Κούνησε το δάχτυλο για μεταρρυθμίσεις το Eurogroup-Επόμενο ορόσημο η 27η Φεβρουαρίου

Το θέμα της Ελλάδας όπως ήταν αναμενόμενο  αποτέλεσε ένα μικρό μόνο μέρος της χθεσινής, , συνεδρίασης του Εurogroup η οποία εξελίχθηκε σε μαραθώνιο αφού τα μέλη της ευρωομάδας συνεδρίαζαν για περίπου 18 ώρες ,μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Λόγω της πολύωρης συνεδρίασης ,η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε χθες και έχει οριστεί για σήμερα το πρωί.
Ο Ιταλικός προϋπολογισμός ήταν το κύριο θέμα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης υπήρξες στο τραπέζι του χθεσινού Eurogroup.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2019 επικυρώθηκε χωρίς κάποια επισήμανση αφού όπως ήταν γνωστό από τις προηγούμενες μέρες ,μετά  από την έκθεση της Κομισιόν για το φθινοπωρινό εξάμηνο, ο προϋπολογισμός  εναρμονίζεται πλήρως με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε .Ο προϋπολογισμός πρόκειται να πρόκειται να ψηφιστεί στην Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου  ·

Επιπλέον παρουσιάστηκε και από την Κομισιόν και  η πρώτη  μεταπρογραμματική έκθεση για την Ελλάδα.Δεν υπήρξε συζήτηση αλλά τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά, και δέσμευση της  στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων  για περαιτέρω συστηματική εργασία έως το επόμενο, ορόσημο της 27ης Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που είναι συνδεδεμένη με την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημόσιου .

Σήμερα επιπλέον πρόκειται να εγκριθεί και η πρόταση της Κομισιόν για εκκίνηση “εις βάθος μελέτης” σε 13 συνολικά κράτη (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) ώστε να φανεί το μέγεθος των προβλημάτων και να προταθούν λύσεις. Στην Ελλάδα τα ανοίγματα αφορούν πέρα από το χρέος στο εξωτερικό ισοζύγιο, στη διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, στο κοινωνικό μέτωπο και σε άλλα πεδία.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2019 που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφορικά με την ευρωζώνη επισημαίνεται ότι “έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού ανάπτυξης” αλλά και ότι “οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δημιουργούν την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν τα δημοσιονομικά αποθέματα, ιδίως στα κράτη-μέλη που δεν έχουν επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους”.

Επισημαίνεται ότι “ένας αργός ρυθμός μείωσης του χρέους κρατών – μελών στα οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, παραμένει ζήτημα ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά” αλλά και ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται σε ορισμένα κράτη μέλη το 2019 “είναι ανησυχητική”.

Διαπιστώνεται “ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση” στην Ιταλία και συστήνεται “να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί”. Κίνδυνοι εντοπίζονται σε πέντε ακόμη κράτη: στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Πορτογαλία και στη Σλοβενία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα