Με το «καλημέρα» κονδύλια για τον Ιερό Βράχο

Πριν από μερικούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής έστησε ένα παραμύθι, ότι «η κυβέρνηση τσιμεντώνει την Ακρόπολη», προσπαθώντας να ακυρώσει στη συνείδηση του κόσμου τα αναγκαία έργα, στα οποία προΐσταται ο ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Ακρόπολη (ελπίζουμε όχι για πρώτη φορά, όπως άφησε να εννοηθεί ο Νίκος Παπανδρέου), είχε πει το αμίμητο: «Το μέγεθος της πρόσφατης τσιμεντένιας επέμβασης αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ως συνήθως συμβαίνει, λίγους μήνες αργότερα ο κ. Τσίπρας στην κυριολεξία έγινε ρεζίλι, για να μη χρησιμοποιήσουμε την έκφραση της νεολαίας «έγινε ρόμπα». Κι αυτό διότι πάνω στην Ακρόπολη που τσιμέντωσε η κακή κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβηκε χάρη στον σύγχρονο ανελκυστήρα η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο και, χάρη στους ειδικούς διαδρόμους, οι αθλητές ΑμΕΑ κατάφεραν να περιηγηθούν με τα ειδικά αμαξίδιά τους και να δουν το μνημείο.

Στη συμβολική επίσκεψη των αθλητών της παραολυμπιακής ομάδας τούς υποδέχθηκε και τους ξενάγησε η –πέτρα του σκανδάλου κατά τον ΣΥΡΙΖΑ–  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη , του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του καθηγητή Μανώλη Κορρέ, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Έλενας Κουντούρη και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ. Οι αθλητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις αναβαθμισμένες υποδομές του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Χρησιμοποίησαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς και τις νέες διαδρομές για να περιηγηθούν στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Οι περισσότεροι δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, καθώς ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη, αφού μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Άλλοι μίλησαν για το όνειρό τους, που έγινε πραγματικότητα και εξέφρασαν τη χαρά τους ότι μπορούν πλέον να επισκέπτονται συχνά τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρας.

Ώρα για έργα

Πάντως, ό,τι κι εάν λέει ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά τα έργα και μάλιστα κατάφερε μεταξύ των 12 πρώτων έργων που θα υλοποιηθούν με βάση το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» να είναι οι εργασίες στην Ακρόπολη. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για τις εργασίες αναστήλωσης (στον Παρθενώνα και τα τείχη), συντήρησης, φωτογραμμετρίες και 3D αποτυπώσεις.

«Πρόκειται για προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη – κυρίως στον Παρθενώνα και στα τείχη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βασιλική Ελευθερίου, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ που είναι υπεύθυνη για τα έργα στον Ιερό Βράχο, πάντα υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Στον Παρθενώνα, όπου συνεχίζονται εργασίες στο δυτικό αέτωμα και στον βόρειο τοίχο του σηκού, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης του νότιου τοίχου του σηκού. «Υπάρχει μελέτη αποκατάστασης, που θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να συμπληρωθεί το στατικό κομμάτι, το οποίο ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε γιατί πρόκειται για πολύ εξειδικευμένες μελέτες οι οποίες παίρνουν κάποιο χρόνο σε σχέση και με τα στοιχεία που χρησιμοποιούν», διευκρίνισε η κα Ελευθερίου. Όσον αφορά τα τείχη, πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για την προστασία τους σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας.

Στην Ακρόπολη, εκτός από τις αναστηλώσεις, υλοποιούνται επίσης έργα συντήρησης που αφορούν και τα τέσσερα μνημεία. «Έχουμε συνεργείο στα Προπύλαια, στο Ερέχθειο –όπου είχαμε σταματήσει για ένα διάστημα, αλλά το ξαναβάζουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης–, στον Παρθενώνα και στα τείχη. Και γενικά όπου χρειάζεται να επέμβουμε επιφανειακά, δηλαδή όχι με αποσυναρμολογήσεις και αναστηλώσεις, αλλά όπου είναι αναγκαίο να γίνει συντήρηση της επιφάνειας», υποστήριξε η κα Ελευθερίου. Ειδικά για το Ερέχθειο υπάρχει ανάγκη να καθαριστεί η επιφάνεια στη βόρεια πρόσταση. «Εκεί έχουμε επικαθήσεις από αιθάλη. Η διάβρωση από την ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί μικρές αποφλοιώσεις και όλα αυτά χρειάζονται συντήρηση, στερέωση. Πρόκειται για εργασίες που γίνονται μόνο επιφανειακά – κάτι που επί της ουσίας δεν θα τελειώσει ποτέ. Δηλαδή, πάντα θα χρειάζεται να υπάρχει μια συστηματική συντήρηση στις επιφάνειες, με προτεραιότητα βέβαια όπου παρατηρούνται περισσότερα προβλήματα», σημείωσε.

Όσο για τη διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης της Ακρόπολης, έργο που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κα Ελευθερίου εξήγησε ότι «είναι η πρόταση η οποία θα συζητηθεί επίσης στο συνέδριο του Νοεμβρίου και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κι αυτό θα πάει καλά και πως θα καταλήξουμε κάπου. Υπάρχουν βέβαια αντιρρήσεις, απλώς θεωρώ ότι βιάστηκαν κάπως να διατυπώσουν όχι την αντίρρησή τους, αλλά προσπάθησαν να δώσουν και στοιχεία ενώ αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι θα την ολοκληρώσουμε σύντομα και θα την παρουσιάσουμε».

Θα συνεχιστούν τα έργα στον Ιερό βράχο, καθώς θα έρθουν χρήματα από το Ταμέιο Ανάκαμψης

Η ψηφιακή τεχνολογία

Άλλες εργασίες που θα γίνουν στην Ακρόπολη αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία. Θα δοθεί βάρος στην τεκμηρίωση και «γι’ αυτό έχουμε κι ένα υποέργο για τις φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις και τα 3D μοντέλα, μέθοδοι που αφορούν πρωτίστως την τεκμηρίωση, αλλά δίνουν και προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελέτες, ενώ σε πιο απλές αναλύσεις αξιοποιούνται σε εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις», σημείωσε η κα Ελευθερίου.

Τέλος, όσον αφορά τις εργασίες στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και τον χρόνο ολοκλήρωσή τους, γεγονός που θα σήμαινε και την απομάκρυνση του ικριώματος από την περιοχή, η διευθύντρια της ΥΣΜΑ ενημέρωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα γίνει σε περίπου 2-3 χρόνια. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στερεωτικές εργασίες στην κεντρική περιοχή του τυμπάνου, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η συμπλήρωση των δύο ορθοστατών που λείπουν. «Ο ένας προέρχεται από δυο μεγάλα αρχαία θραύσματα που υπάρχουν στον χώρο, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερη αναστήλωση. Επίσης, έχει βρεθεί το μάρμαρο και θα συμπληρωθεί ακόμα ένας ορθοστάτης, οπότε το αέτωμα θα έχει μια συμπληρωμένη μορφή. Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει σε αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε η κα Ελευθερίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα