«Είμαι κι εγώ εδώ…»

Μία ημέρα μετά τη σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: «Είμαι κι εγώ στο παιχνίδι της εξουσίας».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα κόμματα ήταν δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδείξει τον εαυτό του σε ρυθμιστή του λεγόμενου «μεσαίου χώρου». Κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί είναι απόρροια του δείπνου στην οικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, πριν από καιρό, με τη συμμετοχή της «εξάδας» των Σημίτη, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Χρυσοχοΐδη, Πάγκαλου και Γιαννίτση.

Η κατάθεση Στουρνάρα είχε διττό στόχο: αφενός να δημιουργήσει ζητήματα στα δύο κόμματα εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.), αφετέρου να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του θεματοφύλακα, υποστηρίζοντας πως «η ΤτΕ κράτησε τη χώρα στο ευρώ». Φόρτωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την αποτυχημένη διαπραγμάτευση και την οικονομική ασφυξία που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, ενώ από την άλλη δημιούργησε νέο εσωκομματικό ζήτημα στη Ν.Δ. φορτώνοντας την παραλίγο χρεοκοπία της χώρας στην περίοδο της διακυβέρνησης υπό τον Κ. Καραμανλή.

Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας «αθώωσε» εν μέρει τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως «οι επιπτώσεις από το μνημόνιο ήταν μεγάλες, όμως εάν χρεοκοπούσε η χώρα τα πράγματα θα ήταν ζοφερά». Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος που θα πρέπει να απευθυνθεί, εάν τελικά αποφασίσει να εισβάλει στην πολιτική σκηνή ο κ. Στουρνάρας, είναι ο χώρος που απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και άλλα όμορα κόμματα.

Άνετος… βομβιστής
Παλαιός κοινοβουλευτικός που παρακολούθησε την κατάθεση Στουρνάρα έλεγε ότι «η παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών τού έδωσε αέρα και πλέον μπορεί να αναμετρηθεί και σε υψηλούς τόνους με τους πολιτικούς του αντιπάλους». Εξάλλου κάπως έτσι αντέδρασε και στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έδωσαν μάχη για να του φορτώσουν όλα τα δεινά, για να λάβουν τελικά απαντήσεις που δεν περίμεναν. Και στο τέλος αναδείχθηκε νικητής ο Στουρνάρας. «Εντυπωσιακός ήταν και ο τρόπος που ξεδίπλωνε το σκεπτικό του, όταν οι ερωτήσεις ήταν βολικές», συνέχισε ο συνομιλητής μας.

Η πρόβα στο κοστούμι του πολιτικού αρχηγού ξεκίνησε με βόμβες. Όχι μόνο αποκαλύπτοντας όσα είχε πει ο Βαρουφάκης στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ ότι «είμαι ο υπουργός μίας χρεοκοπημένης χώρας», αποκαλύπτοντας για ποιο λόγο ο Ντράγκι μας έκοψε το ρευστό. Ήταν και οι βόμβες για την περίοδο της δημοσιονομικής εκτροπής, όπως τη χαρακτήρισε, της περιόδου Καραμανλή, αλλά και για τις ευθύνες του Προβόπουλου. «Εγώ δεν θα κοιμόμουν εάν έβλεπα αυτό το τσουνάμι να έρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε έντονο ύφος σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, γιατί δεν παρενέβη για την εκροή κεφαλαίων, έδειξε ευθέως τον Γ. Βαρουφάκη. Όπως είπε, εξαιτίας του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά Στουρνάρα ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη. «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: Μαζέψτε τον». «Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πώς πηγαίναμε», αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Καμία αντίδραση από το Μαξίμου
Τα όσα είπε ο Γ. Στουρνάρας αναμφίβολα δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πάντως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον απέφυγαν να πάρουν θέση. Ο μόνος που μίλησε ήταν ο Γιώργος Κυρίτσης που είπε ότι «ο Στουρνάρας στη διαπραγμάτευση ήταν με τους ξένους». Ταυτόχρονα μία πλειάδα δημοσιογράφων και ιστοσελίδων που είναι περισσότερο από φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ περιέλαβαν τον κεντρικό τραπεζίτη με προφανή στόχο να τον κοντύνουν.

Φυσικά όλοι αυτοί αγνοούν αφενός μεν τις ισχυρές πλάτες του Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη και στην ΕΚΤ, αφετέρου δε ότι δεν μπορούν να τον αλλάξουν όπως ακόμη συνεχίζουν να ονειρεύονται. Η μόνη ελπίδα για την κυβέρνηση είναι ο Στουρνάρας να αποφασίσει να αναλάβει τα ηνία της ενιαίας κεντρώας παράταξης από τώρα και όχι να περιμένει τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2019.

Πονοκέφαλος και στη Ν.Δ.
Μπορεί τα όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ στην εξεταστική σχετικά με τις ευθύνες Βαρουφάκη να βρέθηκαν στην αιχμή της κριτικής της Ν.Δ., με θέσεις μέχρι και για διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό (όπως δήλωσε ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης), όμως η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ν.Δ. τον κεντρικό τραπεζίτη δεν αρέσει σε όλους.

Στο εσωτερικό της παράταξης, άλλωστε, υπάρχει ένα συγκροτημένο στρατόπεδο που ουδέποτε είδε με καλό μάτι τις κινήσεις Στουρνάρα και την, κατ’ αυτούς, προσπάθειά του να αναχθεί σε πολιτικό παράγοντα. Κι αυτό το στρατόπεδο δεν είναι άλλο από το «καραμανλικό», που βλέπει στο πρόσωπο Στουρνάρα έναν επίμονο υποστηρικτή της άποψης ότι ήταν η οικονομική πολιτική της περιόδου 2008-2010 (των κυβερνήσεων Καραμανλή, δηλαδή) που έριξε το σκάφος στα βράχια. Τη θέση αυτή την επανέλαβε ο Στουρνάρας και στην εξεταστική της Βουλής, ενώ την έχει υπερασπιστεί και ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά στη Βουλή, απέναντι στον τότε βουλευτή και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον σημερινό αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Ο τελευταίος επανήλθε, όταν οι περισσότεροι «γαλάζιοι» επικαλούνταν τη μαρτυρία Στουρνάρα προκειμένου να βάλουν κατά Τσίπρα, σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη αξία σε όσα λέει ο διοικητής της ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, με αφορμή το πόρισμα για την Αττικής και την «έφοδο» στην επιχείρηση της συζύγου Στουρνάρα, από την οδό Πειραιώς είχαν δηλώσει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη τους προς τον τραπεζίτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα