Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ μένει γυμνή σε ρόλο και αρμοδιότητες

Αποδυναμώνει η UEFA τον ρόλο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που διοικεί μέχρι σήμερα ουσιαστικά το ποδόσφαιρο

Με βάση την “ολιστική μελέτη” των FIFA/UEFA ενισχύεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, περιορίζεται η Εκτελεστική Επιτροπή και αναβαθμίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Όσον αφορά την Εκτελεστική Επιτροπή συστήνεται καταστατικό με όρια θητειών και ηλικιών για Πρόεδρο και μέλη ΕΕ, “δίκαιη εκπροσώπηση” γυναικών. Επιτάσσεται αναλογική συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων και Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, χωρίς να καθορίζεται.

Ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι να εκπονεί στρατηγική και μόνο. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO (διευθύνων σύμβουλος) χωρίς παρεμβάσεις.

Πρόκειται για δημιουργία νέα θέσης στην ΕΠΟ, που πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου. Ο CEO ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία, είναι ο παντοκράτοράς της.

Οι FIFA και UEFA εντοπίζουν “ανεπαρκή εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου και κάνουν “ισχυρότατη σύσταση” για συμμετοχή και των:

Α) Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών

Β) Ποδόσφαιρο Γυναικών

Γ) Διαιτητές

Δ) Προπονητές

Ε) Ποδόσφαιρο Άμμου

Όσον αφορά τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, ζητείται επαναπροσδιορισμός της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής. Ναι μεν λοιπόν δεν προβλέπεται το άνοιγμα στον αριθμό των ψηφισάντων στον βαθμό που μπορεί να είχαν κατά νου κάποιοι, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι μέχρι σήμερα ισορροπίες διαταράσσονται πλήρως.

Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που όπως αναφέρεται θα έχει πλέον, αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς τους. Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών. Επίσης συστήνεται:

Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FLστη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα, αλλά και συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με την ΕΠΟ. Πέραν αυτών προωθείται η Κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα