Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς… (…για το Κατάρ)

Τα καλά λόγια για το «καταριανό θαύμα» περίσσευαν μέχρι που έσκασε η βόμβα του σκανδάλου

Ελάχιστες πρέπει να είναι οι χώρες του πλανήτη με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει αναπτύξει σχέσεις φιλίας είτε σε επίσημο διακρατικό επίπεδο είτε σε επίπεδο συλλογικοτήτων πολιτών.

Από αυτή τη μικρή λίστα με τα «μη φιλικά» κράτη απουσιάζει το όνομα του Κατάρ, της χώρας που έχει έρθει στο προσκήνιο για τους λάθος –αλλά μάλλον υπαρκτούς– λόγους και τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική κατάρα για όσους είχαν την έμπνευση(;) να μιλήσουν με καλά λόγια γι’ αυτήν.

H πλέον… «καταραμένη» εξ αυτών –ούσα κατηγορούμενη και υπό κράτηση σε βελγική φυλακή– είναι δίχως άλλο η λαλίστατη υπερασπίστρια του Κατάρ, Εύα Καϊλή. Ήταν τέλη του Νοέμβρη όταν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου έκανε μία πολιτική τοποθέτηση που θα ζήλευε και ο εμίρης του Κατάρ. Επικαλούμενη, συγκεκριμένα, το Mundial που διεξάγεται στην αραβική χώρα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε πει τότε ότι η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας «με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο».

Σε εκείνη την ομιλία της η 44χρονη Ελληνίδα πολιτικός δεν περιορίστηκε στην καταριανή… έμπνευση αλλά ισχυρίστηκε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Σύμφωνα, πάντα, με την Εύα Καϊλή η πρωτοπορία έγκειται στο γεγονός ότι το Κατάρ αναγκάστηκε να καταργήσει(;) το δουλεμπορικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που είναι γνωστό ως «Kafala», στο πλαίσιο του οποίου εταιρείες του εμιράτου επιχορηγούσαν την «εισαγωγή» ξένων εργατών από τους οποίου παρακρατούνταν τα διαβατήρια και υποχρεώνονταν να δουλεύουν σε κατασκευαστικά εργοτάξια υπό συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Μάλιστα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ψέξει τους Ευρωπαίους ότι «κάνουν μπούλινγκ» στους Καταριανούς, «κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά», αλλά «πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους, πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Ο… ευλαβής «κομισάριος»

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει εκφραστεί με σχετικά καλά λόγια για το Κατάρ είναι και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Μάλιστα ήταν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι της ιταλικής εφημερίδας «la Repubblica» αλλά και του Politico που σε αντίστοιχα ρεπορτάζ τους άφησαν υπόνοιες εμπλοκής του Έλληνα κομισάριου με το Qatargate, επικαλούμενοι απλώς και μόνο την παρουσία του στην πρεμιέρα του Mundial και κάποιες δηλώσεις που έκανε εκεί.

Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε από το Στρασβούργο ότι τα μόνα «δώρα» που έλαβε ήταν μία μπάλα, ένα κουτί σοκολατάκια, τα οποία άφησε στον οδηγό που τον μετέφερε από και προς το γήπεδο, συν μερικά αναμνηστικά του mundial, με την τιμή κάθε ενός να υπολείπεται του χρηματικού ό πλαφόν το οποίο επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν ωστόσο και τοποθετήσεις του Μ Σχοινά που σχετίζονται με το ισχύον καθεστώς εργασίας στο Κατάρ. Αυτό που προκύπτει ως απάντηση μέσω κύκλων του αντιπροέδρου είναι ότι ο κ. Σχοινάς έχει περιοριστεί σε αναφορές για  «συγκεκριμένες προόδους στα ζητήματα αυτά τα τελευταία 4,5 χρόνια».

Είναι, πάντως άξιο αναφοράς ότι και η κ. Καϊλή και ο κ. Σχοινάς υπογραμμίζουν ότι ακολούθησαν πάντα τις «ντιρεκτίβες» που δίνει η Ε.Ε. για κάθε θέμα, διευκρινίζοντας ότι ειδικά τα όσα έχουν πει για τα εργασιακά στο Κατάρ αποτελούν τοποθετήσεις που «πατούν» σε Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Πιο χαρακτηριστικά το περιγράφει ο Μ. Σχοινάς λέγοντας ότι «δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις» και πως σε ό,τι τον αφορά προσωπικά αναπαρήγαγε «την πολιτική της Κομισιόν» με «ευλάβεια» και «σχολαστικά».

Ο Πάτσης και ο «φίλος λαός του Κατάρ»

Ήταν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου όταν την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα ταρακούνησε το όνομα του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση. Αιτία οι τότε αποκαλύψεις για το Πόθεν Έσχες του και για την επαγγελματική εμπλοκή του με εταιρεία που αγόρασε κοψοχρονιά «κόκκινα δάνεια» με την προοπτική να τα εισπράξει από τους οφειλέτες σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Μαζί με τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα ήρθε συν τω χρόνω και το καταλάγιασμα της σκόνης, ώσπου «έσκασε» το σκάνδαλο του Κατάρ και το όνομα του ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός  ότι ο Γρεβενιώτης πολιτικός ήταν επικεφαλής –διορισμένος από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασπούλα– της πρώτης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας της χώρας μας με το Κατάρ.

Διθυραμβικές αναφορές του Πάτση για το Κατάρ δεν υπάρχουν. Η μόνη (δημόσια) τοποθέτησή του που μπορεί κάποιος να αλιεύσει είναι μία συνέντευξη που παραχώρησε στα τέλη Αυγούστου στο ειδησεογραφικό site tomanifetso.gr. Εκεί ο Ανδ. Πάτσης, ερωτώμενος για τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα η σύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας με το Κατάρ, απάντησε επί λέξει:

«Το Κατάρ έχει υψηλή θέση ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας και ευρύτερα. Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μόνο οφέλη μπορεί να έχει για εμάς και αυτό φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Σκοπός και ευθύνη μου είναι, πέραν της βελτίωσης των πολιτικών σχέσεων, να αναζητήσω δυνατότητες συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλά είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες με τον φίλο λαό του Κατάρ. Αυτό όμως απαιτεί προσπάθεια και δουλειά.».

Σαφέστατα, οι δηλώσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν αποτελούν ποινικά αδικήματα. Άλλωστε ακόμη και η Εύα Καϊλή δεν κατηγορείται εξαιτίας των όσων εκθειαστικών είπε για το Κατάρ αλλά για όσα φέρεται από την βελγική Δικαιοσύνη να έκανε.

Σε κάθε περίπτωση, στην πράξη αποδεικνύεται ότι ένας πολιτικός οφείλει εκτός όλων των άλλων να είναι και διορατικός. Κι ένας καλός οδηγός προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτός που «συμβούλευε» πριν από χρόνια ένα γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν: ότι είναι καλύτερο να μασάς παρά να μιλάς! Ειδικά αν πρόκειται για το Κατάρ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα