ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο «καρχαρίας» εξπέρ των σύνθετων καταστάσεων

Ποια σκοπιμότητα κρύβουν οι δηλώσεις του και για την σκευωρία της Novartis, αλλά και για την ύπαρξη κουκουλοφόρων και στις παρακολουθήσεις

Υπάρχει μία διαδεδομένη ελληνική παροιμία που τη λέει ο λαός μας όταν θέλει να εξηγήσει την πονηριά και την σκοπιμότητα κάποιου στα λεγόμενα του. Είναι το «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω». Προφανώς την παροιμία αυτή την γνωρίζει και ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο νομικός εκπρόσωπος του Κώστα Βαξεβάνη, του Αλέξη Τσίπρα στις αγωγές κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστής της Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο κ. Μαντζουράνης, ο οποίος είναι και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από τους πλέον έγκριτους νομικούς της χώρας ανεξάρτητα εάν συμφωνεί κάποιος μαζί του και πέρα από το παρελθόν του. Όμως οι τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα των παρακολουθήσεων, αναμφίβολα κρύβουν σκοπιμότητα. Έτσι για παράδειγμα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 αναφερόμενος στην σκευωρία Novartis είχε πει ότι «ακόμη και οι δέκα πολιτικοί αναγνωρίζουν πως υπάρχει σκάνδαλο Novartis» κι επί της ουσίας τους είχε κρεμάσει εκ νέου στα μανταλάκια. Τότε είχαν ήδη αρχειοθετηθεί οι επτά από τους δέκα φακέλους.

Τώρα ο κ. Μαντζουράνης, αφού πρώτα επανέφερε την ανάγκη για να επανέλθουν οι κουκούλες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αθώωσε ξαφνικά όλους, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συχνά-πυκνά επαναφέρει την υπόθεση αφήνοντας αιχμές για του δέκα πολιτικούς. Ο γνωστός νομικός, αφού ισχυρίστηκε προ ημερών ότι για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο κάποιες μαρτυρίες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status 107,7», είπε ευθέως ότι οι κατηγορίες και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν στο αρχείο, «που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαρχής αθώοι».

Κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε λέγοντας του ότι «ναι αλλά για θυμηθείτε τι γράφτηκε τι λέχθηκε και από το Documento και από όλους τότε, ότι τα παίρνουν από τροχήλατες βαλίτσες», ο κ. Μαντζουράνης τα φόρτωσε στον Τύπο. «Αφορά, προσέξτε, το τι γράφτηκε και το τι λέχθηκε αφορά τις εφημερίδες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που τα έλεγαν και τα έγραφαν», ήταν η απάντηση του Μαντζουράνη, διαγράφοντας από τη μνήμη του τι έλεγαν τα στελέχη του κόμματος του.

Την παροιμία «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω» την εισήγαγε στην πολιτική φρασεολογία η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα σε μία από τις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Βουλή. Όλοι, λοιπόν, κατανοούμε, ότι οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μαντζουράνη έχουν ένα διττό στόχο. Αφενός μεν για να επανέλθουν κουκουλοφόροι μάρτυρες και στην υπόθεση των υποκλοπών, αφετέρου δε να αναδείξει πόσο καλή δουλειά έκανε η κ. Τουλουπάκη, λησμονώντας φυσικά ότι προηγουμένως κρέμασε στα μανταλάκια δέκα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Προϊστορία

Ο κ. Μαντζουράνης τίποτα δεν κάνει στην τύχη. Εξάλλου δεν μιλάμε για ένα απλό νομικό, αλλά σύμφωνα με τους συναδέλφους του «είναι καρχαρίας εντός των δικαστικών αιθουσών και δεν κάνει τίποτα τυχαίο». Και φυσικά μιλάμε για ένα άνθρωπο που είχε εμπλοκή και στο σκάνδαλο Κοσκωτά, για το οποίο μέχρι να αθωωθεί στο εφετείο προφυλακίστηκε για 18 μήνες. Εξάλλου και στον περιβόητο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο δικηγόρος του δημοσίου, ενώ είχε καταγγελθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, ότι είχε δείξει ελαστικότητα στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα. Τότε ο Alpha τον είχε κατηγορήσει ότι ήταν συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. Όμως η αλήθεια είναι ότι είχε εκπροσωπήσει στην συγκεκριμένη δίκη τον Θεόδωρο Κουρίδη. Να σημειώσουμε ότι όταν ο Alpha του επιτέθηκε με σφοδρότητα, την εποχή εκείνη ο κ. Μαντζουράνης αποκάλυψε μόνος του ότι ήταν νομικός υποστηρικτής του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου και στο φορολογικό και στο ποινικό σκέλος.

Οι παλιοί του σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ δεν εκπλάγηκαν τότε. Εξάλλου ο κ. Μαντζουράνης, ο οποίος ήταν η ελπίδα του Κινήματος από την δεκαετία του 1980 ήταν βιαστικός και του άρεσαν τα δύσκολα. Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987.

Στο πολύκροτο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο Κοσκωτά που οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μαντζουράνης είχε σημαντικό ρόλο. Αυτό που έμεινε από εκείνο το σκάνδαλο ήταν η απόδειξη σε βάρος του Μένιου Κουτσόγιωργα ότι έλαβε μίζα δύο (2) εκατομμυρίων δολαρίων για ένα νόμο. Τον περίφημο Κουτσονόμο (Νόμος 1806/1988), τον οποίο ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Δικαιοσύνης έφερε για να προστατευθεί ο Γιώργος Κοσκωτάς και η Τράπεζα Κρήτης. Τα δύο εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα σε ελβετική τράπεζα με ενδιάμεσο τον Γιάννη Ματζουράνη, τότε στενό συνεργάτη του Γιώργου Κοσκωτά.

Ο Γιάννης Ματζουράνης υποστήριξε ότι η κατάθεση έγινε εν γνώσει του Κουτσόγιωργα και ήταν αντικείμενο δωροδοκίας, ενώ ο Κουτσόγιωργας ισχυριζόταν ότι παγιδεύτηκε από τους Κοσκωτά – Ματζουράνη και ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο έμβασμα. Ο Κουτσόγιωργας λίγες εβδομάδες μετά, έδωσε εντολή να επιστραφεί όλο το ποσό πίσω στον λογαριασμό του Μαντζουράνη από τον οποίο εμβάστηκε και έκλεισε τον λογαριασμό.

Η υπόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε έξι μήνες μετά από συνέντευξη του Κοσκωτά στο περιοδικό ΤΙΜΕ όταν ήταν πλέον φυλακισμένος στις ΗΠΑ. Ο Μαντζουράνης όταν κλήθηκε από την δικαιοσύνη κατέθεσε ότι τα χρήματα ήταν αντικείμενο δωροδοκίας σε σχέση με τον Ν. 1806/88 που είχε ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου 1988 και θα παρείχε κάποια προνόμια στο Κοσκωτά σε σχέση με τον έλεγχο της Τράπεζα Κρήτης. Η κατάθεση του Μαντζουράνη επέφερε ευνοϊκή νομική μεταχείριση για τον ίδιο και καίριο πλήγμα για τον Κουτσόγιωργα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα