Επιθετική «άμυνα» παίζει το Μαξίμου με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η επέλαση της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης «Δ» είχε σημάνει συναγερμό εδώ κι ένα περίπου μήνα στο Μαξίμου και με συνεχείς συσκέψεις αναζητείτο μία λύση για την ανάσχεση της.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κάμψη στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με τα καμπανάκια που χτυπούσαν οι επιστήμονες, οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει την απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και ταυτόχρονα να απαγορευθεί η είσοδος σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους.

Και μπορεί προς το παρoν να μην ασκείται ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ο μέσος όρων ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι στα 28,5 έτη, όμως εάν ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως δείχνουν όλα τα μοντέλα των επιστημόνων (και του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στην Θεσσαλονίκη και του Νίκου Θωμαΐδη στην Αθήνα και του Νίκου Τζανάκη στο Ηράκλειο), τότε θα είναι αργά για οποιαδήποτε παρέμβαση, ώστε το τέταρτο κύμα να μην συνδυαστεί με κατακόρυφη αύξηση νοσηλειών και απωλειών.

Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν τέθηκαν στο τραπέζι ακόμη και μέτρα για την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από μια συγκεκριμένη ώρα. Μία πρόταση που κρίθηκε ανεφάρμοστη, ειδικά τώρα που όλοι αναμένουν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αναμένοντας ότι με την άρση των απαγορευτικών εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ. Σαφώς λιγότερα από το πολύ καλό 2019, αλλά τριπλάσια έναντι του περσινού καλοκαιριού.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι στενοί του συνεργάτες είναι της άποψης ότι δεν πρόκειται να μπει «λουκέτο» στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας λόγω των ανεμβολίαστων. Οπότε το σενάριο για νέο lockdown δεν υπάρχει στο προσκήνιο.

 Και στην Ευρώπη

Μετά από αυτές τις συσκέψεις ελήφθη η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό που το απαιτούσε και η κοινή γνώμη. Εξάλλου, ανάλογο μέτρο είχε λάβει εδώ και καιρό στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ως τεχνοκράτης και μη αιρετός πρωθυπουργός δεν υπολογίζει το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είχε συνομιλήσει με πολλούς αρχηγούς κρατών, καθώς από τότε υπήρχαν σκέψεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Και συνέπεσε να τις ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την ίδια ημέρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και μία ημέρα αργότερα από αντίστοιχες ανακοινώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Επίσης την ίδια ημέρα, την Δευτέρα, στη Γερμανία τέθηκε επί τάπητος συζήτηση για την πριμοδότηση €500 σε όποιον εμβολιαστεί.

Και όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις». Αυτή η φράση έπεισε και τους σκεπτικιστές που έκαναν λόγο το τελευταίο διάστημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως και οι ανήμποροι γέροντες έχουν δικαιώματα, τα οποία καταπατούν με βάναυσο τρόπο οι ανεμβολίαστοι.

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή που αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης «Δ» είναι η αύξηση των εμβολιασμών στα επίπεδα του 70% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρουΔεύτερο βασικό ζητούμενο είναι να σταλεί κι ένα μήνυμα στη νεολαία ότι πρέπει κι αυτοί να εμβολιαστούν, αφού το 75% των νέων κρουσμάτων από τις ηλικίες έως 34 ετών. Ως προς αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στο διαχωρισμό στους κλειστούς χώρους διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, ακριβώς για να μην δώσει οδούς διαφυγής στους μη εμβολιασμένους.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε θα έχουν επιτυχία, προσβλέποντας και στην αρωγή της εκκλησίας για ενθάρρυνση από του άμβωνος των εμβολιασμών. Γι’ αυτό τον λόγο, την Τρίτη ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα αναλάβει τον συντονισμό κινητών συνεργείων στα χωριά κι απομακρυσμένων περιοχών. Μάλιστα ο κ. Πέτσας από την Τρίτη έως και την Πέμπτη επισκέφθηκε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Πιερία όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, του ιατρικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για την ενίσχυση της συνεργασίας και τον συντονισμό των δράσεων για την επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα επεκταθεί σε όσους μετέχουν σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους σε αυτούς δηλαδή που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται, προς ώρας, υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς, που πάντως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, σημειώνουν ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δεν προσκρούει σε συνταγματικά ζητήματα η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

 Δεν ανησυχούν για σκόπελους αντισυνταγματικότητας

Στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για τυχόν προσφυγές για αντισυνταγματικές αποφάσεις. Κι αυτό διότι πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού ζητήθηκε η γνώμη αρκετών καθηγητών συνταγματικού δικαίου. Για το θέμα αυτό ο γνωστός ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε ως ορθό συνταγματικώς το μέτρο για επιβολή αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας που δεν θα εμβολιαστούν.

«Όταν υπάρχουν τέτοιοι εμφανείς επιστημονικά αποδεδειγμένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού συνολικά ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει με νόμο μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και με τη δυνατότητα αναστολής εργασίας», είπε ο κ. Μανιτάκης και εξήγησε ότι επί της ουσίας μπορεί να πει ότι εφόσον αρνείσαι να παρέχεις τις υπηρεσίες σου τότε «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, ότι παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, υγιούς παροχής εργασιών».

«Το αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή μαζί με τη δημόσια Υγεία, είναι η υγεία των τρίτων. Προφανώς έχουν δικαίωμα – όσοι θέλουν – να μην εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μη συναισθανθούν τις συνέπειες που θα υφίστανται οι διπλανοί του οι μη εμβολιασμένοι ακόμα και οι εμβολιασμένοι από τη δική τους άρνηση. Και δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι να ωφεληθούν από τη γενική ανοσία που θα επιτευχθεί, όταν οι ίδιοι δεν έχουν συμβάλει στην επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού ανοσίας», επισήμανε ο κ. Μανιτάκης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα