Η Φώφη επέλεξε για «σύμμαχο» τον Σταύρο

«Η Φώφη επέλεξε σύμμαχο κι αυτός είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι». Με αυτές τις φράσεις στελέχη του Κινήματος, που δεν εντάσσονται στη νέα ηγετική ομάδα αλλά έχουν μακρά πορεία τόσο στο κόμμα όσο και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, εκτιμούν πως η απόφαση της κας Γεννηματά να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης δίνει νέο αέρα στην προσπάθεια για την ενοποίηση των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις νέες εκδοχές εκλογικού νόμου που εμφανίζεται να συζητά η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά απ’ ό,τι πριν από τρεις μήνες και μίλησε ευθέως για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως λένε κοινοβουλευτικοί κύκλοι, είναι εκ των συνομιλητών του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ έχει παραβρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις του Ποταμιού όταν είχε κληθεί.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι με την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στον εκλογικό νόμο η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε τέλος στα σενάρια που αναπτύχθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους ακόμη και για συμμετοχή του Κινήματος σε κυβέρνηση Τσίπρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του Κινήματος δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι τέλειωσαν τα παιχνίδια που έχει ξεκινήσει το κυβερνών κόμμα. «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών».

Η δήλωση της κας Γεννηματά βάζει τέλος στα σενάρια για τη στήριξη του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, ενώ παράλληλα ρίχνει γέφυρες προς το Ποτάμι καθώς τα δύο κόμματα ακολουθούν κοινή στάση στη Βουλή στο θέμα του εκλογικού συστήματος.

Το πόρισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜ.ΑΡ., του Ποταμιού και των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται κοντά στην έκδοση πορίσματος για το μέλλον της Κεντροαριστεράς που θα ανακοινωθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στην Επιτροπή υπάρχει σχεδόν πλήρη ταύτιση απόψεων.

Οι δύο βασικές πλευρές στο τραπέζι των προεργασιών για τη συγγραφή του πορίσματος (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) συμφωνούν σχεδόν σε όλες τις πτυχές που πρέπει να έχει ένα τέτοιο προγραμματικού χαρακτήρα κείμενο. Στο κείμενο θα τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από τη Βουλή με πλειοψηφία των 160 βουλευτών κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Αποτυχία εκλογής Προέδρου δεν θα οδηγεί σε κάλπες, αλλά σε παράταση της θητείας κατά ένα έτος. Θα προτείνεται, επίσης, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πενταετής θητεία για όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μείωση φορολόγησης και σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για Υγεία (6% επί του προϋπολογισμού), συντάξεις (19%) και πρόνοια (1%) η οποία θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, επιπλέον, θα λαμβάνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Στην οικονομία, το πόρισμα θα κινείται υπέρ της διατήρησης και δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την εξαγωγιμότητα των προϊόντων που θα παράγουν. Συνολικά υπάρχουν τρεις διαφωνίες:
α) Περί του αν οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας θα επαναπροσδιοριστούν διά νόμου (ΠΑΣΟΚ) ή στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης (Ποτάμι-Κινήσεις).
β) Για το καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων (ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου).
γ) Αν θα πρέπει η φορολογία εισοδήματος να είναι κλιμακωτή με χαμηλότερο πλαφόν ή όχι.

Είναι απολύτως σαφές ότι οι διαφορές είναι ήσσονος σημασίας, γι’ αυτό άλλωστε ήδη στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, υφίσταται μια συζήτηση για τον δρόμο που ανοίγει το πόρισμα. Αφενός, ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορά την ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη επικεφαλής του φορέα που ενδέχεται να κληθεί να εκφράσει αυτό το πρόγραμμα. Αφετέρου, για το πολιτικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται. Από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, γίνεται απολύτως σαφές ότι σε αυτές τις προγραμματικές θέσεις εντοπίζονται στοιχεία σύγκλισης με θέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Ν.Δ.

Οι απαιτήσεις Θεοδωράκη
Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένοντας το πόρισμα προσπαθούν να χτίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν εν συνεχεία έναντι του Στ. Θεοδωράκη. Έτσι, λοιπόν, συνεργάτες της κας Γεννηματά θεωρούν ως παράλογες τις απαιτήσεις τού επικεφαλής του Ποταμιού, από τη στιγμή που από τη μία πλευρά ζητά τη δημιουργία νέου κόμματος, με πρώτο μόλις βήμα την εκλογή Προέδρου από τη βάση, ως να μην υπάρχει άλλο διακύβευμα, και από την άλλη μιλά για παραμονή των κοινοβουλευτικών ομάδων και άρα των κομμάτων πίσω από αυτές, ως το πέρας της τρέχουσας τετραετίας, για την οποία και έχουν εκλεγεί.

Βέβαια, οι πιο μετριοπαθείς υποστηρίζουν πως πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο αρχηγοί μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος. Στην επικοινωνία αυτή, δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Παπανδρέου, στον βαθμό που στο μεταξύ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα έχει αποστείλει τις προτάσεις του για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που στο μεταξύ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού και έχει ξεκινήσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη δική του «αυτόνομη προοδευτική πλατφόρμα», όπως την ονομάζουν στη ΔΗΜ.ΑΡ., θέλοντας να τονίσουν την ανάγκη το νέο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, για το οποίο μιλούν, να μην προσδεθεί σε κανένα άρμα.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί πως, παρά το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη διαφοροποίηση του Θ. Θεοχαρόπουλου σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, το κλίμα για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει βαρύνει πολύ στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ακόμη και στην Επιτροπή Διαλόγου η Αθηνά Δρέτα, που εκπροσωπεί το Ποτάμι, αντέδρασε έντονα σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις, η οποία μάλιστα κατά σύμπτωση έγινε στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα