«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τον δικό του Μαμανέα»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η επίθεση κατά της παράταξής μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Επιστράτευσαν τώρα καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη πρόσωπο –δήθεν μάρτυρα– που δηλώνει ότι “κατά πάσα πιθανότητα” ήξεραν, αλλά “δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν…” και άλλες απίθανες αστειότητες. Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους αποκαλύφθηκαν και θα πέσουν στο κενό. Ο Ελληνικός λαός θα τους καταδικάσει όπως και τις άθλιες μεθοδεύσεις τους, που πλήττουν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». Με αυτή την ανακοίνωση αντέδρασε το Κίνημα Αλλαγής στον δήθεν (όπως τον χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη) μάρτυρα-κλειδί για τον οποίο πανηγυρίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ως γνωστόν, στη συμπληρωματική δικογραφία για το C4i, η οποία διαβιβάστηκε αμελλητί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη, έγινε γνωστό ότι ο μάρτυρας-κλειδί δεν είναι άλλος από τον Ευάγγελο Βασιλάκο, πρώην γ.γ. Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί υπουργίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και εν συνεχεία επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου έως το 2010 όπου και παραιτήθηκε. Η κατάθεση του Βασιλάκου βρίθει πάντως εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του ο παράνομος χρηματισμός γινόταν μέσω των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω) και προσθέτει ότι κατά τις εκτιμήσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι πιστεύει πως γνώση της παράνομης συναλλαγής είχε και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ταυτόχρονα βάζει στο κάδρο και όλους τους πρωθυπουργούς μετά τον Σημίτη (συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα), υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι πρωθυπουργοί γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει με τις προμήθειες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Όπως προείπαμε, το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε, εκδίδοντας ανακοίνωση και κάνοντας λόγο για σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους, υπονοώντας την τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, την «καραμανλική» πτέρυγα, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να βγει λάδι ο Κώστας Καραμανλής.

Θυμήθηκαν για τον μάρτυρα 

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι όσο συσπειρώνεται η βάση του ΚΙΝΑΛ και αυξάνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά, τόσο τα υπόγεια του Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία με τη δεξιά συνιστώσα τους θα πλασάρουν στα ΜΜΕ διάφορα κατά στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Η απάντηση εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη είναι να υπενθυμίζουν σε όλους τους τόνους το παρελθόν των μαρτύρων.

Έτσι, λοιπόν, για τον κ. Βασιλάκο ανέσυραν από το αρχείο του την καταδίκη του τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την οποία του επεβλήθη ποινή 16 ετών για απιστία (με αναστολή) για την υπόθεση με τα «Sonak», που προμήθευσε τις ένοπλες δυνάμεις ο Θ.Λ. Και μάλιστα βρήκαν τι έγραφε τότε η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία τώρα τον… αποθεώνει:

«Σε πολυετείς καθείρξεις μεν, με αναστολή δε, καταδικάστηκαν, χθες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο επιχειρηματίας Θ Λ και οι 16 συνολικά συγκατηγορούμενοί του, στην πλειοψηφία τους πρώην στελέχη του ΥΠΕΘΑ, για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος “Ηλεκτρονικός Πόλεμος” στον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη των κατηγορουμένων, παρά την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, αναγνωρίζοντάς τους ωστόσο τα ελαφρυντικά (κατά περίπτωση) του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το τελευταίο μάλιστα ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στον Θ Λ.

»Ειδικότερα, οι δικαστές επέβαλαν 16ετή κάθειρξη με αναστολή στους ΘΛ και Ηλία Αρκουμανέα, πρώην ιδιοκτήτη και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντιστοίχως, καθώς και στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιώργο Κολλίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο.

»Σε 10ετή κάθειρξη, επίσης με αναστολή, οι υπόλοιποι δεκατρείς κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ενώ και στους 17 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα, το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και χρηματικές ποινές από 100.000 ευρώ στους τέσσερις πρώτους και από 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους».

Και η σύγκριση με τον Μαμανέα

Στο Κίνημα Αλλαγής θυμήθηκαν και έναν άλλο μάρτυρα-κλειδί, τον Βασίλη Μαμανέα, σωματοφύλακα του Γιώργου Κοσκωτά, στη μαρτυρία του οποίου είχε στηριχθεί η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Μαμανέας είχε καταθέσει ότι αυτός κουβαλούσε τα μεγάλα κουτιά με πάμπερς, τα οποία ήταν γεμάτα με δεκαχίλιαρα. Κατά τη διεξαγωγή της δίκης ο Μαμανέας είχε πέσει σε αντιφάσεις, εκνευρίζοντας τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασίλειο Κόκκινο, ο οποίος είχε ζητήσει τη δίωξή του και επί της ουσίας δεν έλαβε υπόψη τη μαρτυρία του.

Δύο χρόνια αργότερα (1991), επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Μαμανέας συνελήφθη στο σπίτι του στην Καλαμάτα για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Το φθινόπωρο του 1993 ο κατάδικος Βασίλης Μαμανέας επέλεξε να επανέλθει στη δημοσιότητα, χτυπώντας τη Ν.Δ. αυτήν τη φορά. Με επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία», δήλωνε πως τα όσα είχε μαρτυρήσει κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν όλα ψέματα, τα οποία του είχαν υποδείξει να πει δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Άγγελος Μπρατάκος και ο Νίκος Κατσαρός (εκ των εισαγγελέων στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με τους Κώστα Κωνσταντινίδη και Νίκο Κωνσταντόπουλο) με τη βοήθεια του στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, ο οποίος του είχε προσφέρει και 50 εκατ. δραχμές για να ψευδομαρτυρήσει. Οι καταγγελλόμενοι από τον Μαμανέα γλίτωσαν την παραπομπή σε δίκη, καθώς συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με εντολή του ίδιου Παπανδρέου, δεν ψήφισαν την παραπομπή τους. Μάλιστα, υπήρχαν καταγγελίες τότε από τον Τύπο της δεξιάς ότι «ο Ανδρέας θέλει να κρατά σε ομηρία όλη την παράταξη».

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανεβάζει τα ποσοστά

Όπως γίνεται αντιληπτό, η λέξη συνεργασία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υπάρχει. Μάλιστα πρόσφατα σε κάποιες συζητήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με Βερναρδάκη-Μπόλαρη με τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ για κοινή υποψηφιότητα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαμηνύθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι υπάρχει κι επιτροπή δεοντολογίας, που έχει την εντολή να διαγράφει.

Εξάλλου στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα τους ευνοεί και στην προσπάθεια του ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τους «δανεικούς» ψηφοφόρους του 2012 και του 2015 τους αναγάγει σε βασικό αντίπαλο, που μόνο όφελος θα έχουν. Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως κάθε φορά που ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ή στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος βάζει πλάτη στην «καραμανλική» περίοδο διακυβέρνησης, τόσο περισσότεροι «πράσινοι» ψηφοφόροι επιστρέφουν μετανιωμένοι στο σπίτι τους.

Τώρα στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται να μεταφέρουν και την κόντρα τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις καλές επαφές του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν αποτελέσματα από την εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου για πρώτη φορά θα μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση οι πρόεδροι της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, αλλά και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους. Κομβικό ρόλο στη διοργάνωση έχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει και την εναρκτήρια ομιλία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν παρακολουθούν παθητικά την εκτός των συνόρων στρατηγική του κ. Τσίπρα, αλλά σχεδιάζουν επισταμένως τη δική τους. Συνεργάτες της κας Γεννηματά απαντούν στο φλερτ του πρωθυπουργού με μερίδα των Σοσιαλιστών, λέγοντας πως πρόκειται για ακόμα έναν ακροβατισμό του κ. Τσίπρα, που «την ώρα που μιλάει για προοδευτικό μέτωπο, συγκυβερνά με τον ακροδεξιό και λαϊκιστή Πάνο Καμμένο».

Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται να απαντήσουν στον κ. Τσίπρα, σε ευρωπαϊκό έδαφος, δείχνοντας εν τοις πράγμασι πως δεν εγκαταλείπουν τις διεθνείς συμμαχίες τους και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου η κα Γεννηματά θα παραστεί στο συνέδριο του PES στη Λισσαβώνα, όπου αναμένεται να είναι ομιλήτρια και να αναφερθεί στις ανάγκες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Και όπως λένε κάποιοι εκ των συνεργατών της με νόημα, «δεν θα ακουστούν τόσο εύηχα για τους σοσιαλδημοκράτες κάποια καλά λόγια εκ μέρους της προέδρου για τον Μακρόν και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του κατά των λαϊκιστών, τους οποίους τους αποκαλεί δημαγωγούς».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα