ΙΡΑΝ: Το ξεχασμένο (πυρηνικό) αγκάθι της αστερόεσσας

Παρασκηνιακά επιδιώκεται η αναβίωση του βιενέζικου deal τού 2015 με πιθανότατες μάλιστα επιτυχίας που θα κριθεί από την απόδειξη της ειλικρινούς βούλησης των Αμερικανών να άρουν κομβικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

Εκτός από τους… καημούς που της έχει προκαλέσει η τέλεια ρωσο-ουκρανική καταιγίδα, η Ουάσινγκτον έχει αναγκαστικά στραμμένα τα μάτια και τα αυτιά της στο ιρανικό μέτωπο.

Εκεί, δηλαδή, όπου η αστερόεσσα έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα των Περσών. Το θέμα των κυρώσεων επανέφερε στην αρχή της εβδομάδας ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, λέγοντας ότι αν δεν αρθούν τα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον της χώρας του οι συνομιλίες της με τις διεθνείς δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας τού 2015 θα αποτύχουν.

Για να σκιαγραφηθεί η συνολική εικόνα θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2015 στη Βιέννη η διεθνής ομάδα των 5+1 κρατών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ) διαπραγματεύτηκαν με το Ιράν και συμφώνησαν στον περιορισμό των διαδικασιών εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα-πιθανότητα να αναπτύξουν οι Πέρσες την πρώτη ύλη για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αυτό που η Τεχεράνη πήρε ως αντάλλαγμα από εκείνη τη συμφωνία ήταν η άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της, μέχρι που το σκηνικό ανατράπηκε το 2018 όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κλώτσησε την καρδάρα και αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης επιβάλλοντας παράλληλα νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Αυτό που προκύπτει πλέον από το διεθνές ρεπορτάζ είναι ότι παρασκηνιακά επιδιώκεται η αναβίωση του βιενέζικου deal τού 2015 με πιθανότατες μάλιστα επιτυχίας που, όπως λέει ο Ραΐσι, θα κριθεί από την απόδειξη της ειλικρινούς βούλησης των Αμερικανών να άρουν κομβικές κυρώσεις κατά της χώρας του. Ειδικότερα το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποδέσμευση ιρανικών πόρων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι βρίσκονται σε νοτιοκορεατικές τράπεζες, αλλά αντίστοιχα και την απελευθέρωση Δυτικών που κρατούνται στο Ιράν.

Απρόβλεπτος «αρνητής»…

Περισσότερο αισιόδοξος ότι η συμφωνία του 2015 θα «αναστηθεί» είναι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Υπάρχει, ωστόσο, και ένας απρόβλεπτος «αρνητής» μιας επιτυχούς εξέλιξης στη διαπραγματευτική διαδικασία. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το Ισραήλ, τον υπ’ αριθμόν έναν εχθρό του Ιράν, που αν και δεν συμμετέχει στις συνομιλίες, πρεσάρει τις ΗΠΑ ώστε οι όροι της «αναγεννημένης» συμφωνίας της διεθνούς κοινότητας με τους Πέρσες να εξασφαλίζει και την ασφάλεια του Τελ Αβίβ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα