Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πάει στη… σελήνη

Η αμερικανική εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος, η γνωστή NASA, ψάχνει να συνεργαστεί με πολλούς και διάφορους οργανισμούς και κράτη, ώστε να ολοκληρωθεί η εξερεύνηση της Σελήνης, και στη συνέχεια η εξερεύνηση μέρους του διαστήματος.

Το πρόγραμμα της NASA Invitation to Exploration Campaign έχει σαν σκοπό την εξερεύνηση της Σελήνης. Μέσα στους οργανισμούς που δήλωσαν συμμετοχή ήταν και 14 από την Ελλάδα.

Κατά τη διαδικασία υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση ελληνικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό της ελληνικής συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις που αφορούν σε θεματικές ενότητες κατασκευής μικροδορυφόρων «cubesats» για τη Σελήνη, κατασκευής αλγορίθμων αποστολής λήψης φωτογραφιών, δημιουργίας συνθηκών καλλιέργειας φαγητού στο διάστημα, εφαρμογών εξορύξεων «mining» στο έδαφος της Σελήνης, σχεδίαση και χρήση φασματοσκοπικών οργάνων και δοσιμέτρων για την ασφάλεια αστροναυτών και εποικιστών της Σελήνης, αλλά και γενικότερα μηχανισμοί λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες «deep space», δημιουργία προδιαγραφών για συστήματα ανθρώπινης κατοίκησης «human habitation systems», συστήματα αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος Σελήνης κ.α. οι οποίες κρίθηκαν όλες άκρως ενδιαφέρουσες και υποβλήθηκαν από τον ΕΛΔΟ στη NASA, στα πλαίσια της συνεργασίας τους στον τομέα αυτό.

Οι 14 προτάσεις αφορούν:

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα

 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
 2. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 3. Δημοκρίτειο Πολυτεχνείο
 4. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 5. Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 6. Πολυτεχνείο Κρήτης
 7. Πανεπιστήμιο Πατρών

Ερευνητικά Κέντρα

 1. Εθνικό Αστεροσκοπείο
 2. Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος

Ιδιωτικές Εταιρείες

 1. Εταιρείες
 2. ADVEOS
 3. Δίοπσης
 4. Mechatronics

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα