Η 17χρονη Μαριαλήνα Τσινίδη στέλνει τα πειράματά της στο διάστημα

Έχει βραβευτεί τρεις φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για τα πειράματά της με τις Blue Origin, SpaceΧ και Nanoracks

Είναι µόλις 17 χρονών, µαθήτρια Λυκείου, τα πειράµατά της όµως έχουν ταξιδέψει στο Διάστηµα µε τις Blue Origin, SpaceΧ, Nanoracks, ενώ η ίδια έχει βραβευτεί τρεις φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Διαστήµατος (ESA). Πραγµατοποιεί τα πειράµατά της στον “Δηµόκριτο”, έχει εθελοντική δραστηριότητα και στόχος της είναι να µελετήσει την αστροφυσική, ενώ την ενδιαφέρει η ανάλυση δεδοµένων και η αστροβιολογία.

Έργο της, στο οποίο χρησιµοποίησε δορυφορικά δεδοµένα, έφερε την Ελλάδα στη 2η θέση και βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Διαστήµατος (ESA), το οποίο την οδήγησε να παρουσιάσει το έργο της στο Living Planet Symposium 2019, Μιλάνο – Ιταλία, µε πλήρη υποτροφία. Την άνοιξη του 2020 έφερε την Ελλάδα στην 1η θέση από την ESA, για την εργασία της όσον αφορά τις επιπτώσεις των πληµµυρών. Επίσης η ιδέα της σχετικά µε τη µελέτη ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας διακρίθηκε από την ESA και πραγµατοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστηµικό Σταθµό (ISS) µέσω της SpaceΧ.

Ακόµα, έχει πραγµατοποιήσει τρία πειράµατα στο Διάστηµα (Karman Line, 100 χλµ. υψόµετρο), µέσω της Blue Origin.

Έπειτα από όλη αυτή την εµπειρία ο mission manager της Nanoracks τής πρότεινε να πραγµατοποιήσει ένα πείραµα στον ISS (πρόκειται για πειράµατα πανεπιστηµίων της Αµερικής και της NASA). Η ιδέα της Μαριαλήνας αφορά τη µελέτη βιωσιµότητας και παραγωγή αντιβιοτικών των ακτινοβακτηρίων στο Διάστηµα. Έχει σχεδιάσει το πείραµα σε AutoCAD, έχει κάνει εργαστηριακή µελέτη και ερευνά τις αλλαγές που προκλήθηκαν από τη µηδενική βαρύτητα. Το πείραµα Space LineM εκτοξεύθηκε για τον ISS µέσω των SpaceX, NASA και Nanoracks.

Επηρεασµένη από την κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα, διοργάνωσε δύο παγκόσµια µαθητικά συνέδρια (Model United Nations) online µε θέµα COVID-19 και κλιµατική αλλαγή @virtual.mun (Instagram account), µε µαθητές από όλο τον κόσµο και εξαιρετικούς επιστήµονες ως οµιλητές. Σκοπός είναι να κινητοποιηθούµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα χρήµατα από τις συµµετοχές διατέθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Επιπλέον, ξεκίνησε µια εφηµερίδα online (www.myclimatetimes.com) για την κλιµατική αλλαγή µε σκοπό την ευαισθητοποίηση στον συγκεκριµένο κρίσιµο τοµέα.

Έχοντας εµπλακεί σε πολλά προγράµµατα γεµάτα από προκλήσεις και έχοντας το learner’s profile, η παρουσία της ως νεαρής επιτυχηµένης γυναίκας στη λίστα “30 κάτω των 30 ετών” εκτιµά πως θα ανοίξει τον δρόµο για περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους σε αυτόν τον µάλλον ανδροκρατούµενο τοµέα.

Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 Under 30 Greece 2022” πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Πη΄γη: Capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα