Κούγιας είναι αυτός, ο Αυγενάκης όμως;

Πριν ακόμα αρχίσει το πρωτάθλημα ο Κούγιας δυναμιτίζει το κλίμα, στηριζόμενος σε απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων

Την εβδομάδα αυτή έγιναν δύο νομικές «υπερβάσεις – ακροβασίες» από μέρους της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που αποτελείται από τακτικούς δικαστές, οι οποίες επιβάλλεται να ερευνηθούν από την Επιθεώρηση Δικαστηρίων, δηλαδή από Αρεοπαγίτες.

Και οι δύο αφορούν σε αθωωτικές αποφάσεις για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί, επίσης από τακτικούς δικαστές.

Αποφάσεις που πετάχτηκαν στην… αυλή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και της κυβέρνησης γενικότερα, ως «σημαδούρα» αναμενόμενων πια (με βάση το δεδικασμένο) γεγονότων που θ’ ακολουθήσουν την προσεχή αγωνιστική σεζόν στο ποδόσφαιρο. Το οποίο ο Αυγενάκης υποσχέθηκε να βάλει σε τάξη.

Η πρώτη απόφαση αφορά στις δηλώσεις του Αλ. Κούγια σχετικά με τον Απόλλωνα Λάρισας: «Έμαθα για το τελευταίο στημένο του Απόλλωνα Λάρισας, κατά τη γνώμη μου (το δεύτερο στημένο μέσα σε μια εβδομάδα – καλά κέρδη χωρίς βεβαίως να έχουν ευθύνη οι τίμιες ομάδες Λαμία και Κισσαμικός) αυτό το αρχιλαμόγιο ο προπονητής του Απόλλωνα Λάρισας»… Η αναφορά του γίνεται για τον προπονητή του Απόλλωνα Λάρισας, Μαρσέλο Τροΐζι. Και παρακάτω: «Και η προειδοποίηση σ’ αυτό το αρχιλαμόγιο και σε αυτούς που πέρυσι είχαν 15 στημένους»…

Τι, ωστόσο, αναφέρει το σκεπτικό της ΔΕΕ της ΕΠΟ για όλα αυτά; Είναι περίπου… απολαυστικό: «…αυτές οι δηλώσεις έγιναν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον ως μεγαλομετόχου προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμοδίων οργάνων της ΕΠΟ και του Αθλητικού Εισαγγελέα και να κινητοποιήσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα, με σκοπό την προάσπιση της καθαρότητας του αθλήματος»!!!

Κι ακόμα: «…διότι η αποκάλυψη της αλήθειας αν κι ακόμα προσβάλλει πρόσωπα, αναμφισβήτητα οδηγεί στον εξαγνισμό του, που αποτελεί στόχο και αίτημα του φίλαθλου κόσμου!» Δηλαδή –σύμφωνα με την απόφαση– ο Κούγιας αποκάλυψε ότι όντως ο Απόλλων Λάρισας «έστησε» 12 παιγνίδια. Ξέχασε όμως ο κ. Διονυσάτος να διαβάσει την απόφαση της ΕΕΑ, με την οποία αθωώθηκε η ομάδα της Λάρισας.

Δηλαδή, κάποιος κατηγορεί κάποιον δημόσια, χωρίς στοιχεία, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμοδίων οργάνων! Αθώος ο κατηγορούμενος. Κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία για να αναγκάσεις τα αρμόδια όργανα να παρέμβουν! Νομικό μπίνγκο!

Κι αφού είναι αθώος ο Αλ. Κούγιας, σημαίνει πως ο Απόλλωνας Λάρισας είναι ένοχος κι όχι μόνο αυτός, αλλά και οι άλλες ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες της SportsRadar για 26 παιχνίδια (στα 12 ο Απόλλωνας), αυτό λέει η λογική.

Ούτε, φυσικά, αποτελεί κριτήριο δικαιοκρισίας η δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ Ευ. Γραμμένου, «το ότι υπάρχει χειραγώγηση αγώνων, είναι δεδομένο», διότι το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Ποιες είναι και γιατί δεν τις υποβιβάζουν;

Υπάρχει η ντιρεκτίβα της UEFA ότι μπορεί να γίνει και με απλές ενδείξεις, με βάση την απόφαση του CAS για την αλβανική Σκερντέμπεου; Η απάντηση είναι προφανής.

Αν τις υποβιβάσουν και οι ομάδες προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα δικαιωθούν και μετά θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Πέραν τούτου, ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμα σοβαρή παράμετρος. Τα 26 ματς διερευνήθηκαν από την ΕΕΑ και λόγω έλλειψης αποδεικτών στοιχείων τέθηκαν στο αρχείο! Δεν… εξαγνίστηκε, δηλαδή, το ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη απόφαση της ΔΕΕ της ΕΠΟ αφορά δηλώσεις του Αλ. Κούγια για το περσινό ματς Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 1-3. Ο Αλ. Κούγιας, απατώντας σε ερώτηση του «metropolis» αν θεωρεί στημένο το ματς αυτό, απάντησε: «Για μένα, ναι. Όταν βάζεις μια ενδεκάδα παικτών που δεν έχουν ξαναπαίξει ποτέ…»

Η ΔΕΕ αναφέρει «… ανεξάρτητα από τους όποιους συνειρμούς που μπορεί να δημιουργήσει, δεν συνιστά ένδειξη κάποιας κρυφής συνεννόησης μεταξύ των ομάδων».

Κι ακόμα: «Οι ποδοσφαιριστές (σ.σ.: αναπληρωματικοί) που χρησιμοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο αγώνα, είναι ομοίως επαγγελματίες που τους εμπιστεύεται απόλυτα ο προπονητής και η διοίκηση».  Όταν ευθέως κατηγορείς δύο ιστορικές ομάδες (ΠΑΟ και ΟΦΗ) ότι έστησαν το παιγνίδι, η κύρωση είναι οι 30.000 πρόστιμο πρωτοβαθμίως να γίνουν 20.000;

Γιατί τον ίδιο λόγο που αθωώθηκε και για τον Απόλλωνα Λάρισας. «…από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του για το άθλημα ο Αλ. Κούγιας πάντα επεδίωκε την κάθαρση του αθλήματος» όπως παραδέχεται η ΔΕΕ της ΕΠΟ ότι «αναιτίως προκαλεί στην κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Οι δυο αποφάσεις της ΔΕΕ, Λευτέρη Αυγενάκη, δημοσιοποιήθηκαν στις 17 του μήνα. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Αλ. Κούγιας «ξαναχτύπησε»!

Με αφορμή την ήττα 2-1 του Παναθηναϊκού από τη βελγική Μπέρσχοτ σε φιλικό προετοιμασίας των «πρασίνων», όπου ο Δώνης χρησιμοποίησε αρκετούς αναπληρωματικούς, ο Αλέξης«ποιος με πιάνει τώρα»Κούγιας θυμήθηκε το παιχνίδι Παναθηναϊκός – ΟΦΗ!

Είπε: «Μου έκανε εντύπωση ο Δώνης πως όταν παρατάσσεις μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς παίκτες που δεν έχουν παίξει μαζί, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ καλό κι ήταν αναμενόμενη η ήττα. Αφού το γνώριζες αυτό, γιατί έκανες το ίδιο στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ;»

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το προχώρησε ακόμα παραπέρα. «Ευτυχώς που δεν ασχολούμαι με το στοίχημα και δεν γνωρίζω αν τα φιλικά του Παναθηναϊκού παίζονται αλλιώς, άλλωστε, με τον Κωνστάντο ό,τι θέλετε, κάνετε». Αυτή η δήλωση είναι προφανώς για τον… εξαγνισμό του ποδοσφαίρου, που θα έλεγε κι η ΔΕΕ.

Στα 22 Ιουλίου, μία ημέρα αργότερα, ο Αλ. Κούγιας «που ενδιαφέρεται για την προάσπιση της καθαρότητας του αθλήματος», σύμφωνα με την ΔΕΕ, …ψήλωσε κι άλλο.

Δηλώνοντας ότι με βάση τα όσα γράφτηκαν πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα τον μηνύσει: «όταν κάποιος λέει την αλήθεια κι απειλείς με μηνύσεις, δηλαδή υπονοείς ότι λέει ψέματα, διαπράττεις το αδίκημα της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημίσεως». Δηλαδή, με λίγα λόγια, και τους δυσφήμισε και τους απειλεί όταν αντέδρασαν!!!

Και το καλύτερο, κύριε υφυπουργέ. Ο Αλ. Κούγιας, την περασμένη Πέμπτη 25 Ιουλίου, επανήλθε, εμπλέκοντας Αλβανούς, Έλληνες τα διασποράς, Σουηδούς, Παναχαϊκή, Πηλαδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κούγιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα έμαθα ότι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη (αυτό μου είπε ειδικός που έχω αναλάβει τις υποθέσεις του) που στοιχηματίζονται τα διεθνή φιλικά, είναι το Βέλγιο και η Ολλανδία. Έτσι κατάλαβα πολλά πράγματα.

»Εκείνο που προσπαθώ να ανακαλύψω είναι γιατί μια τριάδα περίεργων νεαρών, που οι δύο είναι Έλληνες της ξενιτιάς, Σουηδία μεριά ο ένας έχει σουβλατζίδικο, και ο τρίτος Σουηδός, αλλά μάλλον με αλβανική καταγωγή που το επώνυμό του αρχίζει από “Χ” έβαλαν σε φιλικό παιχνίδι της Παναχαϊκής στο Βέλγιο με ξένα ονόματα να παίξουν ένα “εργαλείο” στόπερ από τον Πύργο, που δεν έχει δελτίο στην Παναχαϊκή και έναν Λαρισαίο που έφυγε από την ΑΕΛ με προσφυγή επί Πηλαδάκη σε μικρή ηλικία και που όταν παίξαμε με τη Λαμία στη Football League έβριζε χυδαία τον Μασούρα και ανήκει (δεν έχει λυθεί ακόμη το συμβόλαιό του) στην ομάδα της ΠΑΕ Κέρκυρα».

Και συνεχίζει: «Τώρα κατάλαβα γιατί η Παναχαϊκή, που δεν έχει ρόστερ ούτε για να παίξει ένα οικογενειακό διπλό, πήγε στο Βέλγιο για προετοιμασία. Πιθανότατα μετά από αυτό το ταξίδι να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα».

Κι ο Αλ. Κούγιας κατέληξε ότι όποια ομάδα κάνει καταγγελία, η Παναχαική κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών κ.λπ.

Αυτό είναι το τοπίο που βρίσκει μπροστά του ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Δύο δικαστικές αποφάσεις, που επιτρέπουν, πλέον, στον λαλίστατο Αλ. Κούγια να παίζει το δικό του «παιχνίδι» στο πρωτάθλημα και ν’ αθωώνεται, ή να τιμωρείται με ψίχουλα. Να ευχηθούμε καλά ξεμπερδέματα στον νέο υφυπουργό.

Στημένα από Ιβάν, Τίγρη, Μαρινάκη

Με βάση την αθώωση, από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, του Κούγια που χαρακτήρισε στημένα τα παιχνίδια του Απόλλωνα Λάρισας και το Παναθηναϊκός – ΟΦΗ, μπαίνει το εξής ερώτημα:

Αν αύριο ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, ο οιοσδήποτε αρχίσει και λέει ότι το τάδε παιχνίδι είναι στημένο, το δείνα παιχνίδι είναι στημένο, το άλλο μαδημένο και το παράλλο… ματιασμένο, θα τιμωρηθούν; Με ποιο σκεπτικό;

Οι ίδιοι θα παρουσιαστούν ενώπιον της ΔΕΕ του Γεράσιμου Διονυσάτου και θα πούνε το εξής: «Κύριε πρόεδρε, εμείς το χαρακτηρίσαμε στημένο για να βοηθήσουμε το έργο των αρμοδίων αρχών να διερευνήσει την υπόθεση.

»Όπως ακριβώς κι ο συνάδελφός μας της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξιος Κούγιας, ενδιαφέρεται για την προάσπιση της καθαρότητας του αθλήματος, το ίδιο ακριβώς κάναμε κι εμείς». 

Ο Διονυσάτος θα τους τιμωρήσει; Όχι βέβαια! Αφού αθώωσε τον Αλέξη, δεν θα τους τιμωρήσει. Που σημαίνει ότι ο καθένας «νομιμοποιείται» την προσεχή σεζόν να λέει ότι τα πάντα είναι στημένα. Τον λόγο έχει ο Λευτέρης Αυγενάκης (γιατί ο Μαυρωτάς μυρωδιά δεν έχει πάρει).

Τι μπορεί να κάνει ο Αυγενάκης; Να στείλει την αθωωτική απόφαση  του Κούγια στην Επιθεώθηση του Αρείου Πάγου για να ερευνηθεί. Έτσι μπορεί να σφίξουν οι κ…λοι!

Ο Κούγιας θα βγάλει στημένο τον… Διονυσάτο! 

Αυτή η απόφαση του Διονυσάτου για τον Κούγια, που τον αθώωσε για τα «στημένα του Απόλλωνα Λάρισας» και το Παναθηναϊκός – ΟΦΗ, είναι «κουτί» για τους διαιτητές.

Αφού, σου λένε, έτσι κι αλλιώς θα μας χαρακτηρίζουνε στημένους, κανένα πρόβλημα. Βαράμε στο δόξα πατρί. Διότι, ποια η διαφορά στον χαρακτηρισμό «στημένο» ένα παιχνίδι, από το «στημένος διαιτητής»; Καμία. Στημένο το ένα, στημένο και το άλλο.

Πρώτος-πρώτος ο Κούγιας, έτσι και φέρει καμία ισοπαλία η ΑΕΛ στη Λάρισα, αυτός θα δηλώσει ότι ο διαιτητής είναι στημένος. Χωρίς φόβο και πάθος. Αφού ξέρει ότι θα αθωωθεί, γιατί να μην το κάνει;

Όπως σε βλέπω και με βλέπεις, Λευτέρη Αυγενάκη, του χρόνου θα γίνει το απόλυτο μπάχαλο. Θα έχει χάσει το νόημά της η λέξης «στημένο». Όλα στημένα θα βγαίνουνε. Μην το προχωρήσω παραπέρα κι αρχίσουν να λένε για στημένες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Και να βγει κανένας Κούγιας να πει «είναι στημένη η απόφαση του κυρίου Διονυσάτου και το λέω ευθέως για να βοηθήσω τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου, ώστε να ερευνηθεί το παραδικαστικό κύκλωμα και στο ποδόσφαιρο». Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα