Μία ωραία ατμόσφαιρα το ΚΙΝΑΛ

Η Γεννηματά ασχολείται με φιέστες και συνεδριάσεις, οι εκσυγχρονιστές θέλουν να παίξουν ρόλο και ο ΓΑΠ ετοιμάζει ρεσάλτο

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 45α γενέθλιά του και μοιάζει πιο αποδυναμωμένο από ποτέ

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η Φώφη Γεννηματά και το επίσημο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, οι εκσυγχρονιστές υπό τον Κώστα Σημίτη μαζί με τους «βενιζελικούς» έχουν τη δική τους σύναξη στο Κορακοχώρι της Ηλείας στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη, ενώ οι του Γιώργου Παπανδρέου σκέφτονται πως ήρθε η ώρα για ένα ολοκληρωτικό ρεσάλτο στη Χαριλάου Τρικούπη.

Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Κι όπως είχε πει ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο ατσίδας» το 1962, «δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα».

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να εορτάσει τα 45α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου στη Λάρισα διότι, όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, «η ιστορική παρακαταθήκη της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Είναι σε κάθε γωνιά της χώρας. Εμείς την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα επανασυνδεόμαστε και με το κομμάτι των αγροτών, των κτηνοτρόφων, όλων αυτών που ξέρουν πολύ καλά τί έκανε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της μεταπολίτευσης και ειδικά για τους αγρότες και τις αγρότισσες, τις ευκαιρίες τις οποίες έδωσε».

Εκτός των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου θα αναφερθεί στους εργαζόμενους και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, στο πώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πώς θα στηρίξουμε και θα δώσουμε ευκαιρίες στους ανέργους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Φυσικά, όλα αυτά εντάσσονται σε μια πορεία η οποία φτάνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου όταν θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψή για τη Σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά. Η Συνδιάσκεψη θα είναι μια διαδικασία που θα έχει αναφορά και πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, προς όλους αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται κάτι διαφορετικό στον τόπο μας.

Οι εκδηλώσεις

Στη Λάρισα τώρα η κα Γεννηματά με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγρότη» στο Κιλελέρ και θα έχει επαφές με στελέχη του αγροτικού κόσμου.

Η κεντρική εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στον χώρο έμπροσθεν του Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα. Πέραν της κας Γεννηματά στην εκδήλωση θα μιλήσουν και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, (Συντονιστής ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ, γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής) και η Ευαγγελία Λιακούλη (Βουλευτής Λάρισας).

Παράλληλα θα υπάρξει συζήτηση με Θέμα: «Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την Ύπαιθρο, την Αγρότισσα και τον Αγρότη: Αποτίμηση, προκλήσεις και προοπτικές», με συντονιστή τον Μιχάλη Τζελέπη και ομιλητές τους Μ. Γαρδικιώτη (Γενικός Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), Γ. Δραγατσίκη (αγελαδοτρόφος), Β. Έξαρχο (πρώην βουλευτή και πρώην πρόεδρο ΕΛΓΑ), Ντ. Μπλιάτσιο (γεωπόνος-μελετητής) και Απ. Πάνα (Υπεύθυνος Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής για την Αγροτική Ανάπτυξη).

Κι όλα αυτά θα γίνουν με το βλέμμα στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την ειδική επιτροπή που σύστησε η κα Γεννηματά και στην οποία τέθηκε ως επικεφαλής η Εύη Χριστοφιλοπουλου. Η Φώφη Γεννηματά παραμένει αταλάντευτη στη στρατηγική της αυτόνομης στρατηγικής και πορείας του Κινήματος Αλλαγής και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν αποφασιστικής σημασίας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει εξαγγελθεί για τον Νοέμβριο.

Επιστροφή ΓΑΠ

Στο μεταξύ κι ενώ η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για τις φιέστες αυξάνεται ο προβληματισμός σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις τάσεις του ΚΙΝΑΛ για το μέλλον του κόμματος. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι εκσυγχρονιστές και οι «βενιζελικοί» θα τα πουν στο Κορακοχώρι της Ηλείας στις 8 Σεπτεμβρίου για το εάν μπορούν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις και το πως θα παρουσιαστούν ενισχυμένοι.

Την ίδια ώρα αρκετά στελέχη, που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το Κίνημα χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να ξεκολλήσει από τον βάλτο. Ήδη πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι εναπομείναντες δεν δείχνουν ικανοί να τραβήξουν το κάρο.

Ήδη κάποια από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη επισήμως δείχνουν αδιαφορία, ανεπισήμως όμως βρίσκονται σε επαφές και συζητούν το τι μέλλει γενέσθαι. Στο συμπέρασμα που καταλήγουν είναι πως το ενδεχόμενο να πάρει τη θέση της Γεννηματά ο Νίκος Ανδρουλάκης κάηκε από τον ίδιο με τους δισταγμούς του και το σενάριο που οδηγεί τον Παύλο Γερουλάνο στην ηγεσία μοιάζει χλωμό.

Οπότε καταλήγουν στη λύση του Γιώργου Παπανδρέου, οι συνεργάτες του οποίου είναι σε κινητικότητα και δεν είναι λίγοι αυτοί που οσμίζονται ρεσάλτο. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και με τη διάσπαση που έκανε το 2015 για να εκδικηθεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συν τοις άλλοις βαρύνεται και με τη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ με την αλόγιστη οικονομική πολιτική που ακολούθησε.

Όμως έχει το ιστορικό όνομα, που ακόμη συναρπάζει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και αυτή την εποχή αποτελεί ίσως το πιο βαρύ χαρτί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία από κάθε άλλο πρόσωπο, διατηρεί επαφές εκτός Ελλάδας, έχει ευχέρεια κυκλοφορίας στο διεθνή χώρο, μπορεί να υιοθετήσει πρωτοποριακές ιδέες και θέσεις και τον ξέρουν παντού.

Γι’ αυτό και αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ θέτουν το ρητορικό ερώτημα: «Πόσο χειρότερα μπορούμε να πάμε με τον Παπανδρέου στην ηγεσία;» Και ως αντίβαρο φέρνουν την προφανή πολιτική ανεπάρκεια, της κα Γεννηματά και την πλήρη διεθνή απουσία της. Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν, «αν έχει μια πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να επιβιώσει  ως πολιτικό υποκείμενο, αυτή είναι να το αναλάβει ο Παπανδρέου.  Όσα και αν έκανε ο Γιώργος παραμένει ισχυρότερο πολιτικό μέγεθος».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα