Κυριάκος και Αντώνης στην πρώτη γραμμή

Ο δύο «γαλάζιοι» πρωθυπουργοί, ο νυν και ο πρώην, έδωσαν την εκλογική μάχη σε περιφέρειες και δήμους με στόχο τη μέγιστη δυνατή επανασυσπείρωση της βάσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων

Τη συσπείρωση της βάσης της Ν.Δ. στα 5 μεγάλα στοιχήματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επιδιώκει έως και την τελευταία ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών το κέρδισε προσωπικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος που έχει «μπουστάρει» όλους τους κυβερνητικούς υποψηφίους και δικαιούται να ομιλεί για μία νίκη που έχει την δική του σφραγίδα. Και φυσικά του Αντώνη Σαμαρά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσης αληθές είναι, όμως, ότι οι περισσότεροι βουλευτές καθώς και αρκετοί υπουργοί δεν έτρεξαν με τον αρχηγό τους στην προεκλογική περίοδο ώστε να βοηθηθούν οι κομματικές επιλογές. Έτσι παρατηρήθηκε ενός είδους λευκής απεργίας, με τους  περισσότερους να τρέχουν εκ του ασφαλούς. Δηλαδή σε δήμους όπου υπήρχαν δύο και τρία νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια και ήταν φαβορί για επικράτηση. Αυτή η στάση, μαζί με τις τοπικές έριδες και την εκπεμπόμενη αίσθηση σιγουριάς ότι όλα βαίνουν καλώς αξιολογείται αναλόγως από το Μαξίμου.

Πολύ περισσότερο όταν εν μέσω πολεμικού «αναβρασμού» εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρήκε χρόνο την Πέμπτη για να προσφέρει επιπλέον στήριξη στον Κώστα Μπακογιάννη (σ.σ. επισκέφθηκαν μαζί την πλατεία Βικτωρίας), ενώ το απόγευμα της ίδια μέρας μετέβη την Τρίπολή μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου και μεγάλο φαβορί, Δημήτρη Πτωχό.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεξε και για να αβαντάρει και τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και τους Κώστα Αγοραστό στην Θεσσαλία και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στην Θεσσαλονίκη.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε τρεις περιφέρειες που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα. Ο λόγος για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, αλλά και για τους δύο μεγάλους δήμους, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μαξίμου έχει εγκαταλείψει την Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα Ιόνια Νησιά. Όμως αναγνωρίζουν και τις δυσκολίες της κάθε περιοχής.

Ισχύς εν τη ενώσει

Η υποψηφιότητα Πτωχού στην Πελοπόννησο, αλλά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφερε στον πρώτο γύρο (έχασε την εκλογή από τον πρώτο γύρο για 300 περίπου ψήφους) επιβεβαίωσε το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Δίπλα στον Δημήτρη Πτωχό στάθηκε τουλάχιστον τρεις φορές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε πλάτη για να ξεπεράσει στο πρώτο διάστημα ο κ. Πτωχός το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που είχε στην περιφέρεια. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε στην ομάδα του τον Δημήτρη Πτωχό την περίοδο που κυβέρνησε τον τόπο, βοήθησε την ομάδα του υποψήφιου περιφερειάρχη σε επίπεδο στρατηγικής. Και το αποτέλεσμα φάνηκε, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι μετά την άρνηση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ να στηρίξουν τον Πέτρο Τατούλη μοιάζει σα να έχει κριθεί το αποτέλεσμα.

Όμως το πραγματικά μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εκεί ο εκλεκτός του Μαξίμου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει αέρα νίκης, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουντζούρης έχει ρίζες στην περιοχή. Θα μπορούσε, μάλιστα, να ελπίζει σε επανεκλογή εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέτρεχαν για να τον στηρίξουν. Όμως κάποια νταραβέρια του κ. Μουντζούρη με πρόσωπα που ήταν κοντά στην Χρυσή Αυγή τον έχουν κάνει αποτρεπτικό για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια στα υπέρ του κ. Στεφανή είναι η γραμμή που έδωσε το ΚΚΕ για λευκό, άκυρο ή αποχή.

Στην Θεσσαλία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Η θεομηνία με τον Daniel ήταν πλήγμα για τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ήταν ο μοναδικός από τους αυτοδιοικητικούς που με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν ο ένας από τους δύο που την πλήρωσε. Όχι ακριβά, καθώς έκοψε πρώτος το νήμα κι ελπίζει σε επανεκλογή, έναντι του στηριζόμενου από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα, που λόγω της θεομηνίας απέκτησε δυναμική. Όμως η αλλαγή στο δήμο Λάρισας, όπου ο γαλάζιος Θανάσης Μαμάκος εξελέγη με 51% έναντι του κεντροαριστερού απερχόμενου δήμαρχου Απόστολου Καλογιάννη, αλλά και η άνετη επανεκλογή όλων των δημάρχων στις πληγείσες περιοχές δίνει ελπίδες στον Κώστα Αγοραστό ότι θα επιτύχει την επανεκλογή του.

Στις άλλες τρεις περιφέρειες όπου οι στηριζόμενοι από την κυβέρνηση υποψήφιοι αντιμετωπίζουν αντάρτες όλα είναι ανοιχτά. Αναμφίβολα στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, έναντι του πρώην δημάρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, καθώς υπολείπεται από τον πρώτο γύρο σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες. Μάχη ψήφο με ψήφο θα δοθεί και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη και του αντάρτη και διαγραμμένου από τη Ν.Δ. πρώην βουλευτή Γιώργου Αβραμίδη. Τέλος σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στους δύο μεγάλους δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τον Κώστα Μπακογιάννη. Η απόφαση του ΚΚΕ για λευκό, άκυρο, ή αποχή δυσκολεύουν τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, ο οποίος καλείται να καλύψει 27 ποσοστιαίες μονάδες. Πλέον μιλάμε για ένα θαύμα. Τουναντίον στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι σκούρα, καθώς ο 3ος της παρέας Σπύρος Πέγκας, αλλά και άλλοι έχουν πάρει θέση υπέρ του Στέλιου Αγγελούδη, ενώ και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι διαιρεμένα, καθώς μετέχουν και στα δύο ψηφοδέλτια. Όπως όμως λένε και οι πιο έμπειροι επί των εκλογικών αναμετρήσεων «καμία μάχη δεν χάνεται εάν δεν δοθεί». Κι εδώ μιλάμε για κάλπες που είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν.

Μέχρι τελευταία ώρα

Πάντως από το Μαξίμου αυτό που εκπέμπεται είναι ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία ώρα και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ακόμη και σήμερα οι λεγόμενες ομάδες «κρούσης» θα βρεθούν δίπλα στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους και μέσα από ζυμώσεις θα προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Τα μόνα στοχευμένα «ανοίγματα» που επιχειρεί άλλωστε η Ν.Δ. είναι… ενδοοικογενειακά, πατώντας στην εκτίμηση ότι δεν ανατρέπεται πλέον η αίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας της, όπως την έδωσε ο πρώτος εκλογικός γύρος.

Βασικός στόχος είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές κατά τόπους «διορθώσεις» σχετικά με τη συστράτευση της νεοδημοκρατικής βάσης, καθώς διαπιστώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι η διάσπαση δυνάμεων οφείλεται και στην ανεπαρκή κινητοποίηση τοπικών στελεχών – και βουλευτών. Η Πειραιώς προσπαθεί να ενισχύσει το ρεύμα προς τα πρόσωπα στα οποία έδωσε ανοιχτά την πολιτική στήριξη κόντρα στους αντάρτες της Ν.Δ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ο ίδιος το σύνθημα της νέας κινητοποίησης από τη Λέσβο, διατύπωσε την παρότρυνση να μείνουν στην άκρη οι «όποιες στενοχώριες και οι όποιες πίκρες», θέτοντας ως στόχο του β’ εκλογικού γύρου στις περιφέρειες «το καλύτερο δυνατό» αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα