Η νέα μάχη της Κρήτης

Ο νομός Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα κλειδιά της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς πλέον στο παιχνίδι μπαίνει και το ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο, κατεβάζει στην Κρήτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (υποψήφιος στα Χανιά) και τον Τσίπρα (για να σώσει το Ηράκλειο).

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, δηλαδή το καλοκαίρι τού 2023. Κι όμως, ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν τεθεί σε εγρήγορση και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν κάπου εντός τού 2022, εάν φυσικά το επιτρέψει η πανδημία και επέλαση της μετάλλαξης «Ο».

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενισχύθηκε πρώτον με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τη δημοσκοπική άνοιξη εν μέσω χειμώνα, και δεύτερον με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση διενέργεια εκλογών. Έτσι, δίχως να έχει δώσει απάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα του Τσίπρα, τα κομματικά στελέχη έχουν ξεκινήσει τις αναλύσεις σχετικά με τις εκλογικές περιφέρειες που υπερτερούν, αλλά και αυτές που υστερούν.

Με βάση, λοιπόν, αυτές τις αναλύσεις, αλλά και με νέο δεδομένο την είσοδο στο παιχνίδι του Ανδρουλάκη, μία περιφέρεια που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον και προσφέρει… τροφή για ίντριγκα είναι αυτή της Κρήτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγεται από τα Χανιά και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο και συγκεκριμένα από το Αρκαλοχώρι, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα η Κρήτη θεωρείται περιφέρεια-κλειδί. Και αυτό διότι σε όλες τις εκλογικές μονομαχίες από το 2012 κι εντεύθεν η Κρήτη βάφεται στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως από το 1974 έως το 2012 ήταν πράσινη λόγω ΠΑΣΟΚ.

 Το στοίχημα του Μητσοτάκη

Πλέον την Κρήτη κοιτάζουν και οι τρεις μονομάχοι, ο καθένας για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους. Η Κρήτη εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου βάφτηκαν μπλε, αλλά παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 η Κρήτη στο τέλος της ημέρας βάφτηκε ροζ στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα με την εκλογή του Ανδρουλάκη, την κινητοποίηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, στην ανάγνωση που κάνουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπάρχει η πεποίθηση ότι τα πάντα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά την Κρήτη. Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη ήταν το αδιαμφισβήτητο προπύργιο του ΠΑΣΟΚ. Οι «πράσινοι» ψηφοφόροι του νησιού από το 2012 «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και το νησί από πράσινο βάφτηκε ροζ. Όμως, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, ένα μεγάλο μέρος από τους 137.686 (κάποιοι τους ανεβάζουν στους μισούς) ψηφοφόρους που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 θα επιστρέψουν στο κόμμα τους (το ΠΑΣΟΚ), τώρα που εξέλεξε και σύντεκνο αρχηγό. Αν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει τους ψηφοφόρους του Ιουλίου του 2019 (111.715), τότε για πρώτη φορά στην ιστορία της θα κερδίσει την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το 1974, που η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει πανελλαδικά 54,3%, δεν κατάφερε να κερδίσει την Κρήτη, παρά μόνο τον νομό Ρεθύμνου, λόγω του αείμνηστου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα, σε Χανιά και Ηράκλειο ήταν στην 3η θέση, πίσω από Ένωση Κέντρου και ΠΑΣΟΚ. Στα δε Χανιά το 1977 (πάλι νικήτρια στις εθνικές εκλογές η Ν.Δ.) κατετάγη 4η πίσω από τους Νεοφιλελεύθερους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κέντρου (που είχε μετονομαστεί σε ΕΔΗΚ).

Με βάση, λοιπόν, όλη αυτή την ανάγνωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται η μία από τις τρεις περιφέρειες που θα επιλέξει να είναι υποψήφιος να είναι ο νομός Χανίων. Έτσι εκτιμούν οι επιτελείς του Μαξίμου ότι θα υπάρχει μία περαιτέρω συσπείρωση των «γαλάζιων» δυνάμεων, όχι μόνο στα Χανιά, αλλά συνολικά στο νησί, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα είναι εκεί υποψήφιος. Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, τη Β΄ Πειραιά και την Αχαΐα, και κράτησε την έδρα του Δυτικού Τομέα.

 Ποντάρει στην Κρήτη ο Ανδρουλάκης

Αλλά και για το ΚΙΝΑΛ η Κρήτη είναι ζωτικής σημασίας. Ως ΠΑΣΟΚ ο χώρος κυριαρχούσε από το 1977, έως και τις εκλογές του 2009, ενώ και στις δημοτικές και περιφερειακές του Νοεμβρίου τού 2010, παρά το γεγονός ότι είχε επιβληθεί το πρώτο μνημόνιο, οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν με άνεση και στην Περιφέρεια (Αρναουτάκης) και στους περισσότερους δήμους. Από τον Ιούνιο του 2012, το ΠΑΣΟΚ έχασε οριστικά την Κρήτη, που βάφεται με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Ιουλίου τού 2019 και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά) το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν 35.992 ψηφοφόροι. Δηλαδή, σχεδόν 100.000 λιγότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα πώς στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι θα γυρίσουν το ματσάκι; Τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει τον ενθουσιασμό στο «πράσινο» στρατόπεδο είναι δύο. Το πρώτο ότι εξελέγη Κρητικός αρχηγός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας του Νίκου Ανδρουλάκη, Μαρίνος, σχεδόν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ήταν από τα βασικά κομματικά στελέχη του Κινήματος στη Μεγαλόνησο. Μάλιστα, ήταν κομματάρχης του Κώστα Σημίτη, καθώς είχε ταχθεί με τους εκσυγχρονιστές στη διαμάχη με τους «τσοχατζοπουλικούς». Ήδη ο Μαρίνος Ανδρουλάκης από την προεκλογική περίοδο για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ έχει κινητοποιήσει όλους τους παλιούς του συντρόφους. Και πλέον στην Κρήτη κυκλοφορεί η ατάκα «το δικό μας κοπέλι, του σύντεκνου (και συντρόφου θα προσθέταμε εμείς) Μαρίνου πρέπει να το πάμε ψηλά».

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει τους κατοικοεδρεύοντες στη Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξούν είναι ότι στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου πήγαν και ψήφισαν περίπου όσοι είχαν προτιμήσει το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου τού 2019. Ειδικά σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο τον Ιούλιο τού 2019 είχαν ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ 19.474 και τώρα προσήλθαν οι 18.289 από αυτούς. Στο Ρέθυμνο στις εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ έλαβε 4.571 ψήφους και στις πρόσφατες εσωκομματικές ψήφισαν 4.283 ψηφοφόροι. Κι όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «όταν μια εσωκομματική διαδικασία πλησιάζει σε συμμετοχή τις ψήφους των εθνικών εκλογών, είναι εύλογο πως στις επόμενες εθνικές εκλογές τα εκλογικά ποσοστά μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν».

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ποια είναι η πραγματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί ανατρέχοντας σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορία του το χειρότερο σκορ το κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2015, με 4,68%. Τότε στην Κρήτη συνολικά έλαβε 18.675 ψήφους. Το ίδιο ποσοστό 4,60% είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, τις τελευταίες που κινείτο σε αυτά τα ποσοστά. Και στην Κρήτη τότε είχε λάβει 16.172 ψήφους. Δηλαδή, 2.500 λιγότερους από ό,τι το ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του.

Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός στόχος του νέου προέδρου τού ΚΙΝΑΛ είναι να επαναπατρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους «πράσινους» ψηφοφόρους, και θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτό έχει αρωγούς ένα σωρό παράγοντες, όπως οι διάφοροι τοπικοί άρχοντες που έχουν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές των τοπικών μονομαχιών ανήκουν είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτοί θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να αυγατίσει τα ποσοστά του το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και να ροκανιστούν τα αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, «η διαφορά των δύο με βάση τις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν 102.000 ψηφοφόροι. Αν στις επόμενες εκλογές καταφέρουμε να πείσουμε 50.000 να επαναπατριστούν, τότε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει τις 85.000 και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις 85.000». Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι στον νομό Ηρακλείου θα είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Ανδρουλάκης κι εκτός εξαιρετικού απροόπτου αυτή την έδρα θα κρατήσει. Σίγουρα θα είναι υποψήφιος και στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας, εκεί που είχε εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά.

Στο Ηράκλειο την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (Ιούλιος 2019) η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 50.000 περίπου ψήφους. Αν λόγω εντοπιότητας και της δουλειάς που θα έχει κάνει ο κομματικός μηχανισμός και οι παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Μαρίνος Ανδρουλάκης), γυρίσει το ματσάκι, τότε γυρίζει όλη η Κρήτη. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, και στο επιτελείο του νέου προέδρου του ΚΙΝΛΑ/ΠΑΣΟΚ έχουν σημαδέψει την περιφέρεια της Κρήτης. Διότι εάν καταφέρουν να ξεπεράσουν εκεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι τεράστιο. Αν δε το βράδυ των πρώτων εκλογών εμφανιστεί το πράσινο χρώμα στην Κρήτη, τότε εκτιμούν πως στις επαναληπτικές θα υπάρχουν πολύ περισσότερες «πράσινες» περιοχές, βάζοντας ως στόχο την Αχαΐα και ίσως την Ηλεία (τόπος εκλογής του Μιχάλη Κατρίνη). Επίσης, θα μπορούν να ονειρεύονται ότι θα περάσουν στη δεύτερη θέση σε Δράμα, Ροδόπη, και Λακωνία.

 Στην Κρήτη και ο Τσίπρας

Δεδομένων των νέων συνθηκών, και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να επιλέξει μία από τις τρεις υποψηφιότητές του στην Κρήτη και πιθανότατα το Ηράκλειο. Καθώς αυτός ο νομός αποτελεί το κλειδί της εκλογικής εμφάνισης. Διότι, όπως είπαμε, εάν γυρίσει το ματσάκι στο Ηράκλειο, τότε όλα είναι δυσοίωνα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει υποψηφιότητα στους νομούς Αχαΐας (κράτησε και την έδρα), Λάρισας και Ανατολικής Αττικής. Λογικά θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Αχαΐα, προκειμένου να αντιμετωπίσει κι εκεί την επίθεση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά τον ίδιο, η επικράτηση του κόμματός του στα παλιά «πράσινα κάστρα» αποτελεί κι ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι αυτός είναι η κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς και είναι η συνέχεια του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να διατηρήσει το προβάδισμα, τότε ο κατήφορος πολύ δύσκολα θα είναι ανατρέψιμος. Και αυτό διότι δεν θα έχει να ελπίζει σε κάπου. Εξάλλου, επί μία δεκαετία που τον προτίμησαν οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε τους καλοδέχθηκε, ουδέποτε έκανε κάτι για να αποτελέσουν τη βάση του.

 

Η προπαγάνδα τού ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του ΚΙΝΑΛ

Το τελευταίο διάστημα από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέεται πως δεν ανησυχούν για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, λόγω της ανάληψης της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ενθυμούμενοι τι είχε γίνει το 2017, τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Από τη Χαριλάου Τρικούπη απέναντι σε αυτές τις διαρροές εξηγούν τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, τότε στο ΚΙΝΑΛ είχαν προσδώσει δυναμική και άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων το Ποτάμι, που στη συνέχεια το εγκατέλειψαν. Τώρα επί της ουσίας το ΚΙΝΑΛ επανασυσπειρώνει δικές του «εφεδρείες», καθώς και οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας, δηλαδή οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως και οι υπόλοιποι που κατήλθαν στη μάχη, οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης και Γερουλάνος.
  • Δεύτερον, το ΚΙΝΑΛ μετά και τη σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν απειλείται με αποχωρήσεις και διασπάσεις, φαινόμενα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Φώφη Γεννηματά.
  • Τρίτον, ο νέος πρόεδρος ευνοείται από το γεγονός ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και δεν θα κυριαρχήσει ένα άκρως πολωτικό κλίμα που θα ενίσχυε εις βάρος του τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Συνήθως στις εκλογές με απλή αναλογική ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα