«Μετρούν» (τηλεοπτικούς) εχθρούς και φίλους στο Μαξίμου

Πώς διαμορφώνεται μιντιακά αλλά και πολιτικά η επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Το αίσθημα της χαρμολύπης βιώνουν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι κυβερνώντες ανέμεναν ότι οι υποψήφιοι θα ήταν πολύ περισσότεροι από τις επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που έβγαλε προς πώληση το ΕΣΡ, ελπίζοντας ότι θα υπήρχε μία επανάληψη του σώου του Σεπτεμβρίου του 2016, όταν μία άδεια έφθασε μέχρι και τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως τώρα οι λαγοί τύπου Καλογρίτσα φοβήθηκαν μη γίνουν… στιφάδο κι έκοψαν λάσπη, που λέει και ο λαός μας. Ακόμη και ο Δημήτρης Μάρης, που είναι από τους υπέρμαχους του κυβερνητικού έργου και στηρίζει με νύχια και δόντια τον ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να εισέλθει σε μία διαδικασία που σίγουρα θα σήκωνε σκόνη, ενώ πέραν του ΕΣΡ πολλοί θα ήταν αυτοί που θα σήκωναν το χαλί για να δουν τι κρύβεται από κάτω. Όπως έγινε και με την περίπτωση Καλογρίτσα και τα περιβόητα βοσκοτόπια της Ιθάκης.

Όμως, από την άλλη, ο Νίκος Παππάς και το Μαξίμου νιώθουν ικανοποίηση αφενός μεν διότι δεν παίρνει άδεια αυτή την εποχή, τουλάχιστον, ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός τους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αφετέρου δε γιατί στο τέλος Φεβρουαρίου μπαίνει οριστικά λουκέτο στο Mega, το κανάλι-θεσμός της ιδιωτικής τηλεόρασης που ήταν εξ αρχής ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, από το 2012, που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε προαγωγή και από κόμμα του 4% έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ολοκληρωμένο πλάνο για το πώς θα κλείσει το Mega και θα ισοπεδώσει τον ΔΟΛ και τον Πήγασο. Και το σχέδιό του πέτυχε. Αλλά ας μη λησμονούμε ότι, με την πολεμική τακτική που ακολούθησε ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ,  «ψαλλίδισε» την κυκλοφορία των «Νέων» και του «Βήματος». Όσο για το νέο «Έθνος» του Μάρη, θυμίζει πολύ περισσότερο και από την «Εφημερίδα των Συντακτών» την απογευματινή «Αυγή» και φυσικά ουδεμία σχέση έχει το «Έθνος» με την εφημερίδα που ονειρεύτηκε κι έστησε ο αείμνηστος Αλέκος Φιλιππόπουλος.

Βέβαια, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι στον διαγωνισμό θα εισέρχονταν και κάποιοι από τους υποστηρικτές της, αφενός μεν για να αυξανόταν το τίμημα για τους υπόλοιπους, αφετέρου δε για να είχε περισσότερα κανάλια-ταλιμπάν που θα τη στήριζαν. Τώρα θα πρέπει να αρκεστεί στα 210 εκατομμύρια ευρώ, 35 εκατομμύρια από τον κάθε ένα από τους έξι σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν από το ΕΣΡ. Και βέβαια, εάν δεν αλλάξει και πάλι κάτι από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει ΣΚΑΪ, Star, Alpha και ANT1, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί οι αντισυνταγματικές διατάξεις που είχε ο νόμος Παππά, ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί χαρακτηρίζουν πολύ υψηλό το τίμημα.

 Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Στο ΕΣΡ κατατέθηκαν έξι αιτήσεις. Οι πέντε αναμενόμενες και ήταν:

  1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)
  2. Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel)
  3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha)
  4. Antennα TV ΑΕ (ANT1)
  5. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV Ιβάν Σαββίδης).

Η έκτη αίτηση για αδειοδότηση είναι από την Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, συμφερόντων Φίλλιπου Βρυώνη με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά.

Μεθαύριο Δευτέρα θα γίνει η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις. Κατά την αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος σύντομος έλεγχος, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό. Στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του ειδικού ελέγχου. Αυτή η φάση θα διαρκέσει από 1,5 έως 3 μήνες.

Το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την εναπομείνασα άδεια, αλλά θα το κάνει πρώτα αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τους έξι υποψηφίους. Διότι μπορεί κάποιος από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να κοπεί, οπότε το ΕΣΡ δεν θα προκηρύξει μόνο μία άδεια, αλλά περισσότερες. Το παραπάνω επιβεβαίωσε σε σύντομη συνομιλία, που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή έλεγχος φακέλων και απόδοση αδειών σε όσους πληρούν τα κριτήρια, το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη –σε χρόνο που το ίδιο κρίνει– για την έβδομη άδεια». Ο υπουργός, σημείωσε ότι η προκήρυξη θα αφορά το ίδιο είδος άδειας και θα έχει την ίδια τιμή εκκίνησης, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρξει μόνο ένας ενδιαφερόμενος απάντησε πως εάν υποβάλει φάκελο μόνο ένας υποψήφιος θα πάρει την άδεια, αφού βεβαίως ελεγχθεί ότι ο φάκελός του είναι πλήρης. Εάν οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν φάκελο είναι από δύο και πάνω, τότε θα προκηρυχθεί δημοπρασία, συμπλήρωσε.

Είναι η εταιρεία του Βρυώνη;

Η τελευταία από τις συνολικά έξι αιτήσεις που κατατέθηκαν την Πέμπτη για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας κατατέθηκε από την εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.». Εκπρόσωπός της είναι ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, ο οποίος μπαίνοντας στο κτίριο του ΕΣΡ δεν αποκάλυψε τίποτα περισσότερο στους δημοσιογράφους για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ωστόσο, εξερχόμενος του κτιρίου και μετά από την πίεση των δημοσιογράφων, ο κ. Γιομπαζολιάς είπε: «Εγώ είμαι πρόεδρος της εταιρείας. Η εταιρεία είναι νεοσύστατη και τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Εγώ εκπροσωπώ την εταιρεία. Εγώ εκπροσωπώ την εταιρεία συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών».
Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας άλλος και πως αυτός εκπροσωπεί την εταιρεία. «Προφανώς υπάρχει μια μετοχική σύνθεση, αυτής της εταιρείας μέτοχος είναι άλλη εταιρεία κυπριακή και εκείνης της εταιρείας άλλη εταιρεία επίσης κυπριακή και εκείνης της εταιρείας μέτοχος ένα μόνο πρόσωπο. Θα τα δείτε όλα, δεν έχω το δικαίωμα να πω εγώ αυτά που θα ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Είναι ελληνική εταιρεία που έχει μέτοχο μια κυπριακή», είπε.
Ωστόσο ακούγεται πως πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Φίλιππος Βρυώνης, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως πίσω από τον κυκεώνα των κυπριακών εταιρειών κρύβεται ο Ιβάν Σαββίδης.

Με μία αναζήτηση στο ΓΕΜΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών φαίνεται πως η ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταχώρησης της εταιρείας είναι η 10/1/2018, δηλαδή η ημέρα λήξης της προθεσμίας των αιτήσεων για τηλεοπτική άδεια. Ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας είναι «E CHANNEL» και έχει ως έδρα τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Πέρα από τον Μάκη Γιομπαζολιά, που είναι πρόεδρος της εταιρείας, αντιπρόεδρος εμφανίζεται η κα Σοφία Ζησιμοπούλου και μέλη του ΔΣ οι κ.κ Δημήτρης Ράπτης και Βαγγέλης Γκιουγκής. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στα 6.630.000 ευρώ, ποσό που αναλαμβάνεται ολόκληρο από την ιδρύτρια και μοναδική μέτοχο εταιρεία με την επωνυμία SE.KA. INTERNATIONAL SERVICES LTD, η οποία έλαβε 6.630.000 ονομαστικές μετοχές, συνολικής αξίας 6.630.000 ευρώ.

Η αντιπρόεδρος της «Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ» Σοφία Ζησιμοπούλου εμφανίζεται ως director της κυπριακής SE.KA. INTERNATIONAL SERVICES LTD που έχει έδρα στη Λεμεσό της Κύπρου και εμφανίζεται να είναι ενεργή από τις 28 Δεκεμβρίου 2017. Στη θέση του γραμματέα της εταιρείας αυτής εμφανίζεται μια άλλη εταιρεία με την ονομασία LE.KO COMPANY SERVICES LIMITED.

Οι δικοί μας και οι άλλοι
Στο μεταξύ, από την Πέμπτη το απόγευμα στο Μαξίμου εξετάζουν την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό τοπίο. Δηλαδή, αναζητούν ποιος θα τους στηρίξει και το σημαντικότερο τι απήχηση θα έχει στο κοινό.

Αναμφίβολα το βαρύ πυροβολικό του Μαξίμου, πέραν της προπαγάνδας μέσω της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αποτελεί το «E» του Ιβάν Σαββίδη. Εάν ξεπεράσει τον σκόπελο της αδειοδότησης και το Extra του Βρυώνη, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα αποτελέσει στήριγμα, λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τον Σαββίδη.

Αναμφίβολα πολύ δύσκολα θα αλλάξει γραμμή και ο Alpha  του Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς ο ιδιοκτήτης του σταθμού έχει πολλές ανοικτές υποθέσεις και πιθανολογείται πως θα κοιτάξει πρώτα το συμφέρον του, που είναι να πηγαίνει με τα κυβερνητικά νερά.

Ο ΑΝΤ1 εξακολουθεί να διατηρεί τη δική του γραμμή εδώ και πολλά χρόνια. Μία γραμμή μετριοπάθειας που είχε χαράξει ο αείμνηστος Μίνωας Κυριακού και ακολουθεί ο υιός Θόδωρος.

Το Star κινείται σε αντιπολιτευτικούς ρυθμούς κι έτσι θα συνεχίσει, καθώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με την κυβερνητική τακτική, ενώ συνεργάτες του κ. Βαρδινογιάννη δεν έχουν αποκλείσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την εναπομείνασα άδεια και το Mega.

Και τέλος, μένει ο ΣΚΑΪ, που ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι αντίθετος με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική τακτική.

Οι ευθύνες για το Mega

Με βάση τον νόμο, στο τέλος Φεβρουαρίου θα σταματήσουν να εκπέμπουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για άδεια, κάτι που σημαίνει ότι στο Mega παραμένουν 45 ημέρες ζωής.

Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι στο Μεγάλο Κανάλι, οι οποίοι από την Πέμπτη βγάζουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, όπου διατυπώνουν την αγωνία τους για το μέλλον, καθώς οι μεγαλομέτοχοι του καναλιού απείχαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι ίδιοι μάλιστα αποκάλυψαν στον αέρα τι τους είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και συναντήθηκε μαζί τους το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι εργαζόμενοι, ο ένας εκ των μεγαλομετόχων του Mega τούς είπε πως το κρίσιμο σημείο για να μην υπάρξει η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν είχε δώσει τα απαιτούμενα εχέγγυα για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Όπως τους είπε, θεώρησε πως αυτό ήταν ρίσκο. Επίσης, κατά τον Γ. Βαρδινογιάννη, ένα επιπλέον πρόβλημα ήταν πως την τελευταία στιγμή υπήρξε φημολογία για ενδιαφέρον περισσότερων υποψηφίων, οπότε μπορεί να υπήρχε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού Μιχάλης Ιγνατίου, που ήταν στο στούντιο, υποστήριξε ότι τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι πολύ δύσκολα, αλλά «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκλεινε αυτό το κανάλι, οι μέτοχοι του οποίου είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες», ανέφερε.

Στο δελτίο μίλησε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, που κάλεσε τους μετόχους και τις τράπεζες να φροντίσουν ώστε να υπάρξει λύση και κυρίως να δοθούν τα δεδουλευμένα. «Δουλεύουμε σε δύσκολες συνθήκες με ελάχιστα ποσά, δεν αποτελούμε εξαίρεση από τους άλλους εργαζόμενους», είπε. «Η Ένωση Συντακτών θα στηρίξει την προσπάθειά σας», δεσμεύτηκε.

Στο δελτίο παρενέβη και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, κάνοντας λόγο για «άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Σαββίδης να κάνουν από κοινού αίτηση για την απόκτηση αδείας του Mega, όταν η ίδια η κυβέρνηση τορπίλισε μέσω των συστημικών τραπεζών την προτεινομένη ρύθμιση των οφειλών. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Παρέμβαση, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., έκανε και η πρώην δημοσιογράφος του Mega, Μαρία Σπυράκη. Τόνισε ότι το κανάλι πρέπει να μείνει ανοιχτό και είναι η ώρα οι κόποι των εργαζομένων να ανταμειφθούν. Κάλεσε τους μετόχους να προσέλθουν για να λάβουν την άδεια. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στο Mega δεν άρχισαν επί των ημερών της Ν.Δ.

Απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση στοχοποίησε το Mega. Είπε ότι θα πρέπει «να δούμε πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με εξαιρετικό προβληματισμό», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε την τελική πράξη ενός δράματος που παίζεται στην πλάτη των εργαζομένων», είπε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτηρης Τσιόδρας, που έχει εργαστεί και στο Mega, ανέφερε ότι ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί το κανάλι. «Προφανώς το Mega είναι μία δύναμη», είπε. Ευχήθηκε να βρεθεί λύση ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Στο έκτακτο δελτίο προβλήθηκε και το tweet του επικεφαλής του Ποταμιού και πρώην δημοσιογράφου του σταθμού Σταύρου Θεοδωράκη στο ποίο αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι του Mega κράτησαν το κανάλι όρθιο χωρίς να πληρώνονται. Έφεραν 50 εκατομμύρια από διαφημίσεις. Και τώρα οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και βέβαια να μη μείνει κανείς εργαζόμενος απλήρωτος».

Διαβάστε επίσης