Ισραήλ: Καταρρέουν τα ποσοστά των κυβερνητικών κομμάτων σε νέα δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου πριν την συμφωνία με Ισραήλ - Χαμάς

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ θα κατέρρεαν εξασφαλίζοντας μόνο 41 έδρες στην ισραηλινή βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτοξεύονταν στις 79 έδρες, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv.

Ακόμη, το 52% των ερωτηθέντων προτιμούν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς για την πρωθυπουργία, έναντι του 27% που προτιμά τον νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, θα έπεφτε κάτω από το όριο του 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στην Κνεσέτ.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς θα κέρδιζε 43 έδρες (έναντι 12 στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022), ενώ το Λικούντ του Μπενιαμίν Νενανιάχου θα περιοριζόταν στις 18 έδρες (έναντι 32).

Στην δεύτερη θέση ο Νετανιάχου

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 52% προτιμά τον Μπένι Γκαντς, το 27% τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και 21% δεν γνωρίζει. Το 56% των ψηφοφόρων του Λικούντ πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο «Μπίμπι» πρέπει να ηγηθεί της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το 26% δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τον Μπένι Γκαντς. Αντίθετα, το 98% των ψηφοφόρων του κόμματος Εθνικής Ενότητας θεωρεί ότι ο Μπένι Γκαντς πρέπει να ηγηθεί του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου και δεν απεικονίζει τυχόν αλλαγές στην γνώμη των ψηφοφόρων μετά την συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για τετραήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα