Επειγόντως νέο Πολυνομοσχέδιο

Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κι αυτό διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στις απόψεις τους, παρά το γεγονός, ότι οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί τη λάθος συνταγή του προγράμματος. Παράλληλα το πρόγραμμα που τρέχει βαθαίνει την ύφεση και επί της ουσίας η οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο. Κι όμως οι δανειστές εμμένουν και αυτό φάνηκε από την στάση που κράτησαν στο πρώτο τετ-α-τετ με το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο αρνήθηκαν παράταση, ώστε να καταθέσει τα ονόματα των υπαλλήλων του δημοσίου, τα οποία και είτε θα απομακρυνθούν, είτε θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας.

Αντίθετα το ραντεβού με τον Αδωνι Γεωργιάδη στα θέματα του Υπουργείου Υγείας πήγε πολύ καλά, όπως τουλάχιστον δήλωσε κι επισήμως ο νέος υπουργός. «Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία, για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις». Αυτά είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, τονίζοντας ότι η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά ως προς τις προαπαιτούμενες δράσεις, δηλαδή τα «prior actions» και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα, θα γίνει το ‘claw back’, αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού έως και το τελευταίο ευρώ».

Με Μητσοτάκη
Ψυχροί και ανέκφραστοι έμειναν οι επικεφαλής της Τρόικας στη πρώτη τους συνάντηση με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προσγειώνοντας τον στη σκληρή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα τραβήξουν εις μάκρος.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα, όπως αυτό φάνηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ήταν πολύ βαρύ, με τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις να πέφτουν «βροχή», καθώς η Τρόικα κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη δείχνει έναντι του ενδεχόμενου νέας παράτασης για τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά είχε προαναγγελθεί ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συνάντηση με τη Τρόικα αλλά και δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά από τη συνάντηση επιβλήθηκε σιγή ασυρμάτου…

Με Βρούτση
Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπου μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει προκύψει στα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και θα εξεταστούν στη νέα συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά σε προϋπολογισμό και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Οι δανειστές απέφυγαν να απαντήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο είναι πολύ κοντά στο να δεχτούν τελικά το θέμα των 5 δόσεων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετικά με το φετινό χαράτσι της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε «ότι πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα, κάποια άλλα την επόμενη».Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.

Και πολυνομοσχέδιο
Σε ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα επιχειρεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση όλα τα «προαπαιτούμενα», πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις “απαιτήσεις” των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έχοντας στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη «δέσμη» δόσεων (4,1 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).
Οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα έχοντας μαζί τους αιτήματα για σειρά παρεμβάσεων, πολλές από τις οποίες θέλουν να ορίσουν ως προαπαιτούμενα της έγκρισης των δόσεων και άλλες ως ορόσημα για την καταβολή δόσεων. «Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη» επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αιτημάτων των δανειστών περιλαμβάνεται το θέμα του δημοσίου, η πλήρης εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που δεν έχουν γίνει πράξη το 2013, παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ για να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει η «τρύπα» η περαιτέρω ενίσχυση της γενικής γραμματείας Εσόδων, ενίσχυση της Ενιαίας Αρχής Κρατικών Προμηθειών, παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, σε κλειστά επαγγέλματα αλλά και του ωραρίου τις Κυριακές.

Πιέζει ο χρόνος
Για πρώτη φορά σε μία διαπραγμάτευση -αναφέρουν κοινοτικές πηγές- ο χρόνος πιέζει τόσο ασφυκτικά, καθώς πρέπει όλες οι αποφάσεις (και από το ΔΝΤ) να ληφθούν πριν πιάσει Αύγουστος και φανεί το περίφημο πλέον «χρηματοδοτικό κενό». Και τούτο διότι τότε τίθεται θέμα αδυναμίας του ΔΝΤ να διαθέσει το 1,8 δισ. ευρώ: βάσει καταστατικού δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση προς κράτος αν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή ανεπάρκεια χρηματοδότησης για το προσεχές 12μηνο (σημ. το ΔΝΤ υπολογίζει κενό από το μέσο του 2014 που αρχίζει να φαίνεται από τον Αύγουστο και φτάνει στα 11,1 δισ. ευρώ για τη διετία 2014- 2015).
Τα σενάρια περί εξόδου του ΔΝΤ από το μνημόνιο αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την καθυστέρηση στην κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα και την δυσκολία εύρεσης κοινού εδάφους ειδικά στο θέμα του Δημοσίου. Το ΔΝΤ φέρεται να πιέζει για νέες παρεμβάσεις στο χρέος.
Ωστόσο αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θέλει να ανοίξει το θέμα χρέος τώρα, ειδικά προ των γερμανικών εκλογών. Δίνουν ειδική σημασία στην κάθοδο του πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου και ευελπιστούν ότι παρά τη νέα γενιά καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων θα ληφθεί απόφαση να μεταφέρουν και πάλι χρονικά κυβερνητικές δεσμεύσεις για το φθινόπωρο ώστε να κλείσει η συμφωνία εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα