Η CYTA και ο Κος Γ. Κούμας

Πώς είναι δυνατόν μια κρατική εταιρεία να χρηματοδοτεί επί της ουσίας άλλες εταιρείες ιδιωτικές, καταβάλλοντας τεράστια ποσά χωρίς καμία εγγύηση; Πώς διασφαλίζει ότι δεν θα χάσει τα χρήματά της; Και με ποια μέθοδο αποφασίζει τι θα δώσει και πού; Αυτά τα ερωτήματα έρχονται αβίαστα σε όποιον διαβάσει τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου με πρωταγωνιστή την CYTA.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πόρισμα της κυπριακής ελεγκτικής υπηρεσίας, το οποίο συνέταξε η κυρία Χρυστάλα Γιωρκάτζη για τις δραστηριότητες και δοσοληψίες της γνωστής εταιρείας CYTA είναι πραγματικός καταπέλτης και, βέβαια, μας δίνει και μια εικόνα γιατί η Μεγαλόνησος βρέθηκε στο… χείλος του οικονομικού γκρεμού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά η Cytavision (προσφέρει και ολοκληρωμένα πακέτα web tv) το 2012 ξόδεψε 3,9 εκατ. ευρώ περισσότερα εισπράττοντας 7,6 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα όσα είχαν προβλεφθεί! Παράλληλα, έδινε έναντι εκατομμύρια χωρίς εξασφαλίσεις και μάλιστα κατά παράβαση των συμβολαίων. Σημειώστε και αυτό: οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση περιεχομένου έγινε απευθείας με τις εταιρείες! Φυσικά, τα έσοδα του 2012 δεν κάλυψαν ούτε τα κόστη καθιστώντας την εταιρεία ζημιογόνα. Ακόμη, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ξοδεύτηκαν 7,4 εκατ. ευρώ χωρίς κριτήρια και λογική, μόνο για μπάλα και διαφήμιση στις φανέλες των ομάδων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομάδες που αγωνιζόντουσαν στη Β’ εθνική έλαβαν ως χορηγία ποσά μεγαλύτερα από ομάδες που αγωνίζονταν στην Α’ κατηγορία!!! Κι ακόμη, δόθηκαν 16,3 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού. Το συνολικό ποσό για την εξασφάλιση περιεχομένου μόνο για το 2012 ανήλθε στο ποσό των 27,8 εκατ. ευρώ.

Συμβόλαια με τέσσερις εταιρείες που ανήκουν στο ίδιο άτομο

Η ελεγκτική υπηρεσία διαπιστώνει επίσης πως «πέραν των προβλεπομένων στα συμβόλαια, πληρώνονται επιπρόσθετα ποσά και παραχωρούνται πρόσθετες χορηγίες στις ομάδες που δεν καλύπτονται από κανένα κονδύλι του προϋπολογισμού…».
«Εντός του 2012 καταβλήθηκε σε τέσσερις εταιρείες, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο άτομο, το συνολικό ποσό των 2,66 εκατ. ευρώ», σημειώνεται για να συμπληρωθεί πως «ο ιδιοκτήτης των πιο πάνω εταιρειών είναι εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ομάδας με την οποία η Αρχή διατηρεί την υψηλότερη συμφωνία παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την περίοδο 2012/13».

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Γιώργος Κούμας

Μέσα στις εταιρείες που αναφέρονται στο πόρισμα της κ. Γιωρκάτζη, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγονται και αριθμός εταιρειών όπως η Media Goal, εταιρεία που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΠΟ για το Κύπελλο Ελλάδας και η οποία έχει ως εκπρόσωπο τον κύριο Γιώργο Κούμα, αναπληρωτή πρόεδρο της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή του Κυπέλλου έχει καταλήξει στις αίθουσες των δικαστηρίων και αναμένεται η έκδοση απόφασης για το νόμιμο ή μη της αγοράς αυτής. Όπως φαίνεται οι Κύπριοι παράγοντες του ποδοσφαίρου –αρχής γενομένης από τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Μάριο Λευκαρίτη και καταλήγοντας στον αναπληρωτή του κ. Κούμα– παραείναι πολυπράγμονες, αλλά το βάθος και το είδος των δραστηριοτήτων τους αναμένεται να αποκαλύψει η έρευνα της ελεγκτικής αρχής της Κύπρου.

Η.Α.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα