Ο Κυριάκος επουλώνει τις «πληγές»

Απίστευτες οι αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος με τους υπουργούς να διαγωνίζονται για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη γκέλα

Υπάρχουν στιγμές σε αυτή την δεύτερη θητεία της «γαλάζιας διακυβέρνησης» που ο πρωθυπουργός θυμίζει τον τερματοφύλακα πριν από την εκτέλεση του πέναλτι. Έχουν κάνει γκέλα οι αμυντικοί, ο διαιτητής έχει σφυρίξει την εσχάτη των ποινών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αποκρούσει το πέναλτι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μιλώντας με συνεργάτη του πρωθυπουργού προ ολίγων ημερών θυμήθηκε τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, τον τερματοφύλακα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όταν στα τελευταία πέντε λεπτά εκλιπαρούσε με νοήματα τον τότε προπονητή του, Ίγκορ Μπίσκαν, να κάνει αλλαγές, βλέποντας να έρχεται το κακό στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να θυμίσουμε για την ιστορία ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε το πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία, όμως οι αμυντικοί κοιμήθηκαν και τελικά ο Βίντα ισοφάρισε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha είπε ότι «100 ημέρες μου φάνηκαν για 1.000». Και πώς να μη του φανούν, όταν σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν όλα τα απίθανα. Οι φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη. Οι πυρκαγιές ήταν λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Η θεομηνία Daniel ισοπέδωσε την Θεσσαλία, ενώ και η δεύτερη κακοκαιρία, ο Elias, άφησε πίσω του μεγάλες πληγές. Κι ενώ συνέβαιναν αυτά τα αυτογκόλ των υπουργών συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση.

Για παράδειγμα, εδώ και 15 ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει και από τους υπουργούς και από τους βουλευτές να στηρίξουν τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος στις 13 Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους, αλλά ακόμη και την τελευταία εβδομάδα μόνος του έτρεχε ο πρωθυπουργός. Πήγε Βύρωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά (Αττική), πήγε Κόρινθο με τον Δημήτρη Πτωχό (Πελοπόννησος), πήγε Κοζάνη για τον Γιώργο Κασαπίδη (Δυτική Μακεδονία), πήγε Θεσσαλονίκη για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Κι ενδιαμέσως δέχθηκε τον Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλία) στο Μαξίμου. Κι όμως όλες τις προηγούμενες ημέρες πολλοί υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, που έχουν την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας έψαχναν με το κιάλι ακόμη και τους τοπικούς βουλευτές.

Οι μεγάλες πατάτες

Οι δε υπουργοί συναγωνίζονταν στο ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη πατάτα, ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερη γκρίνια στην κοινωνία, ποιος θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Αυτό το διάστημα είχαμε τρία μέλη της κυβέρνησης να προκαλούν αρρυθμίες. Ο λόγος για τον Χάρη Θεοχάρη (υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών), τον Δημήτρη Καιρίδη (υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής) και την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Από πού να ξεκινήσουμε; Από τον Χάρη Θεοχάρη που λες και τον χτύπησε ο ιός «Κατρούγκαλος». Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Και μάλιστα σε μία εποχή όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει κι άλλο τους συντελεστές. Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως υπάρχει η σκέψη για αύξηση των εισφορών και της φορολογίας, δεν μπορεί να το λες λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικά όταν το σύνολο της αντιπολίτευσης ποντάρει πάνω στην δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακρίβεια ζητώντας από τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψήφιους για τους δήμους και τις περιφέρειες, ως μία αντίδραση κι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση. Κι έρχεται ο κ. Θεοχάρης, που δεν είναι ένας απλός βουλευτής, αλλά αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να πυροδοτήσει αυτό το κλίμα. Πολύ λογικά τον άδειασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Φυσικά από το Μαξίμου έγιναν συστάσεις σε αυστηρό τόνο στον κ. Θεοχάρη, ζητώντας του να μην αποκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και για να καλυφθεί η όποια ζημιά προκλήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους διέρρευσε πως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων γίνονται διαβουλεύσεις, είτε για να υπάρξει παράταση των μέτρων ανακούφισης κατά της ακρίβειας μέχρι τέλους του έτους, είτε να δοθεί επιταγή ακρίβειας πριν από τα Χριστούγεννα.

Εξίσου σοβαρή γκέλα έγινε και από τον Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος μιλώντας για τους 300.000 εργάτες γης που θα έρθουν από την Αίγυπτο για να συνεισφέρουν-αντί πληρωμής- στον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους), είπε ότι πρέπει να λάβουν κανονικά άδεια παραμονής και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Εδώ ο κ. Καιρίδης, αν και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, έκανε ένα ασυγχώρητο σφάλμα. Η «εισαγωγή» των 300.000 εργατών γης από την Αίγυπτο είναι προϊόν διακρατικής συμφωνίας. Δηλαδή έρχονται με ειδική άδεια, δουλεύουν για τις σεζόν κι εν συνεχεία επιστρέφουν τα σπίτια τους. Όταν υπάρχει νέα ανάγκη επιστρέφουν. Και γι’ αυτή την δουλειά πληρώνονται. Αν τώρα δώσεις μόνιμη άδεια στους Αιγύπτιους εργάτες γης, ξεσηκώνοντας τους να φύγουν από την πατρίδα τους δημιουργείς νέα δεδομένα. Και το κυριότερο βάζεις απέναντι σου την Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της κάνει το δικό της πολιτικό παιχνίδι με αυτούς τους 300.000 ανθρώπους και τις οικογένειες που αντιποροσωπεύουν. Και μιλάμε για μία χώρα-σύμμαχο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και με τα εμβόλια

Και πάμε και στην κυρία της «παρέας», την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία με την εγκύκλιο της κατάφερε να εξοργίσει μία ηλικιακή ομάδα, η οποία είναι προνομιούχος για τη Ν.Δ. Μιλάμε για τους ηλικιωμένους-συνταξιούχοι ως επί το πλείστον- οι οποίοι σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στήριξαν σε ποσοστά άνω του 50% το κυβερνών κόμμα. Ως γνωστόν φέτος υπάρχουν δύο αντιγριπικά εμβόλια. Ένα ενισχυμένο, το οποίο είναι και ακριβό, για τους άνω των 65 ετών κι ένα άλλο για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην εγκύκλιο της η αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαιτούσε επίσκεψη σε γιατρό και συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια. Δηλαδή κατήργησε την περσινή απόφαση του Θάνου Πλεύρη, χάρη στην οποία οι ασφαλισμένοι εμβολιάζονταν μόνο με τον ΑΜΚΑ τους και χωρίς συνταγή. Ο κάθε εμβολιασμός περνούσε στο σύστημα και τελείωνε η ιστορία. Είτε οι πολίτες εμβολιάζονταν σε φαρμακείο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή. Δηλαδή η καταγραφή στο σύστημα γίνονταν όπως και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό. Δίχως συνταγές και ταλαιπωρία.

Στην εγκύκλιο της κ. Αγαπηδάκη, πέραν της επίθεσης από τον φαρμακοβιομήχανο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, υπήρξε τεράστια αντίδραση από τους φαρμακοποιούς και τεράστια ανησυχία στους ασφαλισμένους, που έπρεπε να πληρώσουν και την συνταγή του γιατρού. Διότι είναι γνωστό ότι ουδείς γιατρός συνταγογραφεί εάν δεν χρεώσει επίσκεψη. Η κ. Αγαπηδάκη έκανε πίσω, άλλαξε την εγκύκλιο μετά από τη δήλωση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Η νέα εγκύκλιος λέει για δωρεάν συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές. Δεν διευκρινίζει, όμως και η νέα εγκύκλιος τι θα γίνει εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει πρόβλημα να πάει σε δημόσια δομή και απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό. Αναμφίβολα η απόφαση του Θάνου Πλεύρη ήταν πολύ πιο σωστή και ίσως θα πρέπει με νέα εγκύκλιο ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να βάλει τέλος σε αυτή την βαβέλ της Αγαπηδάκη.

Όπως είδαμε, λοιπόν, και στις τρεις περιπτώσεις υπήρξε πυροσβεστική παρέμβαση του Μαξίμου και του λεγόμενου Επιτελικού Κράτους. Και αποδεικνύεται πως εάν δεν υπήρχε κεντρικός έλεγχος στο κυβερνητικό σχήμα, τότε είναι πολύ πιθανό να βλέπαμε ακόμη περισσότερες αρρυθμίες.

Ανασχηματισμός και εκλογές

Όπως λένε πολλοί από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των μεγάλων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Συμφωνείς τις διορθώσεις, αλλά τις θέλει να είναι ελεγμένες». Όπως έχει γράψει η «Α» οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να τις περιμένουμε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου, πέραν του κυβερνητικού σχήματος, καταγράφει συμπεριφορές και των βουλευτών στον προεκλογικό αγώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει ευθέως από τον γαλάζιο μηχανισμό να αφήσει στην άκρη «προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες» και να ριχτεί συντεταγμένα στον στόχο επιβεβαίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. μέσα από έναν «μπλε» εκλογικό χάρτη. Πλέον έφτασε η ώρα. Η Νέα Δημοκρατία αύριο (πρώτη Κυριακή) και στις 15 Οκτωβρίου θα κάνει το ταμείο. Όχι μόνο για το τι πέτυχε, αλλά και για το πόσο κινήθηκαν οι βουλευτές για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. «Όλα θα ληφθούν υπόψη, όταν έρθει η ώρα των αλλαγών», υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κι εννοούν και συμπεριφορές στις εκλογές κι εργατικότητα στην Βουλή, αλλά και αποδοτικότητα στα υπουργεία. Και φυσικά αποφεύγοντας τις γκέλες, αλλά και την γνωστοποίηση των προσωπικών τους θέσεων, οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Για τη Ν.Δ. η Αττική (η πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας) και η Πελοπόννησος (που κουβαλά επιπλέον συμβολισμούς για την παράταξη) είναι δύο από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα». Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω μετέβη τις προηγούμενες ημέρες σε γειτονιές του Βύρωνα μαζί με τον – κατά τον ίδιο – «στρατιώτη» της Ν.Δ. Νίκο Χαρδαλιά. Στην Αττική οι γαλάζιοι προσδοκούν να καθαρίσει το «παιχνίδι» από αύριο απέναντι στον Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Γιάννη Σγουρό, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες του δεύτερου γύρου.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κόρινθο για τη στήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος είναι επιλογή του προέδρου της παράταξης, στηρίζεται θερμά όλο αυτό το διάστημα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς. Και κατέληξε σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη για να στηρίξει-όπως είπαμε- τον Γιώργο Κασαπίδη και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, αντίστοιχα.

Και οι αντίπαλοι

Την ίδια ώρα το Μαξίμου ετοιμάζει τις γραμμές άμυνας απέναντι στο νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν υπήρξε μια εντολή που οριζόντια δόθηκε σε υπουργούς και βουλευτές και αποτύπωσε ένα σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή συνοψίζεται στην πρωθυπουργική αποστροφή «δεν ασχολούμαστε με αυτούς, δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες».

Σε Μαξίμου και Πειραιώς γίνονται αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, όσο κι αν ο Μητσοτάκης ζητάει από τα στελέχη του να μην αποπροσανατολίζονται κοιτάζοντας στην Κουμουνδούρου από τα δύο βασικά μέτωπα: την καθημερινότητα (και τα έκτακτα) και τους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Από τις γαλάζιες αναλύσεις προκύπτουν ουσιαστικά οι γραμμές άμυνας που προκρίνονται μπροστά στην αλλαγή σελίδας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ορόσημο – για όλες τις πολιτικές δυνάμεις – τις ευρωεκλογές του 2024, καθώς τον προσεχή Ιούνιο θα κλείσει ο μακρύς εκλογικός χρόνος που άνοιξε τον περασμένο Μάιο, διαμορφώνεται μια περίοδος 250 ημερών για να μάθει η κυβέρνηση τον πολιτικό αντίπαλό της και να προβαίνει σε αναθεωρήσεις του σχεδίου αντιμετώπισής του.

Μέχρι τότε το κυρίαρχο ανάχωμα του Μαξίμου έχει να κάνει με τον… κυβερνητικό ρυθμό και την αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με την ανάγνωση των γαλάζιων, όσο δίνονται λύσεις στα «μικρά» της καθημερινότητας, όσο επιχειρούνται χειροπιαστά αποτελέσματα στα «μεγάλα» και κυρίως στο κεφάλαιο της οικονομίας και όσο αποφεύγονται κρούσματα έπαρσης ή αποσυντονισμού τόσο η Ν.Δ. θα διατηρεί την πολιτική κυριαρχία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κυβερνητικό και κομματικό restart με αφήγημα «καθημερινότητας – μεταρρυθμίσεων» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας, αφήνοντας εκτός προς το παρόν το ευθύ «κοντράρισμα» με τον Κασσελάκη.

Τα μεμονωμένα γαλάζια βέλη όμως δείχνουν τρία «σημεία» στα οποία (θα) στέκεται η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή όπου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάζει τη Ν.Δ. ως τη μόνη πολιτική δύναμη των «μεγάλων αλλαγών».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα πρόσωπα πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας), τα οποία κάθε άλλο – όπως πιστεύουν οι γαλάζιοι – προμηνύουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις με ψηφοφόρους που έδωσαν στον Μητσοτάκη τη συντριπτική εκλογική νίκη.

Το τρίτο σημείο περνά μέσα από… ποσοστά – από τις μετρήσεις που τρέχει το Μαξίμου για τις κυβερνητικές επιδόσεις και από τις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως στην Πειραιώς περίμεναν σε αυτή τη φάση μεγαλύτερη ώθηση της Κουμουνδούρου και περισσότερες θετικές γνώμες για «έναν νεοεισερχόμενο αρχηγό» και, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κασσελάκη, θεωρούν ότι ο βηματισμός της Ν.Δ. μπορεί να ανατραπεί μόνο από δικά της στραβοπατήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα