Η προθεσμία για τις εκκρεμότητες

Οι άλλοι δύο «επικεφαλής» αναχώρησαν αλλά ο Ματίας Μορς (εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα) έμεινε δύο ημέρες παραπάνω επί αθηναϊκού εδάφους. Η επίσημη διαπραγμάτευση διεκόπη- προσωρινά – το Σάββατο και αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραμονή είχε στόχο «εσωτερική δουλειά» συντονισμού των κλιμακίων που.. συνεχίζουν.

Η Ελλάδα έλαβε 15- 20 ημέρες προθεσμία να κλείσει μέτωπα και οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν αναφορά στην Κομισιόν, αλλά κυρίως στους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές στη Γερμανία. Θα πρέπει να «μαζευτούν» τα δεδομένα για να επιταχυνθεί η έγκριση του 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, αλλά και όλα τα στοιχεία που «περιμένουν» να δουν οι υπουργοί Οικονομικών.

«Το θέμα Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης του Eurogroup της14ης Οκτωβρίου», αναφέρει αρμόδια πηγή. Εξηγεί ότι η ατζέντα των συζητήσεων ήδη «κυκλοφορεί» στα υπουργεία των κρατών – μελών. Γίνεται αναφορά στην αποστολή προόδου στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα η Τρόικα να αξιολογήσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει θέσει «επαρκώς» σε εφαρμογή τα μέτρα του μνημονίου για να υποβληθεί έκθεση προόδου και να φτάσει στο Eurogroup το θέμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Ειδική μνεία γίνεται – ως ξεχωριστό ζήτημα- για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν και που χωρίς αυτά η έγκριση για τη δόση που εκκρεμεί από την αναθεώρηση του Ιουλίου «δεν θα υπάρξει»…

 

Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα

Η Επιτροπή έχει αρκετή δουλειά ειδικά στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ) καθώς πέραν του στόχου περί αναδιάρθρωσης πρέπει να ξεκαθαρίζει και το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σε δύο επίπεδα: εντός του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται το θέμα ΛΑΡΚΟ και εκτός για τις υπόλοιπες δύο μονάδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ επιμένουν σε αναδιάρθρωση εν λειτουργία με συρρίκνωση – απομάκρυνση μέρους του προσωπικού με στόχο την ιδιωτικοποίηση, ενώ πλευρά της τρόικας έχει εκφράσει αίτημα υλοποίησης μοντέλου τύπου ΕΡΤ με λουκέτο- απολύσεις και δημιουργία νέας εταιρείας.

Στο πεδίο των αμυντικών βιομηχανιών το ζήτημα κρατικές ενισχύσεις είναι πολύ μεγάλο ειδικά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με την τρόικα να ζητά πειστικές αποδείξεις περί μηδενισμού των ελλειμμάτων (150 εκατ. ευρώ υπολογίζει και από τις τρεις εταιρείες) για να συναινέσει σε διατήρηση μέρους του αμυντικού σκέλους.

Στο πεδίο της διαθεσιμότητας η τρόικα δεν «παρακολουθεί» μόνο την διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΑΕΙ για το ζήτημα του διοικητικού προσωπικού που εκκρεμεί. Εξετάζει ένα προς ένα και τα υπόλοιπα στοιχεία διαθεσιμότητας αλλά και το Plan B που παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για 1.300 επιπλέον υπαλλήλους που μπορούν να καλύψουν τον στόχο.

Περιμένει επίσης τα στοιχεία για την αποπληρωμή των χρεών προς ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ η οποία φέρεται να δρομολογείται και αποτιμάται, αλλά και μεταφράζει τον κώδικα δικηγόρων προκειμένου οι υπηρεσίες της ΕΕ να τον διαβάσουν και να κρίνουν αν είναι «επαρκείς» οι παρεμβάσεις «ανοίγματος» του κλάδου…

Η κυβέρνηση «τρέχει» για να καταθέσει έως την Δευτέρα προσχέδιο προϋπολογισμού που θα … «προσαρμοστεί» εκ νέου με βάση τις τελικές αποφάσεις για το 2014 αλλά και για να «ετοιμαστεί» σε όσο πιο πολλά πεδία μπορεί: από το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τις τράπεζες έως τις παρεμβάσεις στις αγορές και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα