Ο διπλός στόχος του Σαμαρά

Καλός ο ανασχηματισμός, αλλά εάν δεν γίνουν άμεσες κινήσεις για την ανακούφιση των πολιτών, αλλά και αποκατάσταση των αδικιών, όλα θα περάσουν στο ντούκου. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε όλους τους υπουργούς ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε να μπορέσει να αναζητήσει συμμάχους για την προεδρική εκλογή.

Μάλιστα από το Μαξίμου λένε πως οι μεγάλες επενδύσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις υψηλές συναντήσεις του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα. Εάν οι επενδύσεις που επιζητά και δίνει τεράστια σημασία είναι πράγματι η «ατμομηχανή» που θα σύρει εφεξής το κυβερνητικό τρένο από πλευράς επικοινωνίας, μένει να βρεθούν και τα κατάλληλα βαγόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση εκτός από τις ενδιαφέρουσες και παραγωγικές επισκέψεις ξένων ηγετών για επενδύσεις, όπως του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και του Κινέζου ηγέτη, να έχει «επιτυχίες» και έργο να επιδείξει και σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν και την καθημερινότητα των πολιτών.

Το κεντρικό πεδίο είναι η Οικονομία, όπου το Μέγαρο Μαξίμου ήδη προετοιμάζει τον «οδικό χάρτη» για το προσεχές φθινόπωρο, όπου προς τα μέσα Οκτωβρίου ενδέχεται να ανακοινωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ ήδη καταρτίζεται και ο πίνακας με τις αδικίες που θα διορθωθούν, ορισμένες μάλιστα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένα πεδίο αφορά το χώρο της Υγείας και όπως λέγεται χαρακτηριστικά η «μάχη της υγείας» θα αποτελέσει στο εξής προμετωπίδα της κυβερνητικής δραστηριότητας, καθώς ευρύτατες κοινωνικές ομάδες προσδοκούν σε καλύτερη περίθαλψη, ειδικά σε μνημονιακή εποχή.

Το άλλο πεδίο που θα επενδύσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την εικόνα της είναι το υπουργείο Εργασίας με την προώθηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην επανασύνδεση της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο, κάτι για το οποίο θα εργαστεί η νέος υπουργός με μοχλό τη νέα ΚΑΠ.

Εντολές έχουν δοθεί από τον Πρωθυπουργό για την άμεση επίλυση θεμάτων καθημερινότητας και στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα δίνεται σε όλα τα υπουργεία βαρύτητα να μην επιδεινωθεί το κλίμα κατά της κυβέρνησης με διάφορες αποφάσεις.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά αποδειχθούν ικανά να βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και να την αποσυγκολλήσουν από το «επικοινωνιακό τέλμα» των τελευταίων μηνών…, ενώ το κλίμα δεν το έχει αλλάξει ούτε ο πρόσφατος ανασχηματισμός.

 

Οι επενδύσεις

Την ώρα που η Μόσχα απειλεί ευθέως το Κίεβο και εμμέσως την Ευρώπη για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειες ώστε να προχωρήσουν ενεργειακά ζητήματα ανάσα για τη χώρα αλλά και τη Νότια Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ καθώς δύο σημαντικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών και χρειάζεται όμως να επισπευσθούν. Η μία συμφωνία αφορά στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αζερική εταιρία Σαχ Ντενίζ επέλεξε πριν από ένα χρόνο τον ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco West και ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία διαμέσου της Ελλάδας, με αρχική χωρητικότητα τα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη Socar διαδικασία που έχει κολλήσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή ενέργειας. Στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα επιθυμεί όσο δυνατόν την ταχύτερη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης είχε πει ότι πρέπει να γίνει με βάση την κοινοτική οδηγία άλλα και με τη βέλτιστη ταχύτητα, καθώς υπάρχουν και χρονικές ρήτρες. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος στα θέματα ενέργειας είχε αναφέρει τότε «είμαστε σε κάλο δρόμο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μέσα στο 2014 πιστεύουμε ότι θα έχει γίνει η ιδιωτικοποίηση. Θα ισχύσουν οι κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα