Κουκί-κουκί μέχρι το μαγικό 180…

Πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο τού εορτασμού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του είπε πως είναι πολύ κοντά στο να συμπληρωθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι εκτιμήσεις για το… εφικτό των όσων είπε ο πρωθυπουργός διαφέρουν. Η μεν κυβερνητική πλευρά ισχυρίζεται πως μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση που αφορά την διευθέτηση του χρέους, ενώ ένα επιπλέον όπλο είναι ότι μετά τον Σεπτέμβριο η χώρα ησυχάζει από τα πηγαινέλα των τροϊκανών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα άλλο από ενέσεις ηθικού στους βουλευτές του, που πρέπει να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που έρχονται το φθινόπωρο.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στο Μαξίμου διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι η κυβέρνηση θα υπερβεί και αυτόν τον κάβο και τελικά η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, καθώς θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα πουν το «ναι» στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, η πρόταση θα είναι υπερβατική. Βέβαια, εντός του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως εάν ο Σαμαράς προκαλέσει εκλογές νωρίτερα με κύριο διακύβευμα την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους, τότε έχει πολλές πιθανότητες να τις κερδίσει η Ν.Δ. Και φυσικά λίγους μήνες αργότερα αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες λόγω του Προέδρου. Όμως σε αυτό το σενάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί σε δεινή θέση η Ν.Δ.

Το συγκεκριμένο σενάριο το έχει απορρίψει ο πρωθυπουργός, ο οποίος όπως τονίζει στους συνομιλητές του δεν θέλει αφενός μεν να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, αφετέρου δε να απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων στην Ε.Ε., οι οποίοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα. Το ενδεχόμενο μιας πολιτικής ανατροπής θα είναι ολέθριο για το ευάλωτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που κορυφαίοι παράγοντές του μελετούν προτάσεις προς την κυβέρνηση για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Όσον αφορά τους δανειστές μας, ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει από πρώτο χέρι την αρνητική τους στάση σε κάθε κατάσταση που δυνητικά απειλεί την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, θεωρεί πως αυτή τη φορά έχει πολλά επιχειρήματα για να τους πείσει είτε για το αντίθετο είτε, αν δεν πείθονται γι’ αυτό, για το ότι πρέπει να προχωρήσουν σε γενναίες πολιτικές και άλλες κινήσεις απέναντι στη χώρα μας προκειμένου η εκλογική περιπέτεια να έχει αίσια έκβαση για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή ακόμα και να αποφευχθεί.

 

Σε αναζήτηση προθύμων

Πάντως, ήδη το επιτελείο του Μαξίμου βρίσκεται σε εγρήγορση και προσπαθούν να πείσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές να συμφωνήσουν να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός εξακολουθεί να βασίζεται και στον Φώτη Κουβέλη, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε διαρκές φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί θεσμικό τον Φώτη Κουβέλη και γι’ αυτό στο Μαξίμου εκτιμούν πως την κρίσιμη ώρα αποκλείεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να κάνει παιχνίδια με τον θεσμό του Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι την ώρα της κρίσης, ακόμη κι εάν η γραμμή είναι αντίθετη από τον Πάνο Καμμένο, θα βρεθούν βουλευτές οι οποίοι θα εναντιωθούν.
Και τέλος, όλο το ενδιαφέρον πέφτει στους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι ήδη είναι 25 και αποτελούν μία ξεχωριστή δύναμη στο Κοινοβούλιο. Βέβαια, η συμπεριφορά από βουλευτή σε βουλευτή διαφέρει.

Με βάση τους υπολογισμούς και τα κουκιά που μετράει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι 168 βουλευτές θα ψηφίσουν «ναι» στην εκλογή του Προέδρου. Αυτοί είναι οι 125 που απαρτίζουν την Κ.Ο. της Ν.Δ. και οι 27 του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρους θεωρούν τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χρήστο Αηδόνη, όπως και τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος παρά την πικρία του έχει πει ότι θα ψηφίσει τον Πρόεδρο που θα προταθεί αρκεί να τον καλύπτει το πρόσωπο. Στην κυβερνητική πλειοψηφία υπολογίζουν τη θετική ψήφο των τριών βουλευτών που έφυγαν από τη ΔΗΜΑΡ. Ομιλούν για τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Βασίλη Οικονόμου και την Κατερίνα Μάρκου. Επίσης πιστεύουν ότι οι κεντροδεξιοί Ιωάννης Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Νταβρής και Χρυσούλα Γιαταγάνα θα υπερψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο, ενώ ελπίζουν ότι ο Λοβέρδος θα πείσει τον Μάρκο Μπόλαρη, ειδικά εάν πρόκειται για ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε τις προάλλες ότι όταν έρθει η ώρα τότε οι Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Νίκη Φουντά θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εισέλθει σε περιπέτειες. Ανάλογες σκέψεις κάνουν και για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, την Έλενα Κουντουρά, τη Μαρία Κόλλια και τον Παναγιώτη Μελά.

Στις συζητήσεις που γίνονται πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν βουλευτές οι οποίοι εάν πειστούν, τότε μπορεί να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Βύρων Πολύδωρας, για παράδειγμα, ο οποίος ενώ έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει, στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τον μεταπείσουν. Ανάλογο μασάζ γίνεται και στη Μίκα Ιατρίδη που αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι η απόφαση του Μίμη Ανδρουλάκη. Εάν ο Ανδρουλάκης πει το «ναι» εκτιμάται ότι αρκετοί ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, που τώρα λένε όχι ίσως αλλάξουν γνώμη. Και χαρακτηριστικά αναφέρουν τον βουλευτή από το Κιλκίς, Θ. Παραστατίδη, ο οποίος μέσω τηλεόρασης έχει ανακοινώσει από τον Μάιο ότι θα καταψηφίσει την οποιαδήποτε πρόταση. Και τέλος, εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό και οι δύο αποχωρήσαντες από τη Χρυσή Αυγή, οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, να υπερψηφίσουν την πρόταση. Τέλος, δεν είναι λίγοι στο Μαξίμου που ελπίζουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα πειστεί και ο Βασίλης Καπερνάρος.

Αντίθετα, εκτιμούν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούν με τους Π. Τατσόπουλο, Ο. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θεοδώρα Τζάκρη, και Ν. Νικολόπουλο κ.ά.

Πάντως, ακόμη και οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο. Κι έτσι οι περισσότεροι απαντούν με μία παροιμία: «Κυριακή, κοντή γιορτή».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα