Μοίρασε κίτρινες κάρτες ο Κυριάκος

Τελευταία προειδοποίηση του Μητσοτάκη στους υπουργούς πριν τους ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο. Εκεί ο «βασιλιάς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έκανε δώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό μία μπάλα και το καρτελάκι που έχουν οι διαιτητές στο ειδικό μπλοκάκι τους με μία κίτρινη και μία κόκκινη κάρτα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τότε ο κ. Μητσοτάκης αστειευόμενος είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την κόκκινη κάρτα σε κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο (την Τετάρτη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς ώρας, δεν έβγαλε την κόκκινη κάρτα από το ειδικό μπλοκάκι, αλλά την κίτρινη. Και δίχως να ονοματίσει σε ποιους υπουργούς την έδειξε, έκανε λόγο για λανθασμένες συμπεριφορές κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στη συμπεριφορά των στελεχών του, είπε πως «η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας, κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση». Κατέληξε δε, με ένα γνωμικό που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», καλώντας τους υπουργούς του να το έχουν όλοι υπόψη.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί πως πήγαινε συστημένη πρωτίστως προς τον Λευτέρη Αυγενάκη κι εν συνεχεία προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, λόγω των τοποθετήσεών τους πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Αυγενάκης ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, όταν πήγε στην Λάρισα και με άκομψο τρόπο προσπάθησε να βοηθήσει τον Κώστα Αγοραστό. Η δήλωση του, όμως γύρισε μπούμερανγκ για τον απερχόμενο περιφερειάρχη, καθώς το εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση παραφράζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Στους πολίτες πέρασε η παράφραση και όχι η διόρθωση του κ. Αυγενάκη με συνέπεια αντί για ντέρμπι να επικρατήσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με άνεση ο Δημήτρης Κουρέτας.

Μέτωπο

Από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε κάτι ανάλογο (σε μικρότερο βαθμό) σε μία προσπάθεια να στηρίξει την Κρίστη Αγαπητού στο Χαλάνδρι, έναντι του νυν δημάρχου Σίμου Ρούσσου. Κάτι που δημιούργησε μέτωπο της αντιπολίτευσης υπέρ του κ. Ρούσσου, καθώς υπογείως και το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον δήμαρχο Χαλανδρίου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος προέρχεται από την ΑΝΡΤΑΡΣΥΑ και στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτές οι δύο περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου. Υπάρχει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μία αίσθηση χαλάρωσης του κυβερνητικού έργου κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα με δικαιολογία τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Λες και κάποιοι υπουργοί νόμιζαν ότι βρίσκονται σε άδεια», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και όπως γίνεται αντιληπτό ο συνδυασμός χαλάρωσης, έπαρσης, αλλά και άστοχων δηλώσεων δημιούργησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που εν πολλοίς πλήρωσε η κυβέρνηση στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα επισήμανε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Τετάρτη το βράδυ. Μάλιστα μπορεί να τόνισε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό, αλλά είπε κάτι που ήταν μήνυμα για όλους τους υπουργούς. Ότι κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας ως πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του, όσο με τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι αυτή την φορά θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Κάτι που το κατανόησαν οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι απομακρύνθηκαν, όταν υπέπεσαν σε σφάλματα. Οπότε τώρα οι κίτρινες κάρτες μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε κόκκινες, όπως πολλάκις έχουμε δει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, είτε μέσω του VAR, είτε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αυτό ίσως είναι και το κόλπο του Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, μέσω αποπομπών, δίχως να θεωρηθεί ανασχηματισμό.

Για τις εκλογές

«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» υπογράμμισε, σε μία αναφορά που έδειξε πως η Ν.Δ. και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν πάνω τους τις ήττες που υπέστησαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αποκρούοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματα περί πολιτικού μηνύματος στην κυβέρνηση μετά τον δεύτερο γύρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει και δεν υπήρξε κάποια ανατροπή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός, όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο, κλείνει το κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές, εστιάζοντας στο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, μιλώντας για τα επόμενα βήματα με στόχο την ενίσχυση νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολλά παράλληλα μέτρα, όπως «η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών».

Μάλιστα κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν και εκείνοι το κεφάλαιο αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας», είπε, καταλήγοντας με το μήνυμα πως «το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο».

Στήριξη της ελληνικής κοινωνίας

Πλην των πολιτικών θεμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον ΑΝΤ1 στο μείζον –παγκοσμίως– θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμανικό στοιχείο, σχολίασε τις πιθανές οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο λέγοντας πως «ελπίζω να μη χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές εφεδρείες», αλλά εφόσον χρειαστεί, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την ελληνική κοινωνία.

Όσον αφορά την ακρίβεια ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές: «Θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα». Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως «ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές για το ποιος θα μπαίνει στη χώρα». Αναφορικά με την Τουρκία εξέφρασε την πεποίθηση πως η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει την πρόοδο που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ωστόσο πως η στάση της Αγκύρας «δεν είναι ισορροπημένη, καθώς δεν καταδικάζει τη Χαμάς».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα