Μητσοτάκης από Economist: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

Στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable»

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.

«Είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να περιοριστούν οι απώλειες στη Γάζα στο μέγιστο βαθμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος και για αυτό οι απαιτήσεις απέναντί του είναι αυξημένες.

Ερωτηθείς για τον επόμενο συνομιλητή που θα αναλάβει την Παλαιστίνη σε περίπτωση που ηττηθεί η Χαμάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόφοιτος του Στάνφορντ, πανεπιστημίου που διευθύνει. «Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι σήμερα στο πάνελ με τον ίδιο», είπε και πρόσθεσε πως μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.

«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, κάτι που το έχουμε πληρώσει δημοσιονομικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα κράτη πρέπει να είναι κυρίαρχα και η ΕΕ να μπορεί να συγκεντρώσει πόρους ώστε να υπερασπιστεί τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Για τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική. Παράλληλα δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη επί του αποτελέσματος.

Ο κ. Φουκουγιάμα σε εκείνο το σημείο είπε πως «προσεύχεται να μην βγει ο Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές» και το χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ως «καταστροφή».

«Η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια»

Η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια. Χαρακτήρισε, όμως, την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά ως «πετυχημένη».

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Κίνα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Κίνας.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Ήταν η Τουρκία που έκανε στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν. Δεν είναι εύκολο να βρούμε χώρο για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη», τόνισε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα