Φωτιές… συγκυβέρνησης στη Χαριλάου Τρικούπη

Το βαρόμετρο της Public Issue σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και να παλεύει για την 3η θέση, ενώ η Φώφη Γεννηματά είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτική αρχηγός μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, το κλίμα δεν είναι απολύτως ρόδινο στο ΠΑΣΟΚ…

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Με βάση την παραπάνω δημοσκόπηση φαίνεται ότι αυτοί που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον εγκαταλείπουν, και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος των πλανημένων θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Αυτή που εκφράζεται από άλλα στελέχη εντός του Κινήματος και βάσει της οποίας το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην επιτρέψουν στη Ν.Δ. να επανέλθει στην εξουσία. Μάλιστα, μεσοβδόμαδα υπήρξαν δύο τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες δημιούργησαν θόρυβο και αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο λόγος για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και του εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, του Δημήτρη Κρεμαστινού. Από την πλευρά του, κ. Μπαλάφας θεώρησε θετική τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να συνυπάρξουν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι «προφανώς θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνευρεθεί με το ΠΑΣΟΚ αρκεί να αφήσει τον σφικτό εναγκαλισμό με τον φιλελεύθερο χώρο και θα βλέπαμε μια κοινή πορεία».

Για τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Βούτση για τον Ροδόλφο Μορώνη έκανε δηλώσεις και ο κ. Κρεμαστινός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πως θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει λύση ιδίως στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε επίσης πως σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθούν και τα άλλα κόμματα που έχουν προοδευτικό χαρακτήρα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα μπορούσαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

Όπως είναι αντιληπτό, οι δηλώσεις Κρεμαστινού έφεραν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν έντονα οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία το μπούλινγκ που υπέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και επί Αντώνη Σαμαρά, όταν συνεργάστηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έκανε κι ένα βήμα παραπάνω θυμίζοντας πως «ο κ. Κρεμαστινός είχε ταχθεί εναντίον και της κίνησης των 58 και της δημιουργίας της Ελιάς, αλλά και στο πρόσφατο διάλογο με το Ποτάμι και τα άλλα κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς».

Αυτές οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον κ. Κρεμαστινό να προβεί σε νέα ανακοίνωση, όπου αναδιπλώθηκε υποστηρίζοντας πως «αν είχαμε επιδείξει την απαιτούμενη συναίνεση από το πρώτο μνημόνιο, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα να συζητάμε πιθανόν και για 4ο Μνημόνιο».

Η απάντηση Ξεκαλάκη
Προκειμένου να ηρεμήσουν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη, ο γραμματέας του Κινήματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, από τη Βέροια όπου βρέθηκε την Τετάρτη, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ως γραμματέας του κινήματος σας λέω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε. «Εδώ και αρκετό καιρό, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τη βάση, μέσα από την κοινωνία, να επανασυνδεθεί με όλες εκείνες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που διαχρονικά το είχαν στηρίξει, για να μπορέσει να αποτελέσει τελικά την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μπροστά στη, δημοσκοπικά τουλάχιστον, διαφαινόμενη παλινόρθωση της δεξιάς», είπε ο κ. Ξεκαλάκης.

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος απάντησε: «Όχι, αυτό σημαίνει ότι διεκδικούμε να αποτελέσουμε ξανά την επιλογή των πολιτών, ώστε να είμαστε ο προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης αυτού του τόπου». Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι εισπράττουν ένα πολύ θετικό κλίμα, με ανθρώπους να επιστρέφουν στο Κίνημα από το οποίο έφυγαν τα τελευταία χρόνια, μετά την ένταξη της χώρας σε μνημόνια. Υπό αυτό το πρίσμα ισχυρίζονται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναπτύξει με συνέπεια μία συγκεκριμένη πρόταση, με προγραμματικό και πολιτικό λόγο, δίνοντας έτσι την αφορμή σε πολίτες που εντάσσονται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο να συμπορευτούν με αυτήν.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζουν την παρουσίαση της πλατφόρμας τους για μία σειρά από καυτά θέματα για τους πολίτες. Μεταξύ αυτών, η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα «κόκκινα» δάνεια (οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση με τους κοινωνικούς εταίρους), ακόμα και οι τηλεοπτικές άδειες. Ιδιαίτερη σημασία, τέλος, δίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν ατυχήματα που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Οι επιτροπές
ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρούν με γοργά βήματα στην προετοιμασία θέτοντας το σύνολο των στελεχών σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς προεξοφλούν αποτυχία στη διαπραγμάτευση, και επομένως «δραπέτευση» του πρωθυπουργού μέσω πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τις επιτροπές αυτή του πολιτικού σχεδιασμού και προγραμματικού διαλόγου την απαρτίζουν οι Π. Αναστασιάδης, Ελ. Αναστασίου, Π. Ιωακειμίδης, Π. Καμάς, Μ. Κατρίνης, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Κουτρουμάνης, Κ. Μπατζελή, Χρ. Πρωτόπαππας, Γ. Σιακαντάρης, Α. Σπυρόπουλος, Γ. Τούντας, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Ψύρρας.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή ψηφοδελτίων εκεί είναι οι Κ. Ασκούνης, Γ. Βαρδακαστάνης, Μ. Βελεγράκης, Χρ. Γκόκας, Γρ. Ρίσβας, Β. Έξαρχος, Θ. Καρούνος, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Λυμπερόπουλος, Δ. Λιντζέρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Στ. Ξεκαλάκης, Μ. Όθωνας, Αν. Σαουλίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Τσούκαλης και Δ. Χαλαζωνίτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα