Κούρεμα κορωνοχρέους και πολλές δόσεις υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% του χρέους της πανδημίας, μέτρα ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο πτωχευτικό νόμο με την προστασία της πρώτης κατοικίας πρότεινε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση του “Σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας”, από την οποία η ηγετική ομάδα εξαφάνισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη και τον δρόμο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και της βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους, ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους». Αν δεν αντιμετωπιστεί -συνέχισε- η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εφαρμοστεί μπορεί να κάνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να νοιώσουν ασφάλεια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην «ομπρέλα» που εισηγείται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η πρότασή του είναι κοστολογημένη, φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ και αναχαιτίζει την αύξηση της ανεργίας.

«Όραμά μας, Δυνατή Οικονομία και Ισχυρή Κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στοχεύοντας με τις αναφορές του σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά κυρίως στην μεσαία τάξη και τους νέους. Όπως είπε με την ομιλία του για τις οφειλές στο Δημόσιο και για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020, μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν: φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος προτείνει:

-την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

-τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών

-την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Η δε διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, Εισφορά αλληλεγγύης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα