι με την ανοχή του μέχρι σήμερά έχουν εξαφανίσει όλους τους Έλληνες διαιτητές.

Όπως είναι φυσικό, οι «Σουπεριλιγκάδες» θα ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία, αφού ο Μπαλτάκος δεν θα έχει καταφέρει να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη του Καταστατικού της ΕΠΟ για την διαιτησία , το οποίο βεβαίως μετά θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ειρηνοδικείο. Οπότε, θεού θέλοντος και Τσιάρα… βοηθούντος, μπορεί να πάρει κανένα εξάμηνο …

Υπάρχοντος του νόμου Αυγενάκη, θεωρείται βέβαιο ότι ο ειρηνοδίκης που δεν ξέρει που πέφτει η FIFA και η UEFA, θα απορρίψει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, αφού αυτές θα παραβιάζουν τον ισχύοντα νόμο.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα πράξουν στο διάστημα αυτό FIFA και UEFA;

Θα πουν στους Σουπερλιγκάδες- μέσω της ΕΠΟ– «καθίστε καλά γιατί θα τρέχετε…» ή θα κάνουν το κοροΐδο, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις τροποποιήσεις του Καταστατικού και μετά βλέπουμε…

Εδώ, μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι διαπροσωπικές σχέσεις κυρίως του προέδρου Μπαλτάκου με τα μεγάλα κεφάλια των ξένων ηγετών του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το πρόβλημα όμως θα υπάρχει και για την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ.

Αν εφαρμόσουν τις διατάξεις του Καταστατικού κόντρα στον νόμο, τότε ο Κούγιας ή κάποιος Κούγιας θα ζητήσει την έκπτωσή τους για παράβαση του νόμου και έτσι μπορεί στη συνέχεια να βρεθούμε με προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, είτε μέσω του Ειρηνοδικείου, είτε μεσώ των FIFAUEFA, όπως αυτή του «Γίγαντα»: «Εγώ δεν είμαι του τζάμπα», Γιάννη Δρόσου, για τον οποίο βεβαίως ευχόμαστε να ζήσουμε αλλά να μην τον θυμόμαστε…

Όλα λοιπόν θα κριθούν από τα αντανακλαστικά της Ζυρίχης και της Γενεύης, εάν δηλαδή θα κινηθούν στους σωστούς χρόνους ώστε να υποστηρίξουν την ΕΠΟ που ψηφίζει στις συνελεύσεις τους, αφού ως γνωστόν η Σουπερλίγκα δεν παρίσταται σε αυτές…  

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Το δεύτερο θέμα του άρθρου 14 της ημερήσιας διάταξης είναι η μονιμοποίηση εννέα υπαλλήλων της ΕΠΟ που τρία χρόνια εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις καλύπτοντες «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»

Μια μικρή ανάδρομή στο θέμα του προσωπικού της ΕΠΟ είναι αρκετό για κάποιον που δεν ξέρει τα ενδότερα της Ομοσπονδίας να πάθει ένα κάποιο εγκεφαλικό… και αυτό γιατί όπως φαίνεται ο κορονοϊός, η ακρίβεια και ο πόλεμος δεν έχουν επηρεάσει την Ελλάδα ή μάλλον δεν έχουν επηρεάσει την ΕΠΟ, αφού η Ομοσπονδία έχει υιοθετήσει καθ’ ολοκληρίαν και ακολουθεί πιστά την ιστορική ρήση του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, το σλόγκαν πλέον: «Λεφτά υπάρχουν».

Το θέμα του προσωπικού της ΕΠΟ, είναι μια άλλη… πονεμένη ιστορία. Το 2016, ο ολίγων μηνών πρόεδρος, Γκιρτζίκης, διοικούσε την ΕΠΟ με 86 υπαλλήλους και ετήσιο κόστος 5,8 εκατ. ευρώ. Αργότερα, με τον «ανοιχτοχέρη» κ. Γραμμένο, ο αριθμός των υπαλλήλων έφτασε τους 106 με κόστος 7,7 εκατ. ευρώ το 2020 !!!  Το 2021, υπήρξε μια μείωση και η ΕΠΟ έκλεισε τον χρόνο με 98 εργαζόμενους και κόστος 7.2 εκατ. ευρώ.

Οι εννέα συμβασιούχοι από το 2018 έως σήμερα, αν γίνουν με την αυριανή απόφαση αορίστου χρόνου, σχεδόν διπλασιάζουν το κόστος εργασίας τους, λόγω της «Φαραωνικής», συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε ο «Μεγάλος» – αλλά με μικρή θητεία στη ΕΠΟ- Θοδωρής Ζαγοράκης σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, προφανώς μετά από συμβουλή της προσωπικής του δικηγόρου, που είχε ήδη προσλάβει με εντολές από τον Λευκό Πύργο – μπορεί και από το Μακεδονία Παλλάς- ο Βαγγέλης- για τους φίλους του «Βάγγος» – Γραμμένος

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι έχοντες το πάνω χέρι στην ΕΠΟ από το 2016 μέχρι σήμερα, Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισανίδης δεν έχουν πάρει μυρουδιά για τις προσλήψεις αυτές επί μια εξαετία… Πολύ απλά, οι… «μπροστινοί» που διοικούσαν κατ’ εντολή τους,  κοίταξαν να κάνουν τα ρουσφετάκια τους και να καλοπιάσουν προσφιλή τους πρόσωπα, προχωρώντας στους διορισμούς, αφού ο Β. Γραμμένος έγραφε αφειδώς τα νούμερα μισθοδοσίας τους στα κιτάπια της ΕΠΟ. Σάμπως, αυτός πλήρωνε;

Τώρα βεβαίως με την παρουσία του Β. Μαρινάκη «ψυχικά» αυτής της μορφής δεν θα είναι εύκολο να γίνουν. Μειώσεις όμως ώστε να παραμείνουν στην Ομοσπονδία εκείνοι που πραγματικά απαιτούνται για να λειτουργεί σωστά ο μεγαλύτερος, αθλητικός οργανισμός, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα