Θετικό μήνυμα για επενδύσεις

Μητσοτάκης και Σολτς επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα

Μία ευρεία ατζέντα θεμάτων περιελάμβανε το μενού της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Μία συνάντηση που ικανοποίησε στο έπακρο το Μαξίμου, καθώς ο γερμανός Καγκελάριος απένειμε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε ευρωπαίο παράγοντα. Ο Όλαφ Σολτς πριν εκλεγεί Καγκελάριος ήταν από τον Μάρτιο του 2018 υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Δηλαδή έχει ζήσει όλη την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να αφήσει πίσω της τα μαύρα χρόνια του μνημονίου.  Οπότε τα θετικά λόγια του κ. Σολτς είναι εξόχως σημαντικά και αναμφίβολα ευνοούν τη χώρα μας στην αναζήτηση νέων επενδυτών από την Γερμανία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία όσον αφορά στην οικονομία της», σημείωσε ο κ. Σολτς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προτάσσει τις κυβερνητικές κινήσεις της τελευταίας τετραετίας, αλλά και την ισχυρή προστιθέμενη αξία που αυτές έχουν παράξει για την ανάπτυξη. «Η οικονομία αποτελούσε κατεξοχήν το αντικείμενο των συζητήσεων με τη Γερμανία στα χρόνια της κρίσης. Αυτά έμειναν πίσω μας. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και αναγνωρίζονται από τη Γερμανία και από τις γερμανικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να επενδύουν περισσότερο στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να αλλάξουμε το αφήγημα των σχέσεών μας. Να αφήσουμε πίσω μας μία περίοδο έντασης, προκαταλήψεων και να δούμε το μέλλον μέσα από το αισιόδοξο πρίσμα δύο χωρών που πατάνε γερά στα πόδια τους. Δύο χωρών που μπορούν να συνεργαστούν και για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον και για να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα νέα που φέρνω από την Ελλάδα είναι πολύ πιο αισιόδοξα. Η πατρίδα μου γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη. Διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Περιορίζει την ανεργία και προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ, αυξάνοντας τις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή. Στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ακολουθώντας μία συνετή πολιτική που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Εφέτος αναμένουμε να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Το δημόσιο χρέος κινείται κάτω από το 170% του ΑΕΠ και συνεχίζει να συρρικνώνεται και η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως. Η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί μία συνολική πρόοδο σε εξέλιξη. Ο ακλόνητος προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις αποτυπώνεται σε ένα γόνιμο έργο εδώ και κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας, ταυτόχρονα, το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας που, όπως ανέφερε, επιβεβαίωσε και η ανανεωμένη λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές.

Τα υπόλοιπα θέματα

Εκτός από την οικονομία και την συζήτηση για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, Μητσοτάκης και Σολτς ασχολήθηκαν και με την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος.

Οι δύο ηγέτες, όπως τονίζεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού συζήτησαν επί μακρόν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αύξησης των ευρωπαϊκών πόρων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, αλλά και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι πράξεις της Χαμάς καταδικάζονται από την ελληνική κυβέρνηση με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο». Και λέγοντας αυτά ο κ. Μητσοτάκης πρόλαβε τις αντιρρήσεις του Βερολίνου για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται person non grata στην Ευρώπη, λόγω της ανοιχτής στήριξης του στην Χαμάς. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στον ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα, για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε θετικές σχέσεις με την Τουρκία, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Και ακριβώς αυτήν την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου», είπε στον Όλαφ Σολτς ο Έλληνας πρωθυπουργός προβάλλοντας το εθνικό συμφέρον από το ευρωπαϊκό.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει σημαντικά την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν τη μεγάλη οικονομική πρόκληση παρουσίας τόσων προσφύγων στο έδαφός της. Πιστεύω ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει βήματα και σε διμερές επίπεδο, για να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές και να περιορίσουμε τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια. Δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι δουλειά της Ευρώπης και για να μπορέσει να πετύχει αυτήν την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Αυτήν τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία. Όπως είπα έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ο φράχτης στον Έβρο έχει σκοπό να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και για αυτό θα πρέπει να απολαμβάνει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο Σολτς για Ισράηλ – Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα