Η αμφισβήτηση για τον Φαν’τ Σιπ και το χάσμα Αντωνίου και Βρακά

Τι λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ για τον Ολλανδό και η δικαίωση της «ΑΠΟΨΗΣ» με Βρουσάι και Παυλίδη

Και τον Μάριο Βρουσάι και τον Βαγγέλη Παυλίδη συμπεριέλαβε στις επιλογές του ο Φαν’τ Σιπ για τους δύο αγώνες της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2020, με τη Φινλανδία στις 5 Σεπτεμβρίου και με το Λιχτενστάιν στις 8 του μήνα.

Ο Ολλανδός δικαίωσε απόλυτα το ρεπορτάζ της «Α», η οποία είχε προαναγγείλει από τις 17 Αυγούστου τις κλήσεις των δύο παικτών που βγάζουν μάτια στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βίλεμ.

Από ’κεί και πέρα, τα ρεπορτάζ της Πέμπτης και της Παρασκευής κατέγραψαν την επιστροφή του Γιάννη Φετφατζίδη μετά από τετραετή απουσία και φυσικά την επάνοδο του Βασίλη Τοροσίδη, τον οποίο ο Άγγελος Αναστασιάδης άφηνε εκτός Εθνικής επειδή «το παλικάρι δεν παίζει ούτε στην ομάδα του».

Οι διεθνείς θα μαζευτούν το πρωί της Δευτέρας. Έχουν μπροστά τους έναν τελικό και, μάλιστα, σε μία περίοδο που ψυχολογικά οι περισσότεροι παίκτες αλλού πατούν και αλλού βρίσκονται.

Οπότε, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το ματς με την παρέα του φορμαρισμένου Τεέμου Πούκι στο Τάμπερε. Εκεί που η Ελλάδα χρειάζεται μόνο νίκη για να μείνει ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης.

Μπορεί να τα καταφέρει ο Φαν’τ Σιπ να εμπνεύσει τους Έλληνες παίκτες, όπως έπραξε στην ΑΕΚ ο Νίκος Κωστένογλου κόντρα στην Τράμπζονσπορ στην Τραπεζούντα; Υπομονή για την απάντηση έως την Παρασκευή. Ούτως ή άλλως μιλάμε για διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις.

Στην ΑΕΚ ο επονομαζόμενος και «πάτερ» εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια πολλών ποδοσφαιριστών για τον Μιγκέλ Καρντόσο. Όπως και το γεγονός ότι η Τραπεζούντα δημιουργεί από μόνη της μία ψυχική ανάταση στους Έλληνες. Έστω και αναμεμειγμένη με θλίψη για όσα συνέβησαν στην καρδιά του Πόντου πριν από 100 χρόνια.

Όπως και να το δούμε, όμως, η δουλειά του Κωστένογλου να βρει έξτρα κίνητρα για τους παίκτες της ΑΕΚ ήταν ευκολότερη απ’ αυτή που έχει μπροστά του ο Φαν’τ Σιπ. Οπότε, ας περιμένουμε έως τη μάχη του Τάμπερε για να δούμε πού μπορεί να πάει η Εθνική.

Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποια πράγματα που συμβαίνουν στην ΕΠΟ και αφορούν και στη δουλειά του Ολλανδού, ο οποίος ήρθε από το πουθενά και ανέλαβε μία αποστολή, την έκβαση της οποίας αμφισβητούν πολλοί στην Ομοσπονδία.

Ο πρώτος που εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επιλογή του Φαν’τ Σιπ είναι ο Αντωνίου. Ίσως να εντάσσεται η κριτική της συγκεκριμένης επιλογής στη διάθεση του Αστέριου να δείξει πώς παίρνει αποστάσεις από τους μέχρι πρότινος κολλητούς του.

Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ έχει ένα σκεπτικό. «Όσα έχει πετύχει στην ιστορία της η Εθνική τα στήριξε σε συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες βασίστηκαν στην ανασταλτική προσήλωση, στο συμπαγές σύνολο και σε περιορισμένες επιθέσεις που έδιναν ένα ή δύο γκολ.

»Με την ίδια φιλοσοφία έπαιζε η ομάδα και επί Ρεχάγκελ και επί Σάντος. Τώρα φέραμε έναν Ολλανδό προπονητή με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

»Σε αυτή τη χώρα παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο που έως τώρα έχει αποδειχθεί πως δεν ταιριάζει στην Εθνική Ελλάδας», έλεγε πρόσφατα ο Αντωνίου και εξέφραζε την εύλογη απορία εάν υπάρχει το υλικό για να εφαρμόσει η ελληνική ομάδα το ολλανδικό στιλ ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Φαν’τ Σιπ.

Ποιος μπορεί να αναθεματίσει τον Αστέριο; Κάθε λογικός άνθρωπος θα του έδινε δίκιο. Μην ξεχνάμε ότι η γενιά του αντιπροέδρου έχει μεγαλώσει με τη ρήση «αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάνει».

Σε απλά ελληνικά, το ολλανδικό μοντέλο είναι ελκυστικό για τον θεατή. Αλλά χρειάζεται και τα κατάλληλα υλικά για να εφαρμοστεί στους αγωνιστικούς χώρους. Και στην Ελλάδα δεν περισσεύουν οι εξτρέμ, οι οποίοι παίζουν συνήθως πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου.

Ουσιαστικά, πάντως, είναι η πρώτη φορά που ο Αντωνίου βγαίνει απέναντι σε επιλογή του Βρακά. Έστω και αν δεν το πράττει δημόσια, αλλά εκφράζει τις ενστάσεις του σε πηγαδάκια.

Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της ΕΠΟ, ο Αστέριος αποτελούσε σε πολλές περιπτώσεις την ουρά του Κώστα. Οι δυο τους αποτελούσαν ένα κλασικό δίδυμο στο πάρκο Γουδή. Έμοιαζαν αυτοκόλλητοι, αν όλοι αντιλαμβάνονταν ότι ο ισχυρός πόλος της παρέας ήταν ο Βρακάς.

Για να πάρει αποστάσεις ο Αντωνίου, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι στην Ομοσπονδία όχι απλά έχει δημιουργηθεί χάσμα, αλλά σταδιακά αυτό μετατρέπεται σε ρήγμα. Με απρόβλεπτες συνέπειες για την επόμενη μέρα της ΕΠΟ.

 

 

Διαβάστε επίσης