Φορολογική ενημερότητα μέσω του Taxisnet

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ουρές στις εφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέπει να εκδίδονται μέσω Taxisnet οι βεβαιώσεις φορολογικής ενημερότητας -και όχι από το γκισέ της εφορίας.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, είχε ενεργοποιηθεί εδώ και μήνες αλλά λειτουργούσε μόνο για όσους δεν είχαν καμία απολύτως βεβαιωμένη οφειλή στην εφορία. Ομως, από τις 31 Ιουλίου, ημέρα βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά όλη η Ελλάδα εμφανίστηκε με βεβαιωμένη οφειλή στην εφορία με αποτέλεσμα η εξ αποστάσεως έκδοση ενημερότητας να είναι πρακτικά αδύνατη.

Τι είναι αυτό που αλλάζει με τη νέα εφαρμογή;
Ηλεκτρονική ενημερότητα θα δίδεται και σε αυτούς που έχουν βεβαιωμένες (αλλά όχι ληξιπρόθεσμες) οφειλές αλλά και ακόμη και σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές κάτω των 30 ευρώ. Επίσης, ηλεκτρονική ενημερότητα θα μπορούν να έχουν και αυτοί που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες όμως έχουν εντάξει σε ρύθμιση την οποία και τηρούν. Ετσι, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ή στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης (σ.σ. σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την ενημερότητα ηλεκτρονικά.

Φορολογική ενημερότητα, χρειάζεται πλέον για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους:
Είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης)
Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου
Για μεταβίβαση ακινήτου
Για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής κυβέρνησης

Για το αν υπάρχουν χρέη ή όχι, κατά την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας, θα εξετάζονται εκτός από τις ατομικές οφειλές και τα χρέη συνυπευθυνότητας, συνυποχρέωσης, τα κληρονομικά και οι οφειλές των συζύγων ενώ η έκδοση της ενημερότητας θα γίνεται με ευθύνη του φορολογούμενου όσον αφορά στο ζήτημα της αιτίας έκδοσης. Για τους οφειλέτες, η ενημερότητα θα εκδίδεται με βάση τις ακόλουθες διαδικασίες:

1. Εκδοση ενημερότητας για όσους έχουν οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες

Μπορεί να εκδοθεί ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα για την είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης) και για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου

2. Εκδοση ενημερότητας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες έχουν εντάξει σε ρύθμιση (την οποία και τηρούν). Και πάλι εκδίδεται ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα η οποία όμως μπορεί να εκδοθεί μόνο για κάθε νόμιμη χρήση εκτός της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτου

3. Εκδοση ενημερότητας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος παίρνει ενημερότητα μηνιαία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταβίβαση ακινήτου και για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης) και για κάθε νόμιμη χρήση πλην της είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα